nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

9 лъжи, които веганите обичат да казват

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

 • Време за четене - 20 минути
 • Коментари -

Моите приятели вегани са едни от най-отдадените и лоялни хора, които познавам. Имам предвид, че действително е трудно да се избягват всички вкусни продукти от животински произход, които ни се прадлагат ежедневно. Дали някой е веган заради ползите за здравето или защото се бори за по-малко жестокост към животните и повече грижа за околната среда, веганският дух и идеология са твърде заразителни, за да се игнорират.

Този уникален плам ме накара да се замисля, наистина ли техният начин на живот всъщност е по-добър от този, който винаги съм водил. Когато обаче започнах проучване относно веганството открих някои общи лъжи и митове, които се разпространяват в рамките на тази общност. Не, аз не вярвам, че веганите лъжат нас (или себе си) умишлено, но смятам, че са леко дезинформирани и гледат на нещата през розови очила. Ние всички искаме да мислим, че правим най-добро за здравето си, особено ако сме се отказали от толкова много в името на тази цел.

Както знаете, аз не съм фен на никакви ограничителни диети, а веганите следват един от най-строгите хранителни режими. Не само, че не консумират никакви животински продукти, но също така не употребяват:

 • транс мазнини
 • рафинирана захар
 • преработени храни
 • растителни масла

На пръв поглед, този списък звучи като здравословен подход към храненето. Премахването на рафинирана захар и преработени храни със сигурност е разумно решение и никой от нас не трябва да яде транс мазнини. Но какво да кажем за всичко останало?

Тук ви представям девет лъжи за ползата от веганството, които се нуждаят от корекция.

1. В зеленчуците има повече протеин, отколкото в месото

веган ястие

Препоръчителното дневно количество на протеин за мъжете е около 56 гр, а за жените около 46 грама. Нашите традиционни диети, ни позволяват си набавяме протеини от животински източници като месо, яйца и кисело мляко. А откъде веганите се снабдяват с протеин? Голяма част от тях твърдят, че той може да бъде намерен и в растителни храни. Но не ви ли звучи прекалено хубаво, за да е истина?

Ето списък с храните, от които веганите си набавят това жизненоважно вещество:

 • тофу – 20-30 гр протеин на чаша
 • зрял фасул – 20 гр протеин на чаша
 • семена от коноп – 10 гр протеин на 2 супени лъжици
 • покълнали зърна, пшеница и леща – 9,2 гр протеин на чаша
 • киноа – 8 гр протеин на чаша
 • зелен грах – 7,9 гр протеин на чаша

А това се храните, от които останалите хора получават протеин:

 • кисело мляко – 23 гр протеин на чаша
 • свинско месо – 23 гр протеин на 85 гр.
 • сьомга – 23 гр протеин на 85 гр.
 • пилешки гърди без кожа – 24 гр протеин на 85 гр.
 • риба тон – 25 гр протеин на 85 гр.

Забелязвате ли нещо тук?

С изключение на киселото мляко, повечето растителни източници предоставят два пъти по-малко протеин, отколкото месните. Съответно веганите се нуждаят от огромно количество зеленчуци за да си набавят нормалната дневна доза.

Протеинът играе ключова роля в транспортирането и съхранението на хранителни вещества, поддържа баланса на течности в тялото и укрепва нашите мускули. От регулиране на хормоните до здрава кожа и коса, организмът ни несъмнено се нуждае от протеини, за да изпълнява правилно всяка своя функция.

Изчислете колко протеин трябва да приемате всеки ден с помоща на нашия протеинов калкулатор.

2. Нашите предци примати са били вегани, така че и ние трябва да бъдем

веганството е болест

Много вегани проповядват, че тъй като хората са произлезли от маймуни, те трябва да консумират храни подобни на тези, с които са се хранили нашите примитивни предци.

Какво ядат горилите и маймуните? Предимно стъбла, бамбук и плодове. Според статия в Huffington Post, маймуните в дивата природа “не страдат от затлъстяване, диабет или сърдечно-съдови заболявания”. Веганите от своя страна заключават, че понеже маймуните не консумират месо (или рафинирани храни и захар), те успяват да избегнат сериозни заболявания. Ние трябва да последваме примера им за да бъдем здрави.

Маймуните обаче имат “по-дълъг храносмилателен тракт, отколкото хората, което им позволява да извличат по-ефективно  хранителните вещества от растения”. Тъй като храносмилателният тракт в човешките тела е по-къс, ние се нуждаем от повече време за усвояване и по-големи количества протеин.

Това, което съвременните хора трябва да научат от примитивните си предци е следното: яжте повече плодове и зеленчуци, стойте далеч от преработени храни и захар и се уверете, че си набавяте достатъчно протеин, ако не консумирате месо и млечни продукти.

3. Хората не са хищници по природа

храна за вегани

Веганите твърдят, че според нашият генетичен код не би трябвало да сме всеядни. Те смятат, че тъй като ни липсват нокти, остри зъби и силна солна киселина в стомасите, ние сме биологично програмирани да ядем само плодове и зеленчуци. На пръв поглед това становище има смисъл за мен; хищници като пумата например са в състояние да ловуват и ядат месо, без да се налага да го готвят. Те разполагат с всички биологични средства, за да бъдат месоядни, но ние не.

Въпреки това, изследванията показват, че макар да нямаме същите органи като на хищниците, ние сме еволюирали от маймуна до  Homo sapiens именно благодарение на умението си да обработваме месото термично. Консумацията на месо ни предоставя нови хранителни вещества, до които маймуните не са имали достъп. Точно тези вещества са в основата на процеса по уголемяване на нашите мозъци и еволюционното ни развитие като цяло. Станали сме всеядни същества, които могат да се хранят с растения, месо и всичко останало извън тези категории.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

4. Веганите получават достатъчно здравословни мазнини

Как веганите си добавят мазнини

Една от причините, поради които обичам да пиша в този блог е възможността да споделям информация и да обсъждам здравословни проблеми, които засягат всички ни. Но също така се радвам, когато читателите ми споделят нещо, което не знам. В този ред на мисли именно от един мой читател научих какво е влиянието върху мозъка ни, когато решим да станем вегетарианец или веган.

Тъй като телата ни не могат да произвеждат незаменими мастни киселини, може да си ги набавим само чрез нашите диети. Има три основни типа омега-3 мастни киселини: алфа-линоленова киселина (АЛК), която се намира главно в растенията, ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК), която се съдържа главно в рибата и в по-малко количество в яйцата и морските водораслите.Въпреки че АЛК може да се набави от типично вегански храни като ядки и семена, нашите тела трябва да я конвертират в ЕПК и ДХК.

Незаменимите мастни киселини са необходими за телата ни. Tе помагат за правилното функциониране на мозъчните клетки. Липсата на есенциални мастни киселини може да доведе до когнитивно увреждане, депресия, болест на Алцхаймер и Паркинсон.

5. Веганите получават всички задължителни хранителни вещества от растения, без да използват добавки

Витамини за вегани

Веганите трябва да вземат витамин B12 под формата на таблетки, защото B12 не се съдържа в растителни продукти. Препоръчителната дневна доза е около 2 микрограма. Това количество е много малко и хората, които консумират месна храна със сигурност покриват нормата. Частта, която не се е използвала от телата ни остава в резерва. Ако обаче сте веган от дълго време запасът се изчерпва. Недостъгът на витамин B12 е сериозен проблем, тъй като той е особено важен за правилното функциониране на клетките.

Според Дрю Рамзи, професор по клинична психиатрия в Колумбийския университет: “Повече от половината изследвани вегани страдат от дефицит на витамин B12. Това ги поставят в риск от психични проблеми като умора, лоша концентрация, намаляване обема на мозъка с остаряването и необратимо увреждане на нервите.”

Нивата на витамин D при веганите също са ниски. Витамин D е от значение за здравината на костите и зъбите. Освен това той регулира нервната система и предотвратява увреждане на тъканите. Витамин D се набавя от млечни продукти и храни като риба тон, сьомга, и яйца. Както знаем, посочените продукти са извън менюто на веганите.

Съвременните изследвания показват, че дневното препоръчително количество витамин D може да се получи и от някои зеленчуци, но веганите трябва да обърнат внимание на съдържанието на оксалат в тях. Колкото по-високи нива на оксалат съдържат, толкова по-малко витамин D се абсорбира от тялото.

Изводът е, че ако не изяждате тонове кейл ( ниско съдържание на оксалат) и не прекаравате достатъчно време на слънце, ще трябва да приемате таблетки, за да си набавите винамина.

6. Веганите не страдат от рак или сърдечно заболяване

heart-vegetables

Част от тази лъжа е вярна. Веганите не ядат месо или млечни продукти – две храни с високо съдържание на наситени мазнини. В резултат те по-рядко развиват сърдечно-съдови заболявания, а нивата на лошия им холестерол са ниски. Безспорно безмесните диети предлагат допълнителна защита срещу затлъстяване, хипертония, диабет тип 2 и смърт, причинена от сърдечно-съдова боест.

Въпреки това, веганите могат да бъдат изложени на риск от някои видове рак.

Витамин D, витамин B12, омега-3 мастните киселини и киселото мляко са определени като храни, които намаляват риска за развитие на някои видове рак. За съжаление, тези продукти или са дефицитни във веганската диета или не се консумират изобщо.

Голяма част от веганите мислят, че никога няма да се разболеят но е факт, че и те понякога страдат от рак и сърдечни заболявания. Растителната диета не е 100% защита срещу всяка болест, но тя със сигурност може да намали риска.

7. Веганската храна е винаги по-здравословна

butter-close-up

Само защото дадена храна не е с животински произход, не означава, че е по-здравословна. Знаете ли какво има в маслото например? Млечни мазнини, млечни протеини и вода.

А знаете ли какво съдържат т.нар. вегански масла? Палмово масло, рапично масло, соево масло, ленено масло, слънчогледов лецитин и млечна киселина. В действителност, това са някои от най-вредните масла, които може да консумирате.

8. Веганските храни са по-евтини, отколкото животинските продукти

vegan-groceries-paper-bag

Ако смятате, че е добре да станете веган от икономическа гледна точка, то забравете тази идея. Храната за вегани често е по-скъпа от месото.Само се замислете колко пари струват суровите ядки и качествените пълнозърнести храни. По принцип веганите стават хиперселективни по отношение на това, което консумират и са доста скептично настроени към почти всичко за ядене, което купуват. Те все искат то да е „органично“ или „био“, което още повече повишава разходите им за храна. В общи линии т. нар. здравословни храни често са скъпо удоволствие.

9. Да си веган е лесно

vegan-dinner-plate

Ако се каните да станете веган  скоро ще разберете какво означава липса на уважение. На семейните сбирки все ще се намира по някой, който уж на шега да ви предложи кюфте или да ви попита докога ще го карате на целулоза. Хората винаги имат силно изразено мнение за веганите, като често то е негативно. Непрекъснато ще се сблъсквате с индивиди, които ще ви съветват да се откажете или ще искат да ви обяснят за вредите от този начин на живот. Да си различен не е лесно. Същото важи и за това да си веган. Рядко ще срещате свои поддръжници или хора с вашата нагласа, така че се примирете, че може да се чувствате често самотни, а на някои места направо да сте аутсайдери.

До тук с лъжите, които веганите обичат да казват. Ето малко полезна информация относно веганството.

Какво ядат веганите?

Какво ядат веганите

Лесно е да се каже какво НЕ ядат и това е всичко с животински произход. Ето кратък списък с храните, които ядат феновете на веганството:

 • Зеленчуци
 • Плодове
 • Зърнени култури
 • Картофи
 • Веган палачинки
 • Веган паста
 • Сирене от масло
 • Кълнове

Болест ли е веганството?

Доста хора твърдят, че веганствтото е болест или лудост. Научно доказано е, че не е така. Да си веган е въпрос на личен избор и вкус. Но ако не успявате да си добавите нужните витамини, минерали, протеини и въглехи с веган храна то може да получите различни заболявания. За това е от огромно значение да се информирате.

Каква е поуката?

vegan-diet

Полза от веганската ви диета ще има толкова, доколкото можете да си осигурите всички основни хранителни вещества.

Лично аз обичам животински продукти, но също така обичам и самите животните. Поради това се опитвам да огранича консумацията на месо до няколко дни в седмицата. Вярвам, че веганският хранителен режим, който се следва един ден седмично, може да бъде здравословен компромис за хората, които не могат да практикуват подобна диета всекидневно.

Коментари