nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

5 правила на Палео диетата, които се нуждаят от преразглеждане

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

 • Време за четене - 10 минути
 • Коментари -

Палео диетата получава както позитивни, така и негативни отзиви, също като системата за трениране Кросфит и диетата на Аткинс. Върлите защитници на Палео твърдят, че спазването на нейните принципи са единственият правилен начин на живот, а противниците ѝ са на мнение, че тя не е нищо повече от краткотрайна мода.

Поради истерията около Палео диетата реших да проверя плюсовете и минусите ѝ и въз основа на собствените си проучвания да избера страна в този своеобразен спор.

Какво всъщност представлява Палео диета?

fry_pan_greens_meat

Името Палео произлиза от термина Палеолит или т.нар. Старокаменна епоха. Някои я наричат и диетата на пещерния човек, понеже основната ѝ идея е да се яде храна, каквато са консумирали и нашите палеолитни предци. Ако се каните да хапнете нещо, с което са можели да се снабдят и първобитните ни прадеди, значи спазвате постулатите на Палео. Всяка храна, която не е съществувала по онова време трябва да се избягва.

Въпросната диета функционира по следната формула:

 • позволени са дива риба, яйца, ядки, семена, плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и нетлъсто месо, но само от животни, хранени с трева;
 • забранени са преработени храни, бобови растения, млечни продукти, картофи, сол, рафинирана захар и растителни мазнини;

На пръв поглед звучи здравословно, тъй като се избягват рафинираната захар и модифицираните съставки. Освен това последователите ѝ обвиняват съвременните вериги за бързо хранене, че са отговорни за кризата със затлъстяването на модерния човек.

След като обаче проучих по задълбочено Палео диетата, открих и някои несъвършенства свързани с предписанията, които изповядва.

Правило #1: Ако предците ви са консумирали дадена храна, вие също трябва да я включите в менюто си

fish_grilling

Това правило е в основата на Палео диетата, но има ли реален смисъл?

Според америкнаското научно издание Scientific American: “Не сме биологично идентични с нашите палеолитни предшественици, нито имаме достъп до храната, която те са консумирали.”

Като за начало, зеленчуците, с които днес разполагаме и обичаме, нямат нищо общо с тези, които са били налични по онова време. Днешните зеленчуци са модифицирани по начин, който премахва тяхната горчивина, излишни семена и неприятния им външен вид.

Някога виждали ли сте как изглеждат дивите броколи или колко семена съдържат дивите банани? Предполагам, че не и в това няма нищо лошо, защото не е необходимо.

Съвременните удобства са отстранили нуждата да търсим храна в природата и така са създадени условия да използваме мозъка си за по-интелектуални дейности.

Различава ли се Палео диетата в зависимост от местоположението?

tropical-fruit-bowl

Помислете за това. Ако обитавате място с по-студен климат през зимата няма да имате достъп до никакви плодове и зеленчуци. Единственият избор за да оцелеете е да консумирате основно месна храна. В случай, че мигрирате към страна с по-топъл климат ще се сблъскате с точно обратното.

Да кажем, че живеете в Аляска и възнамерявате да преминете на Палео диетата. Бихте ли консумирали повече диво месо в сравнение с приятеля ви от Флорида, който се храни с тропически плодове и риба?

В Палео диетата няма категорично правило кой климат предлага условия за най-здравословен начин на живот, защото концепцията за само един вид диета, независимо от нейния локален произход, е сбъркана.

Правило #2: Пълнозърнестите храни и бобовите растения трябва да се избягват

whole_grain_bread_knife

Прекалено обработеният бял хляб, белият ориз и висококалоричните сладкиши не трябва да присъстват в менюто ви. Този хранителен принцип е залегнал в основите на почти всички диети, тъй като при процеса на обработване зърната са загубили ценните си хранителни вещества.

Но целите зърна, които се съдържат в храни като кафяв ориз киноа или пълнозърнест хляб, разполагат със съставки, които могат да намалят риска от много хронични заболявания. Според Съвета на пълнозърнести храни става въпрос за 30-36% намаляване риска от инсулт, 21-30% намаляване на риска от диабет тип 2 и 25-28% намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.

Пълнозърнестите храни предлагат редица ползи за здравето, които по всичко личи, че Палео диетата игнорира.

Бобовите растения също за полезни за организма.

Като сложен въглехидрат, който се усвоява много по-бавно, отколкото простите въглехидрати, бобовите растения притежават протеин и фибри. Когато се храните с фасул и грах се чувствате сити за по-дълго време, поддържате нивото на кръвната си захар стабилно и калориите, които получавате не са особено много. Тогава защо да се отказвате от тези здравословни продукти? Привържениците на Палео твърдят, че нашите предци не са имали достъп до подобни храни.

Но както отбелязва британският вестник “Гардиън”: “Изследователи са открили останки от финикови палми, семена и бобови растения, включително грах и фасул, върху зъбите на трима неандерталци, намерени в пещери в Ирак и Белгия.”

Наистина ли трябва да се откажем от консумацията на бобови растения? Отговорът е не.

Тъй като бобовите растения са в забранения списък на Палео диетата, нейните последователи си набавят протеин основно от месо.

Правило #3: Консумацията на червено месо е полезна

red_meat_fork_knife

Месото, с което се храним днес няма нищо общо с месото, което са консумирали нашите палеолитни предшественици. По-голямата част от днешното месо идва от животни, които не живеят свободно в естествена среда. Те се отглеждат в специални ферми и приемат хормони и антибиотици. В резултат са генетично различни от собствените си предци. Съвременните животни се угояват с цел да бъдат по-големи, а техните предшественици са били доста по-слаби.

Осен това, животните, които се отглеждат в тези ферми консумират храни, които са недопустими според Палео диетата. За да избегнат противоречието застъпниците ѝ настояват да се консумира месо, но само от такива животни, които се хранят с трева.

Повечето хора биха се вслушали в този съвет и биха си купили скъпо струващо черено месо, от животно хранено единствено с трева, защото смятат, че е по-здравословно. Но това също не е вярно.

Разбирате ли, диетата на животното не променя факта, че червеното месо всъщност е вредно за вашето здраве. Според редица изследвания червеното месо втвърдява кръвоносните съдове, повишава риска от диабет тип 2, а също така риска от заболявания на дебелото черво и мозъка.

Може би се чудите как въобще е оцелял човешкия вид, след като месото, което са консумирали е меко казно неблагоприятно за организма. Именно този въпрос ме накара да се заинтересувам по-задълбочено и се оказа, че според много изследвания хората нямат анатомични, физиологични или генетични обусловености да консумират месо. Напротив, хората са по-приспособени да ядат растения. Ние разполагаме с големи кътници, които ни помагат да се справим с влакнести растения, но нямаме типичните хищнически зъби за раздробяване на месо.

В крайна сметка излиза, че не само не сме толкова адаптирани за консумацията на месо, колкото твърдят поддръжниците на Палео диетата, но и че не е никак здравословно.

Правило #4: Не яжте картофи

baked_potatoes

Въпреки някои фрапантни пропуски в Палео теорията, нейните фенове са прави за едно – пещерните хора не са се хранили с картофи. Означава ли това, че и вие не трябва да ядете? Абсолютно не.

Ако вашата представа за хранене с картофи се ограничава до пържени картофи и чипс или печени картофи с парченца бекон, кашкавал и поляти обилно със заквасена сметана, определено трябва да ги избягвате.

Но ако промените навиците си ще разберете за невероятните ползи за здравето, които картофите предоставят. Според множество проучвания печените картофи са изключително здравословна, нискокалорична храна с високо съдържание на фибри. Те предлагат значителна защита срещу сърдечно-съдови заболявания и рак, понеже съдържат витамин В6, В3 и витамин С. Освен това разполагат с калий, мед и фосфор. Картофите са отличен източник на естествена енергия за вашите мускули и жизненоважни органи като мозъка. Ако се откажете от тях ще сте по-склонни към психическа и физическа умора.

Правило #5: Зехтинът е полезен

olive_oil_bowl

Зехтинът е признат като изключително ценен за здравето от всички световно известни и безизвестни диетолози по целия свят. Палео последователите не могат да оборят този факт и поради това го включват към своя “полезен” списък с храни. Палео поддръжниците обаче пренебрегват обстоятелството, че нашите прадеди не са разполагали с инструменти, с които да извлекат зехтин.

Въпреки че зехтинът е одобрен от Палео диетата, наистина ли е добър за здравето? Зехтинът, както и авокадото, попадат в категорията на тези храни, за чиито ползи има противоречиви мнения.

Кейт Мъри споделя в сайта www.mindbodygreen.com, че две супени лъжици зехтин съдържат три пъти повече наситени мазнини отколкото 113 грама пилешки гърди. Въпреки голямото количество мазнини, те спадат към т.нар. здравословни и са необходими и добри за организма ви. Мъри твърди, че здравословните мазнини са от съществено значение, за да може тялото ни да функционира правилно. Това е вярно особено, когато става въпрос за развитието на мозъка, умствената стабилност и регенерацията на клетки. Проблемът е там, че не е препоръчително да получавате здравословни мазнини единствено от рафинирани масла като зехтина. В идеалния случай здравословни мастни киселини трябва да се набавят и чрез консумацията на ядки, семена и авокадо.

Важно е да се отбележи, че Палео начинът на живот може да не е подходящ за всички. Може би някой от вашите познати се кълне, че с помощта именно на този режим е свалил 9 кг за четири седмици, но трябва да отчетете факта, че тялото на всеки човек е различно. Някои хора имат небалансирани хормони, които ги водят до отслабване или напълняване, независимо от диетата. Други са генетично предразположени към затлъстяване. Да не забравим да споменем и хората с естествено бърз метаболизъм, които сякаш се хранят непрекъснато, а не качват и грам.

Ако една диета работи при един човек, това не означава, че непременно ще работи и за вас. Универсални диети, действащи за всички няма.

Тогава какво може да направите за да останете здрав и в същото време да свалите килограми?

Фокусирайте се върху принципите на Палео диетата, които работят:

 • яжте пълнозърнести храни и стойте далеч от преработени такива
 • включете в менюто си щедри количества пресни или замразени зеленчуци
 • консумирайте умерено количество плодове с ниско съдържание на захар
 • здравословните за сърцето ядки са ваши приятели
 • забравете за растителните, хидрогенираните и частично хидрогенираните масла
 • избягвайте всичко с прибавена захар – безалкохолни напитки, пакетирани сладкиши или бонбони
 • елиминирайте изкуствените съставки и консерванти
 • не прекалявайте с тренировките, упражнявайте се няколко пъти седмично и нека сериите бъдат кратки, но интензивни

Трябва ли да премина на Палео диета?

friut_veg_weights

Не мога да кажа кой начин на живот ще работи най-добре за вашите индивидуални особености. Дори не мога да ви кажа, че ако следвате Палео диетата, но с ревизиране на горепосочените правила ще получите резултатите, които искате.

Всичко, което мога да направя е да представя изследването, което съм провел. Решението обаче е изцяло ваше.

Коментари