Както знаете, кожата е най-големият орган в човешкото тяло. В тази връзка е странно, че толкова малко хора се замислят преди да я подложат на вредните слънчеви лъчи, само за да придобият бронзов загар за кратко време.
Ракът на кожата е шокиращо разпространен. Всяка година в Съединените щати, има повече нови случаи на рак на кожата, отколкото на гърдата, простатата, белия дроб и на дебелото черво, взети заедно.
Мисля, че е време да започнем да се грижим за кожата си както подобава. Ако сте плашещо блед, приемете го! Не е нужно да се излагате на риск от развитието на рак, за да придобиете временна промяна в цвета на кожата си.
Опсността не се отнася за плажуващите. Между 40-50% от хората в САЩ, които живеят до 65-годишна възраст поне веднъж са се занимавали с някаква форма на рак на кожата.
Тук е мястото да кажа, че има начин да намалим риска от развитие на рак на кожата и то чрез напълно естествени средства като храните, които консумираме.
Знаех си, че ще бъдете заинтересувани.
Представям Ви шест хранителни продукта, които ако включите в менюто си ще Ви помогнат с превенцията на рак на кожата.
Какво причинява рак на кожата?
Преди да пристъпим към храните, които могат да ни предпазят от това заболяване е нужно да обясним какво всъщност представлява. Ракът на кожата е най-разпространеното от всички ракови заболявания. Всяка година с него са диагностицирани около 3,5 милиона хора по цял свят.
Базално-клетъчен рак и плоскоклетъчен карцином на кожата
Базално-клетъчен карцином — вид рак, който се развива от базалните клетки на епидермиса, които са разположени в кератиноцитите. За разлика от сквамозен клетъчен, базално-клетъчен карцином е в състояние да се яви на кожата, които са изложени на слънчева светлина (лицето, шията).
Плоскоклетъчен карцином възниква от кератиноцити — плоски клетки, които са основният компонент на епидермиса. Този вид рак се среща в отворените участъци от кожата, които не са изложени на слънчева светлина.
Тези видове рак на кожата могат да се лекуват и дори да бъдат окончателно преборени, ако се хванат в начален стадий, преди да е започнал процеса на метастазиране. Ако не се предприеме терапия, те могат да създадат сериозни проблеми.
Меланома
Меланинът е кафяво пигментно вещество, което се намира под формата на зърна в дълбоките слоеве на епидермиса и е естествен слънчев филтър, който абсорбира и отразява 90% от радиацията. Малигненият меланом е злокачествен тумор, който произхожда от епидермалните меланоцити.
Почти всяка част на кожата може да бъде податлива на меланома, дори и тези, които рядко се излагат на слънце. В редки случаи може да се локализира по лигавиците, в ретината или ириса. Този вид рак причинява повече смъртни случаи, отколкото всеки друг рак на кожата. За щастие меланомата е почти винаги лечима, когато се открие в начален стадий.
Храни, които се борят с рака на кожата
1. Храни богати на антиоксиданти
Ако диетата ви се състои от храни с високосъдържание на антиоксиданти рискът да заболеете от рак на кожата се минимализира. Клетките в тялото ни са изложени на кислород всеки ден. Кислородът е важен за здравето на тялото ни, но излагането на кислород също води до окисляване. Именно в процеса на окисление се освобождават радикалите. Свободните радикали играят важна роля в много нормални клетъчни процеси, но при високи концентрации могат да бъдат изключително вредни за организма.
Свободните радикали са силно реактивни и имат потенциал да причинят увреждане на клетките, включително и такива, които могат да доведат до развитие на злокачествени образувания.
Ето и някои от най-ефективните антиоксиданти и храните, в който най-често се срещат:
Бета каротин: наличен в моркови, манго, зеле, сладки картофи и тиква.
Лутеин: налчен в зелено зеле, спанак, и зеле.
Ликопен: наличен в диня, гуава, кайсии и особено домати.
Селен: наличен в бразилските орехи, месото и хляба. Според редица изследвания селеновите добавки могат да намалят риска от смърт, причинена от рак на кожата с 50%. Освен това приемът на селен води до 37% по-малко злокачествени заболявания.
Витамин А: наличен в сладки картофи, жълтъци, както и в някои млечни продукти.
Витамин С: наличен в плодове, зърнени храни и риба.
Витамин Е: най-често се среща в ядки и различни масла.
Ако искате да помогнете на тялото си в борбата срещу риска от рак на кожата, запасете се с тези храни и ги включвайте в менюто си колкото се може по-често.
2. Билки
Според Николас Перикон, виден американски дерматолог, излагането дори за 30-40 минути на слънце изчерпва около 80% от запасите на витамини в тялото ни. Ето защо за да сте по-спокойни за здравето на кожата си е добре да включите билки в диетата си. Те ще ви помогнат да поддържате нивата на минерали и витамини в организма си на стабилно ниво.
Добавяйки билки към ястията си като салата, риба или супа например, ще получите всикчи необходими атнтиоксиданти, а освен това ще се радвате и на по-богат вкус на храната.
Пресният градински чай, босилекът, розмаринът и магданозът предлагат едни от най-полезните хранителни вещества, които могат да бъдат намерени в билките. Опитайте се да използвате щедро количество от тях поне в едно от ежедневните хранения.
Искате да живеете здравословно?
Запишете се за нашия бюлетин.
3. Плодове и зеленчуци
Портокалите, лаймовете, лимоните и грейпфрутите са страхотен източник на витамин C. “Витаминът на витамините” е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, причиняващи рак на кожата.
Тъмните листни зеленчуци като спанак, кейл и броколи подпомагат тялото в борбата му с меланома.
Ликопенът, естествено срещан червен пигмент в доматите, е мощен антиоксидант, използван за предотвратяване на различни видове рак и сърдечно-съдови заболявания. На пазара са налични и мултивитаминни добавки с ликопен. Сама по себе си обаче консумацията на домати и други зеленчуци, в които се съдържа това вещество е достатъчна.
Каротеноидите, пигменти открити в плодове и зеленчуци като моркови, пъпеши, домати, сладки картофи, зеле и спанак са наистина полезни, когато става въпрос за увеличаване на защита срещу слънчево изгаряне. Това се дължи на способността им да неутрализират вредните ефекти на UV лъчите.
4. Ленено семе
Поради мощната комбинация от омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, ленено семе има силата да осигури изцяло естествена защита срещу множество кожни проблеми.
Лененото семе овлажнява дехидратираната кожа, правейки я мека и здрава. То е ефективно средство и в борбата срещу бръчки и петна. Поради противовъзпалителните си свойства, лененото семе помага при обриви и хронични заболявания като розацея, акне, дерматит и псориазис.
Лененото семе е отличен източник на антиоксиданти, за които е доказано, че забавят или предотвратяват окислително увреждане на биологичните структури. Съответно, резултатът е намаляване риска от развитие на кожен рак.
5. Кафе
Ако сте от хората, които редовно консумират кафе, вероятно вече “жънете” антираковите ползи от напитката без дори да го осъзнавате. В случай, че не пиете кафе може би е време да започнете – особено ако сте от тези, които си набавят кофеин от енергизиращи газирани напитки.
Проучване проведено от изследователи от Бирмингам е установило, че има връзка между увеличения прием на кафе и понижения риск от базално-клетъчен карцином, който е най-често срещаната форма на рак на кожата. Според тях, колкото по-голяма е консумацията на кафе, толкова по-малък е шансът да се разболеем от рак на кожата.
Важно е да се отбележи, че това не важи за безкофеиновото кафе, което не е демонстрирало никакъв ефект върху намаляване риска от рак на кожата. Става ясно, че самият кофеин е веществото, което оказва въздействие в борбата с базално-клетъчния карцином.
Ако сте фенове на кафето, радвайте се! Имате още една причина да продължите с консумацията на тази напитка.
6. Риба и други храни богати на здравословни мазнини
Благодарение на противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини, порцията мазна риба, консумирана поне веднъж седмично, може да удвои защитата срещу меланом.
Ако си набавяте много здравословни мазнини чрез риба, ядки и семена, подобрявате функциите на мозъка и способността на организма да усвоява хранителни вещества. От друга страна, наситените мазнини и транс-мазнините са вредни за здравето и е доказано, че могат да предизвикат някои видове рак.
Редица изследвания са установили, че спазването на т.нар средиземноморска диета води до понижаване риска от развитието на рак на кожата. В нея основно се набляга на консумацията на морски дарове и най-вече риба, които осигуряват защита от кожен рак.
Балансът между омега-3 и омега-6 мастни киселини е от решаващо значение за цялостното здраве на организма, както и за способността му да се бори срещу всички видове рак.
Ако искате да си осигурите ползите от омега-3 и омега-6 мастните киселини, включвайте често в менюто си сьомга, скумрия, камбала, както и орехи и маслини. Всяка храна богата на здравословни мазнини ще подобри състоянието на кожата, а и на цялото тяло.
Какво трябва да избягваме, за да се предпазим от рак на кожата
За да се предпазим от рак на кожата, наред с храните, които осигуряват защита, трябва да си имат предвид и нещата, които е добре да избягваме.
Например, ако вземате лекарства против акне, като антибиотика тетрациклин, кожата ви е по-чувствителна към слънчево изгаряне. Затова е препоръчително да преустанвите приема им в периода, в който се налага да прекарвате дълго време на открито.
В случай, че поради една или друга причина вече сте предразположени към рак на кожата, е добре да избягвате местата с висока надморска височина. Различни проучвания са установили, че хората, които населяват зони с ниска надморска височина по-рядко страдат от меланома.
В случай, че приемате преднизон, медикамент употребяван за лечение на астма и други заболявания, рискът от развитие на рак на кожата е повишен, заради въздействието му върху имнунната система. Преднизонът е имуносупресор, който понижава естествените защитни сили на организма. Ето защо, ако използвате него или други подобни лекарства е наложително да ограничите престоя и дейностите си на открито.
Ако имате рак на гърдата също сте сред хората с повишен риск от развитие на меланом, поради което трябва непременно да бъдете по-внимателни с кожата си.
Заключение
Ракът на кожата съвсем не е безобидно заболяване и е редно да се отнесем сериозно към превенцията. Само защото си мислите, че не може да изгорите толкова лесно, колкото другите, не означава, че не трябва да вземете необходимите предпазни мерки, за да защитите най-големия си органи от въздействието на UV радиацията.
Важно е да следите всяка една част от тялото си, за да се уверите, че бенките и петната ви не са станали повече или не са придобили странни очертания и цвят. Ако откриете нещо подозрително, не го пренебрегвайте, а веднага се консултирайте с лекаря си.
Спазвайте и пълноценен хранителен режим, включвайки възможно най-често храните споменати в тази статия. Отнасяйте се правилно към кожата си, защото това може да спаси живота ви.