nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

8 признака за дефицит на витамин B12

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

 • Време за четене - 13 минути
 • Коментари -

Витамин В12 е едно от онези неща, за които повечето хора не се замислят изобщо – все пак, ако не получават достатъчно от него, това може да доведе до сериозни проблеми. Според данни публикувани в Американското списание по клинично хранене, приблизително 6% от хората на възраст 60+ страдат от дефицит на витамин В12 в Обединеното кралство и Съединените щати.

Ясно е, че всики трябва да се замислим как да добавим витамин В12 в диетата си! Не бъдете небрежни към здравето си и четете нататък, за да разберете подробности.

Какво е Витамин В12?

vitamin-B12-food

Витамин В12, известен също като кобаламин е водоразтворим витамин, който е необходим за правилното образуването на червени кръвни клетки, неврологичната функция и синтеза на ДНК.

B12 се съдържа в животинските продукти като риба, месо, птици, яйца, мляко и други млечни продукти. Той не е наличен в растителни продукти, но някои храни като зърнени култури и тофу са обогатени с него. Може да се открие и в някои подложени на ферментация вегански храни като темпех, мисо, екстракт от бирена мая за мазане (мармит, вегемит).

Причини за дефицит на Витамин В12

drinking-heavy

Основните причини за недостиг на витамин В12 са:

 • Атрофичен гастрит (състояние, при което лигавицата на стомаха е силно изтънена)
 • Операция, при която са отстранени част от стомаха или тънките черва
 • Болест на Крон, целиакия, бактерии или паразити, които засяга тънките черва
 • Алкохолизъм
 • Някои нарушения на имунната система
 • Вегетарианската или веган диета, при която не се приема B12 под формата на добавки

Признаци за недостатъчност на Витамин В12

Признаците, че не получавате достатъчно витамин В12 включват:

1. Отслабване на зрението

vision-loss

Ако напоследък имате проблеми със зрението, запитайте се дали приемате достатъчни витамин В12. Смята се, че недостигът му допринася за увреждане на зрението и дори може да се стигне до оптична невропатия.

Според едно изследване проведено през 2005 година, при 68-годишен мъж с намалено централно зрение са установени ниски нива на витамин В12. Веднага след това той започва да го приема и зрението му постепенно се подобрява. Изследователите провели проучването казват, че оптична невропатия е рядък, но сигурен симптом за дефицит на витамин В12.

Резултатите от друго изследване пък показват, че децата с аутизъм, които не ядат много животински храни, развиват оптична невропатия, причинена от недостиг на витамин В12. След увеличаване на приема му проблемите със зрението се разрешават.

Друго очно заболяване, известно като макулна дегенерация, също се свързва с ниски нива на витамин В12. Установено е, че при пациенти с това състояние започва подобрение след като приемът на витамина бъде засилен. Същото важи и за глаукомата, която се повлиява положително от по-виските нива на В12.

2. Когнитивни затруднения

woman-thinking

Липсата на витамин В12 може да повлияе отрицателно върху паметта и когнитивната функция на мозъка. Доказано е, че при възрастните хора с ниски нива на витамин В12 съществува по-голям риск от намаляване на мозъчна тъкан. Всъщност дефицитът на В12 е типичен за около 10-15% от хората над 60 годишна възраст.

Хората с болестта на Алцхаймер също страдат от недостиг на този витамин или от променена цереброспинална течност. Според специалисти, в много от случаите на деменция, не се търси никаква връзка от страна на лекарите между заболяването и дефицита на витамин В12 в организма. Това според тях, е огромна грешка, защото изследванията показват, че приемът на витамина може да подобри състоянието на пациентите с някои от формите на Алцхаймер с до цели 75%!

Редица клинични тестове и проучвания, категорично потвърждават, че деменцията, която до голяма степен се дължи на недостига на витамин В12, може до голяма степен да бъде излекувана посредством витаминозно лечение.

3. Депресия

depressed-woman

Депресията е толкова разпространена, че се счита за “обикновена настинка на психичното здраве”. Констатирано е, че в някакъв момент от живота си, над 25% от жените и до 12% от мъжете ще се окажат клинично депресирани.

Според редица проучвания ниските нива на В12 в организма са “причинно свързани” с депресията. Ако липсата на В12 може да породи депресия, тогава би трябвало да означава, че набавянето му може да помогне за възстановяването. Резултатите от няколко изследвания потвърждават този извод. Учените са стигнали до заключението, че перорални дози от фолиева киселина и витамин В12 приемани ежедневно подобряват симптомите на депресия.

4. Проблеми със съня

sleeping-bad

Неспокойният сън може да се дължи на много фактори – стрес, сънна апнея и други. Дефицитът на В12 също може да се причисли към “виновниците”, тъй като витаминът играе важна роля в регулирането на циркадния ритъм – или вътрешен часовник.

Изледванията по темата подчертават положителния ефект на витамин В12 върху цикъла сън-събуждане. Тестовете с хора показват, че вземането на B12 им помага да имат дълбок, подмладяващ сън, от който се нуждаят през нощта, за да се събудят освежени.

5. Болезнен език

tongue-out

Възпаленият, гладък и червен език, познат като глосит,  отдавна е известен ефект от дефицит на витамин В12. Това е доста неприятно състояние, което може да доведе до проблеми с дъвченето, преглъщането, говоренето, а в редки случаи и до блокирани дихателните пътища. Ако страдате от афти в устната кухина това е още един знак, че нещо не е наред с нивата на витамин В12. В действителност, оралните лезии са един от най-ранните признаци, че сте лишени от този витамин, така че бъдете бдителни!

6. Фертилитет и спонтанен аборт

fertility-issues

За жените, които се опитват да забременеят или са претърпели спонтанни аборти, е препоръчително да си направят кръвен тест за измерване нивото на В12. Множествто изследвани са потвърдили връзката между безплодието и повтарящи се аборти с дефицита на В12.

Мъжете, които страдат от недостиг на В12 също имат проблеми с плодовитостта. Смята се, че ниските нива на витамин В12 водят до генетично увреждане на сперматозоидите. След лечение с ежедневни инжекции с витамин В12, 27% от участниците са имали значително увеличение на броя на сперматозоидите.

7. Злокачествена анемия

anemia-test

Били ли сте били диагностицирани с анемия или подозирате, че е възможно да сте развили такава? Причината може да бъде липса на B12, а без него вашето тяло не е способно да произведе всички червени кръвни клетки, от които се нуждае.

Най-честият симптом на анемията е умора, но е възможно също да изпитвате недостиг на въздух, виене на свят, главоболие, студени ръце и крака, както и болка в гърдите.

Обогатените с витамин В12 и Фолиева киселина зърнени закуски или съдържащите ги хранителни добавки могат да лекуват този тип анемия. Но само фолиевата киселина не може да излекува и компенсира увредените от липсата на витамин В12 нервни клетки, затова трябва да се приемат заедно.

8. Хиперпигментация на кожата

hyperpigmentation

Хиперпигментацията е често срещано и обикновено безобидно състояние, при което по кожата се появяват по-тъмни на цвят петна отколкото останалата част от кожата. Причината е в излишъкът на меланин, кафяв пигмент, който дава нормален цвят на кожата.

Някои медицински състояния, бременност и определени лекарства могат да са причина за тези петна, но е възможно те да се дължат и на недостатъчно витамин В12 в организма

Тъмните петна се повлияват от хранителни добавки с витамина и не след дълго изчезват.

Други симптоми

tired-woman-couch

В допълнение към изброените по-горе признаци за недостиг на витамин B12 има и други:

 • Слабост, умора и замаяност
 • Сърцебиене и задух
 • Бледа кожа
 • Запек, диария, загуба на апетит, загуба на тегло или газове
 • Нервни проблеми като изтръпване или мравучкане, мускулна слабост и проблеми при ходене

От какво количество витамин B12 се нуждая?

dairy-eggs-B12

Според официалните английски препоръки, необходимото количество на витамин B12 е по-малко през последните няколко години отколкото преди, защото в близ­кото минало нуждите на тялото от този витамин са били надцене­ни. В действителност, здравният департамент счита, че някои хора имат по-малки нужди от средно препоръчителната доза B12. Необходимото количество от витамина за целия ни живот е равно на 40-милиграмово зрън­це или 1/7 от обикновена таб­летка аспирин! Безсмислено е да се приемат големи дози B12, защото 3 микрограма (UG) е максималното количество, което организмът може да усвои наведнъж.

 

Препоръчителни дневни дози (АРР) за витамин B12

ВъзрастМъжЖенаБременностКърмене
0-6 месеца *0,4 мкг0,4 мкг
7-12 месеца *0,5 мкг0,5 мкг
1-3 години0,9 мкг0,9 мкг
4-8 години1.2 мкг1.2 мкг
9-13 години1.8 мкг1.8 мкг
14+ години2.4 мкг2.4 мкг2.6 мкг2.8 мкг

 

Коментари