nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

5 доказани метода за детокс и пречистване на организма

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 10 минути
  • Коментари -

В днешно време отвсякъде ни заливат с информация колко е мръсен въздухът, който дишаме, колко е некачествена храната и как вредните фактори ни чакат на всеки ъгъл. Храната и въздухът са двигателят на тялото ни и качеството им пряко влияе върху здравословното ни състояние. Колкото по-качествени и чисти са тези съставки, толкова по-здраво е тялото. А кой не иска да изглежда и да се чувства по-добре?

Когато говорим за замърсяване на огранизма неминуемо се повдига въпроса как можем да го прочистим от вече натрупаните токсини. Прочистването, или още известно като детоксикация (детокс), е процес на очистване от натрупалите се в огранизма вредни съставки и вещества. Процесът може да трае ден-два и да е с лек разтоварващ ефект, а може да бъде и по-продължителен, 7-10 дни, по време на които тялото разгражда и изхвърля голяма част от вредните вещества, които са се натрупали.

От голямо значение е дали и доколко организмът е свикнал на такива интервенции. Ако сте решили да се прочиствате за първи път, е препоръчително да изберете по-щадящ метод, който няма да подложи вас и тялото ви на голям стрес. Ако сте по-опитни, периодът може и да е много по-дълъг. Методите, които се прилагат са много разнообразни и пречупени през възможностите и желанията на човек. При един е успешен и приятен един метод, при друг – друг. Има методи, които във времето са се доказали като наистина действащи. А ето и кои са те.

1. Детокс чрез здравословно хранене

Храната, както споменахме, е един от основните двигатели на организма. Колкото по-качествена и чиста е тя, толкова по-качествено гориво задвижва тялото ни. За да извлечем най-много и добри хранителни качества от една храна, то тя трябва да е във възможно най-суров и необработен вид. През колкото повече преработка и готвене преминат съставките, толкова по-малък става процентът на полезност.

Специално за Вас изготвихме тази инфографика с най-добрите храни за детокс на тялото и организма:

Ключът е възможно най-голяма част от храната, която консумираме, да е в суров вид или с минимално готвене. Печенето и варенето са предпочитани варианти пред пърженето, което поради високата температура разрушава голяма част от състава на храната. Сурови плодове и зеленчуци, чайове, ядки са основна част от едно здравословно меню. Има и храни, които са си спечелили славата на незаменими помощници в детоксикирането. Такива са чесънът, конопеното и ленено семе, зеленолистни като целина и магданоз, лимони. Ако искате да подобрите хранителния си режим, не пропускайте да ги включите в менюто си.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

2. Водно пречистване

воден детокс

Много от токсините в тялото ни излизат навън под формата на течност. Чрез урината и потта изхвърляме от организма ненужен и отпадъчен материал. За да може тази дейност да протича нормално е нужно да приемаме много вода и течности. Ако имаме недостиг и сме обезводнени, вредните вещества няма да напускат тялото ни, а ще стоят вътре в него и ще му вредят.

Освен да си осигуряваме достатъчно течности, има режими, които са изградени само на консумацията на вода. За няколко дни се спира храната и се пият само течности – вода, чайове. При подобно гладуване, тялото започва да разгражда мазнини и вредни натрупвания и по този начин да се “храни”. С приема на течностите изкарваме всичко навън. С подобни крайни методи трябва да се внимава, тъй като ако промяната е много рязка, тялото претърпява голям шок и вместо да имаме положителен ефект, можем само да си навредим. А вие знаете ли по колко вода вода трябва да приемате дневно? Изпробвайте нашия калулатор за вода, за да изчислите точния си дневен прием на вода.

3. Спа Детокс – чрез сауна и парна баня

Сауната и парната баня се причисляват към разкрасителните процедури в много СПА центрове. Но освен да разтоварват напрежението в мускулите и тялото ни, могат да имат и благоприятен ефект върху цялостното ни здравословно състояние.

Саунда детокс

При продължително стоене на топлината и влагата, тялото започва да се загрява и да се поти. А потенето, както знаем, е един от начините за прочистване на организма. Метаболизмът също се повлиява благоприятно от топлината, което от своя страна води до по-добра обмяна на веществата. Топлината от своя страна кара порите на кожата ни да се отпуснат и отворят, което улеснява излизането на потта. Разбира се, с едно отиване на сауна няма да станат чудеса. Но редовните процедури със сигурност ще имат положителен и видим ефект. А ако ги комбинирате и с други здравословни навици, ще си осигурите страхотен коктейл за чист организъм.

4. Детокс чрез физическа активност

Физическата активност и упражненията често се свързват с опитите за отслабване или за трупане на мускулна маса. Ползите от тях, обаче, са много повече. Редовните упражнения, гимнастика, физически активности на открито освен, че подобряват формата и издръжливостта ни, помагат и за поддържане на добър метаболизъм и обмяна на веществата. А това е важен фактор за правилното усвояване на полезните съставки и изхвърлянето на ненужните.

Тренировки детокс и пречистване

Всяко по-интензивно и продължително движение, което извършваме, е свързано със загряване на тялото, а загряването на тялото – с потене. И тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, потта, отделена чрез нея, е едно от най-ефективните средства в борбата с токсините. Отделеното време за спорт и упражнения ще ви се отплати многократно с по-здраво и издръжливо тяло, а съответно и с по-добро самочувствие и визия.

5. Житен режим

житен режим на Петър Дънов

Житният хранителен режим на Петър Дънов е много популярен хранителен режим. По време на него се консумират само жито, ябълки, мед и орехи. Според режима, тези четири храни съдържат всички необходими за човека хранителни вещества. Житото съдържа всички елементи за поддържането на живота, ябълките са за сърцето, орехите за мозъка, а медът за кръвта. Режимът е с продължение 10 дни и се изпълнява в точно определени дни, обикновено по време на пълнолуние. В оригиналния си замисъл е бил използван за духовно пречистване, но много хора прибягват до него заради изключително добрите резултати, които оказва върху организма.

Това са само малка част от режимите и действията, които можете да предприемете, за да подобрите здравословното си състояние. Физическата активност и храната са нещо, което може всеки да промени и адаптира към начина си на живот. Взимането на решение за гладуване, прием или спиране на някои храни, житния режим са по-специфични мерки, които изискват внимателно проучване и съобразяване със собственото здравословно състояние.

Консултирайте се със специалисти, прочетете възможно най-много информация преди да пристъпите към действие, за да можете да извлечете максимумът и, най-важното, да не навредите на здравето си.

Коментари