nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

9 признака, че пиете твърде много алкохол

Александър Мермерски

Александър Мермерски

  • Време за четене - 11 минути
  • Коментари -

Разбира се, че се наслаждавате на питието след работа или на няколко бири по време на футболните първенства, но това не означава, че сте страстен пияч … нали?

Е, всъщност може би сте точно такъв!

Все по-голям брой американци попадат в категорията “страстен пияч”. Според определението на Центровете за контрол и превенция на заболяванията това е модел на пиене, при който концентрация на алкохол в кръвта на човек достига 0.08 гр или повече. За мъжете, това обикновено се равнява на пет или повече питиета, а за жените четири или повече, консумирани в рамките на два часа.

Според проучване от 2013 година, проведено от Националния институт по алкохолна злоупотреба и алкохолизъм на САЩ, 24,6% от възрастните американци, попадат в групата на “страстните пиячи”, а 6,8% са алкохолици.

Счита се, че дори умерените количества алкохол са свързани със здравословни проблеми – от нисък имунитет до чернодробна цироза и рак на гърдата.

Не твърдя, че консумацията на алкохол е нещо лошо. Напротив, смятам, че чаша вино или бутилка бира е чудесен начин да се отбележи специален повод или да се релаксира.

Но когато този навик започне да се отразяват негативно на психичното ни и физическо състояние, тярбва да обърнем сериозно внимание.

Влияят ли навиците ви за пиене на вашето тяло? Продължете да четете, за да разберете дали някои от следващите признаци се отнасят и за вас.

1. Нарушения на съня

bad-sleep

Добрият нощен сън може да бъде предизвикателство дори, когато не сте консумирали никакъв алкохол, но след употребата на две или повече чашки, заспиването може да се окаже още по-трудно.

Сигурно си мислите “чакай малко, заспивам по-лесно след питие”. Изследванията обаче казват друго.  

Според резултатите от 27 проучвания, макар че алкохолът позволява на здравите хора да заспят по-експедитивно и дълбоко за известен период, той всъщност намалява бързите движения на очите по време на сън. Фазата с бързите очни движения (Rapid Eye Movement – REM) или т.нар. REM-сън е най-дълбокият етап на сън, в който се случват сънищата и споменът за тях се запазва. Той е необходим за оптималното отпочиване на организма.

Колкото повече алкохол се консумира преди сън, толкова по-голяма е вероятността етапът на REM-съня да бъде прекъснат. Това прекъсване от своя страна води до сънливост и лоша концентрация през деня.

Още един начин, по който алкохолът може да наруши качеството на съня е чрез предизвикването или изострянето на сънна апея – състояние, характеризиращо се с паузи в дишането или плитки вдишвания по време на сън.

Проучване, публикувано в американския Журнал по медицина установява, че дори хора, които не страдат от сънна апнея могат да я изпитат след употреба на спиртни напитки.

2. Проблеми с паметта

forgetten-something

Не помните къде сте оставили ключовете за колата? Забравили сте рожденния ден на майка си? Време е да се запитате дали алкохолните ви навици не са причина за слабата ви памет.

Данните от изследване проведено през 2014 година показват, че прекалената консумация на алкохол може да доведе до влошаване на паметта, концентрацията и мисловните умения и то до шест години по-рано, отколкото ако не се злоупотребява.

В проучването са участвали 5000 мъже и 2000 жени за период от 10 години. Установено е, че мъжете на средна възраст, които пият 2 или повече спиртни напитки дневно са по-склонни към когнитивни нарушения и спад в паметта, в сравнение с връстниците им, които приемат умерено количество. Ефектът на алкохола върху паметта на жените не е оценен, тъй като броят на участничките не бил достатъчен.

Това, че сте далеч от средната възраст не означава, че алкохолът не може да повлияе върху функциите и на вашия мозък.

През 2011 година испански учени са подложили на анализ 122 студенти, половината, от които са въздържатели, а другата половина редовни консуматори на спиртни напитки.

Всички те са били тествани за логическа памет, визуална памет и вербална памет. Основният извод, до който са достигнали изследователите е, че има ясна връзка между консумацията на алкохол и по-ниската способност да се запомня нова вербална информация.

За да подобрите паметта си, спрете бирата и попълнете диетата си с храни, като орехи, мазни риби и зелени листни зеленчуци.

3. Увредено дентално здраве

woman-at-dentist

Ако на всеки три месеца посещавате зъболекаря си заради поредния зъбобол, е време да се замислите върху начина си на живот.

Според изследване от 2004 година, връзката между честата и прекалена консумация на алкохол и пародонтозата е безспорна. Учените са открили, че колкото повече спиртни напитки употребявате на седмица, толкова по-висок е рискът да развиете заболявания на венците, които варират от леко възпаление до значителни увреждания на меките тъкани и дори до загуба на зъби!

Не забравяйте, че алкохолът съдържа и голямо количество захар, която също е враг на здравите зъби.

От анализа на 12 различни алкохолни напитки става ясно, че най-много захар има в кремообразните ликьори (19,5 грама захар на 100 грама ликьор), в ликьорното вино шери (9,5 грама на 100 грама) и в сайдера (20,5 грама на литър).

Може би сте забелязали, че макар да сте изпили няколко бири, чувствате устата си пресъхнала. Алкохолът намалява производството на слюмка, което също вклиея негативно върху здравето на зъбите. Слюмката е един от основните защитни механизми срещу бактерии в устната кухина. Без нея плаката и бактерии се натрупат, предизвиквайки разрушение и лош дъх.

4. Депресия

depressed-woman-on-couch

Връзката между алкохола и депресияте отдавна е установена, но подобно на сценария за кокошката и яйцето, учените не са сигурни, кое идва първо – депресията или алкохолизмът! Скорошно изследване, публикувано в Журнал за проучване на алкохол и наркотици, хвърля малко светлина по този въпрос.

За период от 30 години са били наблюдавани близо 400 мъже, които в началото на проучването са били на 18-годишна възраст. Оказва се, че 20% от тези, които са развили проблем с алкохола са преминали през поне един тежък пристъп на депресия, който се е появил след продължителна злоупотреба със спиртни напитки.

Учените провели експеримента смятат, че е по-вероятно хората да са депресирани заради алкохолизъм, отколкото да са алкохолици заради депресията. Те също така твърдят, че ако се въздържате от употреба на “течният” транквилант, е много вероятно депресията ви да изчезне.

Алкохолната зависимост променя работата на мозъка на ниво неврохимия, са установили учени от Северна Каролина. Понижението на допамина в мозъка е един от механизмите за развитие на депресия. Отначало с помощта на алкохол човек се опитва да стимулира своя мозък и да повиши изработването на „хормона на удоволствието“, като за постигане на еуфоричния ефект са му необходими все по-големи дози. След това настъпва обратният ефект – допаминът престава да се увеличава и човек изпада в депресия.

5. Стрес

stressed-woman-at-desk

Много хора се обръщат към алкохола, когато се чувстват стресирани, но иронията е, че в дългосрочен план това решение може да доведе до повече стрес.

Алкохолът може да предизвика увеличение в нивата на кортизол или. т.нар. хормон на стреса. За всяка допълнителна единица алкохол на седмица се наблюдава повишение на кортизола с 3%.

Стресът е свързан с дефицит на серотонин. При липса на  серотонин ние започваме да се притесняваме, да се ядосваме и да се паникьосваме … всичко това води до още по-високи нива на стрес, тревожност и депресия.

6. Сухи очи

dry-eyes

Случвало ли ви се е да се събудите със сухота, бодеж и парене в очите, след като предната вечер сте изпили няколко чаши вино? Вероятно се касае за проблема “сухо око”.

“Сухото око“ е състояние причинено от липса или недостиг на слъзна секреция, която да овлажнява и “смазва” очите. Заболяването е доста неприятно и ако не се предприеме лечение може да доведе до ерозии, инфекции на роговицата и дори загуба на зрението.

Според проучване от 2012 година, прекомерната употребата на алкохол допринася за развитието на синдрома на сухото око.

В изследването са участвали 20 здрави мъже без проблеми с очите, раделени в две групи. Едната група влязла в ролята на контрол, а другата била помолена да изпие 2 стъклени бутилки бира в продължение на 2 часа.

Няколко часа след това, алкохолът е бил открит в сълзите на участниците, консумирали спиртната напитка. На сутринта следите от алкохол в сълзите били изчезнали, но състоянието на хипер осмоларност и значителното понижение на слъзна секреция били налице. И двете водят до сухота в очите.

Фактите сочат, че дори малко количество алкохол може да изостри синдрома на сухото око или да повиши риска от развитието му.

7. Проблемна кожа

bad-skin

Преди да похарчите огромни суми за кремове, които да облекчат сухата, сърбяща или възпалена кожа, спрете алкохола и вижте как ще се отрази това върху най-големия орган в тялото ви.

Влошеното състояние на кожата може да бъде един от признаците за прекалена употреба на алкохол. Има доказателства, че псориазисът, дисковидната екзема и повърхностите инфекции са по-тежки при хората, страдащи от алкохолизъм.

Алкохолът е ваш враг, ако сте вече сте потърпевш от заболяването розацея, защото води до разширяване на кръвоносните съдове, загряване и зачервявания. Опитайте се да сведете употребата му до минимум и избягвайте червеното вино и бирата, които освен алкохол съдържат и хистамини. Шампанското и водката също не са препоръчителни.

Не трябва да се забравя и високото съдържание на захар в алкохола, което е допълнителна предпоставка за възпаление на кожата и появата на акне.

Освен да преустановите пиенето на бира би било добре редовно да консумирате продукти като моркови, домати, бадеми, зелен чай и други, които са изключително ползени за здравето на кожата.

8. Полова немощ

low-libido-couple

Не е тайна, че алкохолът повишава либидото – поне в краткосрочен план, преди да настъпят махмурлукът, депресията, стресът и изтощението.

Но какво ще кажете за самото изпълнение на сексуалния акт? Вероятно е доста затруднено или въобще не се е осъществило. Ако е така, може би е време да намалите алкохола.

Както хроничният алкохолизъм, така и прекомерната консумация на алкохол, възпламеняват желанието за секс, но възпрепятстват изпълнението при мъжете.

Според доклад, публикуван в Американския журнал по психиатрия, сексуалната импотентност породена от еректилна дисфункция след злоупотреба с алкохол, може да се задържи дори след години на трезвеност. Авторите твърдят, че този проблем не е психологически или хормонален, а физически, което означава, че щетите могат да бъдат необратими.

Друго изследване пък е установило, че при жените консумацията на алкохол увеличава сексуалното желание, възбудата и удоволствието от акта.

Все пак дамите трябва да са внимателни със спиртните напитки, защото оказват влияние върху плодовитостта им, дори когато употребата им е умерена.

Според резултатите от едно датско проучване, пиенето на едно или пет питиета седмично (което се приема за нормално) може да намали шансовете за зачеване.

През 2009 година в Харвардския университет е проведено изследване на двойки, които се подложени на ин витро процедури. Данните сочат, че при жените, които пият повече от шест единици алкохол на седмица шансовете да забременеят са понижени с 18%, в сравнение с дамите, които не консумират спиртни напитки.

9. Алкохолен глад

craving-food-sugar

Алкохолен глад е принуда за пиене или силна натрапчива нужда за употреба на алкохол. Ето защо ако с канско усилие едва дочаквате да свърши работния ден, за да пийнете чаша вино може би имате по-сериозни проблеми, отколкото предполагате.

Алкохолен глад не е просто прищявка, а болест, от която дълго време трябва да се лекувате, за да се избавите напълно.

Заключение

drinking-party-group

Колкото и приятни да са напитките като вино и бира, те не са нещо безобидно и с тях не трябва да се прекалява.

Консумацията на твърде много алкохол може да доведе до цял набор от негативни здравословни проблеми, както и от риска за развитие на алкохолизъм, болест, която засяга един на всеки 12 възрастни американци.

Така че следващият път, когато сте на парти или се прибирате след тежък работен ден, не забравяйте, че може би поставяте мозъка и тялото си в опасност.

Няма нужда да казвам, че ако се сблъсквате с един или няколко от гореизброените симптоми трябва да се консултирате с вашия лекар.

Коментари