nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

15 Храни, от които трупаме целулит

Николай Гетов

Николай Гетов

  • Време за четене - 5 минути
  • Коментари -

Целулитът е проблем, който със сигурност не е идеала за женската хубост. Всеобщото мнение е, че целулита е само неприятен козметичен дефект, но в действителност истината е друга.

Според специалистите целулитът е заболяване на съединителната тъкан, при което се наблюдава едновременно засягане на кръвоносната и лимфната система на повърхността. Научното наименование на целлита е гиноидна липодистрофия, което в превод означава дистрофия на мастната тъкан. Проучванията сочат, че около 85% от жените са засегнати в някаква степен от целулит.

Кои са храните и напитките, които предизвикват появата на целулит?

За да се предпазим от появата на целулит, а и за да намалим вече съществуващия такъв,  трябва да избягвате консумацяита на следните храни:

1. Подсладени газирани напитки

Газираните напитки образуват целулит

С напредването на възрастта производството на колаген в тялото ни намалява. Това е процес, на който трудно може да се противодейства. Приемът на газирани и сладки напитки ускорява процеса.

Затова е добре да се спре употребата на сладки и газирани безалкохолни напитки, ако искаме да се предпазим от целулит.

2. Алкохол и кафе

Разбира се никой не говори за допустимите 1 – 2 чаши на ден. Но всичко над тази бройка подпомага образуването на целулит.

Алкохолът съдържа токсини и калории, които се натрупват в тялото под формата на мазнини и допринасят за образуването на мастни депа. Освен това възпрепятства правилното абсорбиране на витамин С, калций и цинк, като по този начин уврежда клетките и мускулите.

Кафето има дехидратиращ ефект. Това води до задържане на повече течности в тялото, които пък пречат за разнасянето на мазнините.

3. Захарни изделия

Колкото повече подсладени закуски, напитки, понички, бонбони, мъфини, сладки и пасти се консумира, толкова повече ще се влошава целулитът.

захарни изделия и целулит

Причината е, че храните с високо съдържание на захар са пълни с наситени мазнини, токсини, подобрители и калории – мощен коктейл, който уврежда клетките и нарушава пълноценното им функциониране, което пък улеснява оформянето на мастни депа.

4. Солени и пикантни храни

Чипс, кисели краставички, преработени меса и свинско печено или да подправяте ястията си с къри и соев сос, това са вредни храни за фигурата.

от чипса се пълнее

Според проучванията солта ускорява развитието на целулита, тъй като задържа вода в тъканите и блокира разнасянето на мазнините. Кърито е богато на наситени мазнини, но и провокира натрупването на мастна тъкан в тялото.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

5. Извара

Изварата се препоръчва при спазващите диета за отслабване заради ниското количество мазнини.

Тя обаче е солена, а това е предпоставка за задържане на повече вода и минерални съединения в тялото. Те предизвикват поява на целулит и неприятните вдлъбнатини по кожата, известни като „портокалова кожа“.

6. Соев сос

Соевият сос предизвиква поява на целулит поради същата причина прекалената соленост. Освен това честата употреба на соев сос предизвиква и по-голямата видимост на целулита.

Запомнете – комбинацията от натриев хлорид и вода не е добра опция не само срещу целулит, но е вредна и за сърдечносъдовата система.

7. Бял хляб

Рафинираното брашно влошава състоянието на кожата и прави целулита още по-видим. Белите брашна и продуктите, приготвени от тях повишават гликемичния индекс, което отново влияе на колагена и метаболизирането на хранителните вещества.

бял хляб

В резултат на това погрешно обработване в организма се натрупват излишни мазнини, които се складират в мастните депа.

8.Маргарин

Маргаринът е богат на трансмазнини, които имат свойството да се втвърдяват, когато попаднат в тялото. Така задръстват кръвоносните съдове с плаки, спомагат за натрупването на лош холестерол и се отлагат в подкожните мастни депа.

Прекомерната употреба на маргарин може сериозно да влоши здравето.

9. Пица

Пицата е любима на много хора по света, но това не означава, че не трябва да се внимава с нея.

от пицата се трупа целулит

В пицата се съдържат много наситени мазнини и то от различни групи, поради това, че в нея има много различни продукти, съдържащи мазнини.

Пренасищането на организма с мазнини води до намален приток на кислород към тъканите, включително и на кожата. Поради това съединителната тъкан страда и възникват възпаления. Едно от тях е целулитът.

10. Преработени меса и сирена

Ако обичате да похапвате месо и млечни продукти – яжте ги в натуралния им вид. Преработеното месо под формата на колбаси е вредно, също както и преработени сирена, във формата на суровини за мазане.

преработените сирена са вредни

В тях има добавени наситени и трансмазнини, както и множество набухватели, химични съединения, поддържащи текстурата на продукта и запазващи го свеж в продължение на седмици, дори месеци.

Всички тези вещества се отлагат в тялото и предизвикват не само задържане на вода, но и погрешно извършване на метаболитните процеси. Борбата с целулита ще е много трудна, ако ядете често такива продукти.

11. Пържени храни

пържени храни

Когато мазнината е загрята на висока температура, отделя вредни вещества, които тялото ни трупа в зони, далече от жизненоважните органи.

Заместете пърженото със скара, пара, фурна или задушено.

12. Бяла захар

Бялата захар не съдържа никакви хранителни вещества и много диетолози я наричат „бялата отрова“. Тя съдържа т. нар. „празни калории“, които допринасят за образуването на целулит и за покачване на теглото.

бяла зарах

Консумацията й е рисков фактор за развиване на диабет 2 и се отразява пагубно на зъбите. Бялата захар повишава и киселинността на кръвта и по този начин унищожава важни минерали като калций, което нарушава целостта на зъбите и костите.

13. Рафинирана или трапезна сол

Много е важно да не се консумира трапезна рафинирана сол, защото тя съдържа единствено натриев хлорид, който предизвиква задържане на течности и нарушава кръвообръщението. Това също е причина за появата на целулит.

Морската или хималайска сол са много по-здравословни алтернативи, тъй като са богати на минерали и микроелементи, които са много необходими на тялото.

хималайска сол

Друга алтернатива, която не само не нарушава кръвообращението, но и спомага за изхвърлянето на задържани течности, е готвенето с морска вода.

14. Джънк фууд

Джънк фууд са сладките неща, хамбургерите, пържените картофи, сандвичите, различните готови сосове, полуготовите храни и т.н., а всички те съдържат рафинирана захар, бяло брашно и трансмазнини, които са изключително вредни за тялото.

junk food

Доказано е, че те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те не само не доставят хранителни вещества на тялото, но то ги складира в депа, а това води до натрупване на мазнини и целулит.

15. Храни съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ

Това е подобрител, който се използва на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.)

Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

Ако на скоро сте родили, то най-вероятно имате проблем с целулита. Препоръчваме ви да прочетете нашата статия на тема Как да отслабнем след бременност

В заключение:

Четете внимателно етикетите, защото често растителните, хидрогенираните и транс мазнини са маскирани в ‘’диетични’’ крекери, сирена, сосове и млека, дори в сметаната ви за кафе, където най-малко подозирате. Изключете всички продукти, които биха могли да съдържат маргарин.

Премахването на така наречените съвременни мазнини е първата и най-важна стъпка към овладяване на целулита и възстановяване на правилната циркулация на лимфата, което е първата стъпка към отслабването една по-красива фигура.

Коментари