nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

22 Билки изключително полезни за спортистите

Александър Мермерски

Александър Мермерски

  • Време за четене - 34 минути
  • Коментари -

Всички знаем, че все повече и повече от хората, които приемат хранителни добавки се интересуват от произхода и състава им. Колкото по-натурални са хранителните добавки, толкова по-предпочитани стават. Например на пазара вече има няколко продукта, които са изцяло от натурален произход (с екстракти от билки, плодове и т.н.) и точно за това са бест селъри. Хранителните добавки за отслабавне, наприемр Фат Бърнърите разчитат значително на билки, които помагат за отслабване и горене на мазини. В тази статия ще разгледаме билките и естествените вещества, които се използват най-често в производството на хранителни добавки, както и тяхните ползи.

1. Advantra Z Citrus Aurantium Плодов екстракт

Advantra Z е съставка, съдържаща горчив портокал  (Citrus Aurantium)

Горчив портокал Advantra Z

Когато се използва в хранителни добавки, Advantra Z помага за увеличаване на термогенезата или производството на топлина в организма.

Също така горчивият оранжев екстракт съдържа клас адренергични амини, които:

  • Улеснява поемането на аминокиселини в мускулите
  • Увеличава разбивката на мазнините
  • Използва повече енергия
  • Катализира метаболитните процеси
  • Потиска глада
  • Резултатът от всичко това е атлетична физика, която е загубила наднорменото тегло и, разбира се, корема мазнини.

Advantra Z горчив портокалов екстракт е въведен през 1996 г. и е издържал теста на времето да се превърне в водеща пазарна съставка за загуба на тегло.

Той е безопасен, има висока ефикасност и ефектът му върху загубата на тегло се подкрепя от повече от 30 проучвания.

Advantra Z горчив портокалов екстракт също се счита за единствената термогенна съставка, която притежава патент в Европейския съюз, Италия, Испания, Канада и Съединените щати.

2. Наргин / Naringin

Докато нанаринът се е превърнал в най-популярният синергичен ефект с други добавки, особено кофеин, той бързо печели почва за другите си потенциални ползи. По-специално, способността му да поддържа възстановяването  на нашите тъкани след интензивни, изтощителни тренировки. Но не правете грешка, най-добрата причина да се интересувате от naringin е да увеличите ефективността на другите добавки, които може да приемате.

Наргин от Грейпфрут

Naringin е флавоноид, извлечен от вътрешната кора от грейпфрут и други цитрусови плодове

3. 5-HTP (Griffonia Simplicifolia) Seed Extract

Griffonia simplicifolia е западен африкански храст. Griffonia simplicifolia е най-големият източник на съединението 5-HTP. Семената му съдържат до 20% 5-HTP.

Griffonia Simplicifolia (с алтернативно име Bandeiraea Simplicifolia) е храст, използван в африканската народна медицина, където семената се използват за афродизия и антибиотични цели, както и средство за диария, повръщане и болки в стомаха; листата се използват за лечение на рани и листен сок за заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

5HTP Griffonia Simplicifolia

Напоследък растението изглежда все повече  се използва за лечение на тревожност и депресия, безсъние, мигрена и главоболие, както и регулиране на апетита, което води до намаляване на теглото при хора със затлъстяване.

4.Хесперидин / Hesperidin

Хесперидин - екстракт от цитруси

Хесперидин е биофлавоноиден гликозид, който се среща често в цитрусовите плодове (най-вече портокали) и е свързана със захарта форма на флавоноида хесперитин. Само хесперидин или в комбинация с други цитрусови биофлавоноиди (например диосмин) най-често се използва при заболявания на кръвоносните съдове, като хемороиди, разширени вени и лоша циркулация.

Хесперидин може да помогне на кръвоносните съдове да функционират по-добре. Може да намали възпалениения.

5. Форсколин

ФорсколинФорсколин е основната активна съставка в традиционната билка Колеус Форсколи. В природата Колеус е член на семейството на ментата и расте в субтропичните райони на Индия, Бурма  и Тайланд. Форсколинът е неколкократно и подробно изследвана субстанция, но едва отскоро придоби популярност като суплемент за изчистване на мазнини.

Неговото действие се изразява в активиране на ензима аденилат циклаза. Този ензим участва в производството на аденозин монофосфат, важен биохимичен агент за основните метаболитни процеси в организма. Липолитичните хормони като епинефрина (адреналина) също активират аденилат циклазата. Форсколинът обаче не влияе по същия начин на централната нервна система, пропускайки онези нежелани странични ефекти (невроза и еуфория), които често откриваме при повечето агенти , активиращи липолитичните хормони.

Когато циклазата е налице, тя се преобразува в цикличен аденозин монофосфат (cAMP). Това увеличава неговите нива, което дава многостранни ползи на организма. Именно завишените нива на cAMP стимулират производството и чувствителността на зависимия от него протеин киназа. От своя страна той задейства хормонно-чувствителна липаза (HSL), която разгражда телесните мазнини, освобождавайки ги в кръвообръщението под формата на мастни киселини. Този процес е познат като липолитична каскада.

6. Хорденин (Hordenine)

Хорденин, известен още като N, N-диметилтирамин, е алкалоид, който се среща основно в растения като ечемик, който се използва като храна за животни.

Хорденин, екстракт от ечемик

Той е адренергичен, което означава, че причинява нервните клетки да освобождават невротрансмитерите епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин). Молекули като епинефрин и норепинефрин увеличават енергията и фокусa.

7. Мурсалски чай

Мурсалски чай ползи

Мурсалският чай – билката с несравнима лечебна сила. Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла  вече е надскочило пределите на България, получило славата на билка за всяка болка и на чай, който по полезно действие няма равен на себе си. Учените посочват, че всички елементи, които са необходими на човешкия организъм се съдържат в Мурсалския чай. А народната медицина казва, че който го пие сутрин и вечер си осигурява здраве и дълголетие, без грип и други болки.

Мурсалският чай екстракт е особено подходящ за употреба преди и след тренировка. Той е мощен антиоксидант, който възпроизвежда енергията и премахва умората. „Естествените багрила” и катехините, съдържащи се в екстракта, представляват най-пълноценните растителни белтъци. Като към тях добавим селена и аскорбиновата киселина, всичко това укрепва по невиждан досега начин имунната система и хармонизира обменните процеси в тялото. Или казано най-просто – Мурсалският чай екстракт кара клетките да се свиват и отпускат, като по този начин организмът се самопочиства от токсините.

Мурсалски чайИ тъй като по-горе споменахме един често срещан проблем – задържането на течности, причинени от недостатъчно поемане на вода, неправилно хранене, алкохол и страничен ефект от някои спортни добавки, Мурсалският чай екстракт е възможно най-добрият вариант да се справите с това. Той е изключително мощен естествен диуретик, а действието му са забелязва веднага след първия прием.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.
8.Босвелия / Boswelia serrata

босвелияТози екстракт на билката босвелия съдържа босвелиеви киселини, които имат доказан противовъзпалителен ефект и са ефективни при лечението на ставни увреждания. (Друга естествено присъстваща противовъзпалителна съставка е капсаицинът – екстракт от люта чушка – Capsicum anuum.)

9. Echinacea purpurea.

Екстракт от билка Echinacea purpurea

Този коренов екстракт от лилавото конусообразно цвете ехинацея има неспецифично имуностимулиращо действие То подобрява способността ви да устоявате на различни инфекции, включително и на вирусни инфекции. Може да ви помогне при справянето с настинки и в грипния сезон.

10. Eleutherococcus senticosus. (Елеутерокок, наричан още Сибирски женшен).

Сибирски женшенСибирският женшен има силни имуномодулиращи свойства. Той подобрява способността на тялото на устоява на различни видове стрес. Има силно позитивни ефекти върху сърдечносъдовата и нерваната система.

11. Ephedra sinica.

Ephedra sinicaОбикновено е позната под името Ма Хунанг. Ма Хунанг съдържа ефедрин, който има ефекти, подобни на адреналина (епинефрина) , но е с по-мек и по-продължителен ефект. Той действа главно върху сърдечносъдовата система, стимулира кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и отпуска гладките мускули, и по този начин предотвратява възникването на спазми. Страничните ефекти от използването на продуктите, съдържащи ефедра (дори и в ниски дозировки), включват безсъние, двигателно безпокойство, раздразнителност, главоболие, гадене, повръщане, нарушения в уринирането и тахикардия (сърцебиене). При по-високи дозировки ефедрата може да причини крайно повишаване на кръвното налягане, сърдечна аритмия, и развитие на зависимост. Поради възможността от споменатите странични ефекти препаратите, съдържащи ефедра, трябва да се използват много внимателно и само за краткотраен период от време.

12. Гарциния камбоджа / Garcinia cambogea.

Нейните плодове съдържат хидроксицитрат, който засяга въглехидратния и липидния метаболизъм. Хидроксицитратът потиска мастните киселини мастните киселини и биосинтезата на холестерола и има способността да потиска апетита и да намалява излишното тегло и помага за отслабване. Използва се за предотвратяване и контролиране на затлъстяването.

13. Gotu kola (Centella asiatica, готу кола).

Готу колаТази билка е известна още като Индийско виделче. Тя подобрява умствената активност : паметта, вниманието и концентрацията. Всъщност това е една от малкото билки, при които има доказан ефект върху подобряването на паметта. Освен това тя засилва сърдечносъдовата система и подобрява кръвообращението.

14. Зелен чай (Camelia sinensis, неферментирал).

Екстракт от Зелен чайЗеленият чай съдържа кофеин и антиоксиданти. Той стимулира храносмилането и подобрява бъбречната функция, подобрява дихателните функции, повишава кръвообращението и има тонизиращо действие върху сърдечносъдовата система. Прочетете нашата статия: 15 Невероятни ползи от консумацията на зелен чай

15. Гуарана (Paullinia cupana).

ГуаранаГуараната има стимулиращи свойства поради високото си съдържание на кофеин и свързани с него алкалоиди, като теофилин и теобромин, и по този начин може да помогне за увеличаването на издържливостта при изпълнението на физически упражнения. Освен това има ефект, свързан с потискането на апетита. Честата й употреба може да доведе кофеинова зависимост, да се стигне до разстройства във функциите на централната нервна система и да причини дисбаланс в нивото на кръвната захар, който може да провокира хипогликемия. Ето защо умерената й употреба е силно препоръчителна.

16. Кава (Piper methisticum).

КаваКавата често се използва за облекчаване на тревозността, стреса и безпокойствието. Растението кава съдържа вещества кавапирони, които могат да усилят действието на други вещества, въздействащи върху централната нервна система, като например алкохола, барбитуриатите и психофармакологични лекарства. Ето защо използващите кава не бива да смесват никога тези взаимодействащи си субстанции. Не са известни странични ефекти при краткотрайна употреба в ниска дозировка. Все пак, продължителната употреба може да доведе до сериозни нарушения във функционирането на нервната система, временно жълто обезветяване на кожата, косата и ноктите, и в редки случаи алергични кожни реакции.

17. Келп (Fucus vesiculosus, Laminaria).

екстракт от клепКелпът представлява кафявото морско водорасло и е отличен източник на йод. Използва се за подобряване на функцията на щитовидната жлеза. Освен това е източник на алгинова киселина, която съдържа съставки, които помагат за възстановяването на ставите и сухожилията.

18. Panax ginseng (Женшен).

Екстракт от ЖеншенКореновият екстракт от тази билка традиционно се използва като тонизиращ продукт. Той има ефект на адаптоген или на „модулатор на биологичния отговор“. Подобрява способността на организма да се адаптира към променящи се външни и вътрешни смущения, подобрява неспецифичната устойчивост към стреса.

19. Жълт кантарион (Hypericum perforatum).

Жълт кантарионТази билка често се използва вътрешно за успокояване на психологични разстройства, депресивни настроения, напрегнатост и/или нервна възбуда. Външната й употреба включва лечение и посттерапевтично приложение при остри контузни наранявания, миалгия и изгаряния от първа степен.

20. Трабузан  / Tribulus terrestris

трабузанПолучава се от тревистото растение, познато като бабини зъби. Екстрактът му се счита от много хора за безопасна алтернатива на анаболните стероиди. Доказано е, че стимулира имунния отговор и производството на редица хормони. Първоначално се е използвала за лечение на безплодие и на други нарушения в репродуктивните функции.

21. Корен на Валериан / Valeriana officinalis

корен на валерианПрепаратите от корен на валериана се използват в случаи на безпокойство и нарушения на съня, които са свързани с нервни състояния.

22. Yohimbine (Corynanthe yhohimbe).

Corynanthe yhohimbeЙохимбинът е активна съставка, която се извлича от кората на дървото йохимбе. Той е стимулант, който действа като повишава количеството на естествения стимулант норадреналин. Той има едновременно термогеничен и мобилизиращ липидите ефект. Тъй като повишава кръвното налягане, йохимбинът трябва да се използва внимателно.

 

Важно е да знаем:

Въпреки че добавките от билки и друг естествен произход обикновено се смятат за по-безопасни от фармацевтичните продукти, все пак трябва да сте внимателни. Не превишавайте препоръчителните дози и не използвайте нетестувани комбинации от добавки.

Коментари