nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

9 хранителни навика за топене на мазнини

Николай Гетов

Николай Гетов

  • Време за четене - 4 минути
  • Коментари -

Съществуват множество теории, за това как да се справим с излишните килограмии да придобием мечтаната фигура. От интернет пространстото бълват чудодейни диети, лекарствени препарати и всякакви чудесии, които ни обещават вълшебна промяна само за няколко дни, максимум за месец.

Понякога прилагането на няколко простички правила, не само ще ни помогнат да се отървем от натрупаните мазнини, но и ще ни избавят от редица здравословни проблеми, а пък и резултатът ще е траен.
Важен компонент при изгарянето на мазнините е кръвната захар и инсулина, затова и често ще ги споменаваме. И така, ако искате да се избавите от натрупаните “паласки” и да придобиете желаният, външен вид, се доверете на няколко прости трика:

1. Не гладувайте и не прекалявайте с диетите.

Интересно начало нали? Съществува погрешно схващане, че като намалиш дневния прием на калории в организма, без да отчиташ вида и качеството на приетата храна, ще отслабнеш. Но количеството на приетите калории, са също толкова важни, колкото и техния произход. Много хора вярват, че така нареченото гладолечение ще реши всичките им проблеми с мазнините, но ефекта може да бъде обратен, защото такъв тип метод се прилага при строго индивидуални случаи и единствено ако е препоръчан от лекар и диетолог.

Не гладувайте, за да топите мазнини

Неконтролируемото гладуване не само, че ще доведе до сериозни здравословни проблеми, но в някой случаи ще постигнете увеличение на телесното си тегло, след спирането на започната диета. Метаболизмът ви тотално се обърква, защото чрез диетата вие поставяте организма си под силен стрес и той влиза във фаза на “запасяване”. Можете да приемате 2,000 калории от продукти с високо съдържание на въглехидрати, и 2,000 калории от висококачествен протеин, фибри, добри мазнини. Резултатът ще е различен.

2. Забравете за “рафинираните”храни

рафинирани храни, трупане на мазнини

Тези храни за врагове на вашата фигура и на организма ви.
Това са всички така наречени тестени изделия, които поддържат телесната мазнина в тялото. В много случаи продуктите, които съдържат, според производителя обогатено брашно са просто оцветители.

3. Приемайте аминокиселини.

Аминокиселини и добавки за топене на мазнини

Преди физическо натоварване аминокиселините стимулират тялото да гори повече мазнини, а след тренировка осигурява на организма енергия и стимулира растежа на мускулните влакна. Времето на прием на аминокиселини е от първостепенно значение, защото те влизат директно в кръвния поток и подобряват хормоналния и метаболитния баланс в организма. Може да приемате и други хранителни добавки като например фет бърнър, подпомагащи за изгарянето на мазнини.

4. Не използвайте хранителни вафлички, когато сваляте мазнини

протеинови барове

Отново стигнахме до “по-малко-вредните подсладители”. Доста производители заменят захарта, с подсладители за да намалят себестойността на продукта, а и те не се отбелязват на опаковката, като въглехидрати. Резултатът е трагичен. Консуматорът счита, че не приема захари, но всъщност гликемичният индекс излита в небесата и е още по-висок, отколкото при употребата на същото количество захари.

5. Не заменяйте храненията с шейкове

шейк за топене на мазнини

Може да ви се струва, че пиенето на шейкове ще замести храната и ще стопи на мига мазнините, но това далеч не е така и не бива да се заблуждавате, че подобна практика ще ви даде желания резултат.
Редовният прием на храна е много важен и няма как да бъде заместен с шейкове или други течности.
Честа практика е хората сутрин да не закусват, считайки, че шейкът е достатъчен да ги зареди, а и така няма да качват килограми. Това е поредния грешен мит, на който не бива да се вярва.

Сутрин тялото изпитва остра нужда от хранителни вещества и фибри. Липсата на фибри в организма обърква метаболитният процес в организма и го карат да се презапасява с мазнини. Използвайте микс от сурови ядки, те са богати на мазнини, протеини и минерали и ще ви доставят нужните хранителни вещества.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

6.Разнообразявайте храните за да избегнете здравословните проблеми.

При консумирането на продукти с еднороден хранителен състав се наблюдават редица неблагоприятни върху организма последици, изразявайки се в хранителни разстройства, алергии, загуба на концентрация, отпадналост, сънливост.
Бихте могли да редувате през две седмици протеиновите шейкове с аминокиселини. Този подход дава усещането на мозъка, че в тялото е постъпила достатъчна по количество и качество храна, метаболизмът се ускорява и се изгарят натрупаните мазнини, защото в аминокиселините няма калории.

7. Не пийте “натурални сокове”

Такова нещо в магазинната мрежа не съществува и не може да съществува, защото за да се запазят витамините и хранителните вещества в този продукт/ако допуснем, че е направен от плодове/, се прибавят консерванти, които правят продукта отрова. Освен това, те са наблъскани със захар/подсладители/, което ги прави с много висок гликемичен индекс и води до рязко повишаване на нивото на кръвната захар и инсулина в кръвта. Заредете организма си с истинска витаминозна бомба от прясно изцеден плодов сок, според сезона. Добре е да наблегнете върху грейпфрутите и авокадото. Доказано е, че те ускоряват метаболизма и способстват за изгарянето на мазнини.

8. Зеленчуци и мазнини

Зелените зеленчуци са често пъти пренебрегвани и подценявани в ниско въглехидратната диета. Много хора изпитват нежеланние да ги консумират, но поне една порция на ден е абсолютно необходима, за да се снабди тялото ви с нужните му витамини и минерали.
Те съдържат основно фибри и вода и са идеално средсво за поддържане на електролитния ви баланс. Най-популярните са броколи, аспержи, зелен фасул и други.

9. Консумирайте правилните мазнини

полезни мазнини

Мазнините не са ваши врагове. Без тях не може да функционира нормално вашия организъм, а диета без мазнини ще се окаже катастрофална за здравето ви. Ядките бадеми, орехи/ са богати на белтък и съдържат значително количество полиненаситени мастни киселини / включително омега-3 ПНМК, витамини от В групата и минерали/калций, магнезий, цинк/. Източник на омега -3 мастни киселини е и рибеното масло, но трябва да внимавате, защото нефилтрираното рибено масло е тоскично.

Най-важният фактор за намаляване на мазнините в човешкия организъм е контролирането на инсулина.

Инсулинът е хормонът, който пряко влияе върху задържането на мазнините.

Друга важна препоръка, която не бива да пренебрегвате е, винаги да се консултирате с диетолог или друг специалист, преди да прибегнете към определен тип диета. Всеки организъм е различен и за това не бива да си съставяте самоцелни хранителни режими, защото правилната диета за един, може да бъде пагубна за друг.

Прочетете още: 10 Грешки, които правим в опита си да отслабнем.

Не забравяйте и че топенето на мазнините е нещо комплексно и ако искате сравнително бързи и ефективни резултати, трябва да се постараете да спазвате подходящ хранителен режим (по възможност изготвен специално за индивидуалните ви нужди) и да го комбинирате с нужната физическа активност за да се чувствате винаги здрави и във форма.

Коментари