nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

15 храни, за които не подозирате, че съдържат опасно количество захар

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 18 минути
  • Коментари -

В стремежа си да науча още за храненето, се натъкнах на една малка подла съставка, която се крие в повече “здравословни” продукти, отколкото бих могъл да си представя. Говоря за захарта.

Според Джаки Уорнър, знаменит личен треньор и автор на книгата “Ето защо сте дебели”: “Основната причина хората да надебеляват е захарта.”

Но повечето от нас са умни. Ние знаем, че не трябва да се консумират големи количества бонбони и сладолед през целия ден. Е, къде е проблемът тогава?

Проблемът е в скритата, добавена захар, за която трябва да внимавате. Тази захар е умело замаскирана в храни, които се предлагат на пазара като здравословни, но всъщност те не биха могли да бъдат по-далеч от определението “полезен”.

1. Плодово кисело мляко

flavoured-yogurt

Откровено казано не си падам точно по този вид кисело мляко, но забелязвам, че голяма част от хората го обожават. Не ги разбирам, тъй като лично мен не ме засища и е пълно със захар. Все пак поради някаква прична плодовото кисело мляко е обявено за здравословна закуска.

За да ви обясня позицията си по казуса с плодовите кисели млека, нека погледнем този информационен банер на сайта на Yoplait.

Yoplait

Разбира се, фрапантните 25% по-малко захар изглеждат като стъпка в правилната посока, но забележете надписа в скобите, който сигурно “по случайност” е изписан с дребен шрифт. Захарта за малка кофичка от 170 гр започва от 26 гр, което е по-високо количество от препоръчителната дневна доза. Но това не е най-лошото. Дори версията на киселото мляко с намалена захар, не е с достатъчно ниско ниво. На практика 18 гр захар за кофичка от само 170 гр е доста високо количество.

Дори рекламираната като изключително здравословна марка за кисело мляко – “Активия”, не е с по-добри параметри. Фирмата предлага кофички кисело мляко с размер 113 гр, а захарта в тях е 15 гр. Мисля, че последният пример сам по себе си е доста показателен и скандален.

За да получите пълните ползи от киселото мляко четете внимателно етикета и най-вече думите, изписани със ситен шрифт. Най-добрият вариант е да си приготвите лично киселото мляко, но ако нямате такава възможност заложете на качествен био продукт.

2. Плодови сокове

fruit-juice-fruit-pieces

Всички знаем, че газираните напитки съдържат шокиращо количество захар, но за хората пиенето единствено на вода е скучно. Затова те често се изкушават от плодовите сокове, смятайки ги за по-здравословна алтернатива. За съжаление съжденията им не са съвсем верни. Оказва се, че някои от плодовите сокове имат повече фруктоза дори от газирана напитка.

Обърнете внимание на тази диаграма от NPR. В нея са обозначени известни марки безалкохолни напитки и колко грама захар съдържа всяка от тях. Прави впечатление, че 100% ябълков сок е на трето място с невероятните 65.8 грама фруктоза на литър. Сокът от боровинки също не е много по-различен – 55,4 грама фруктоза на литър.

NPR

Според Майкъл Горан, директор на изследователски център на детското затлъстяване:  “За разлика от глюкозата, която служи като гориво за тялото, фруктоза се обработват почти изцяло в черния дроб, където се превръща в мазнини. Това води до увеличаване на риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания и чернодробно заболяване. ”

И всичко това от една привидно здравословна напитка…

3. Спортни напитки

sports-drinks

Спортните напитки не са по-благоприятни за организма. Количеството захар, което се крие зад тези цветно опаковани, електролитни напитки е също толкова вредно.

Според диаграмата на Харвард “Колко сладко е това?” спортните напитки попадат в рамките на категорията “пийте умерено и рядко”, благодарение на своите 50 гр захар на всеки 375 мл.

Harvard-How-Sweet-1024x780

4. Енергийни напитки

energy-drink-splash

Според същото проучване (“Колко сладко е това?”) енергийните напитки като Redbull, Full Throttle Original, SoBe Adrenaline Rush и Vault разполагат с идентично количество захар като спортните напитки. Тези четири енергийни напитки притежават средно около 45 грама захар, или около 11 чаени лъжички на 375 мл. Не е чудно, че получавате прилив на енергия, след като сте погълнали толкова захар. Тези цифри обаче не са просто статистика за тялото ни, така че би било хубаво ако избягвате употребата на подобен тип напитки.

5. Кетчуп

ketchup

Винаги съм подозирал, че кетчупът е пълен със захар и в крайна сметка вкусовите ми рецептори не са ме подвели. Според SparkPeople

този привидно безобиден доматен сос съдържа 6 грама добавена захар на 30 гр. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите.

Когато си поръчваме пържени картофи никога не молим за захар, с която да ги поръсим, нали? Тогава защо използваме тази подправка за овкусяване на почти всичките си ястия? Предположението ми е, че повечето хора просто не знаят какво всъщност представлява любимият им кетчуп.

Сигурно повечето от тях не знаят и, че е доста лесно да си го приготвят сами. Всичко, което трябва да направите е да смесите консерва доматено пюре с оцет, лук и чесън на прах.

6. Барбекю сос

bbq-sauce-bowl

След някои изследвания, които проведох разбрах, че барбекю сосът съдържа около 6 гр захар на всяка супена лъжица. Колкото и малко да ви изглежда това, в действителност никой не си слага само по една супена лъжица сос върху храната приготвена на барбекю. Всъщност барбекю сосът е дори по-лош избор от кетчупа, тъй като обикновено от него се използва много по-голямо количество.

BBQ-Sauce-Facts-1024x429

7. Салца

pasta-sauce-jar

В салцата се съдържат 12 грама захар на половин чаена чаша. Изненадващо е, че един сос, който се отличава с пикантен вкус, има по-голямо количеството захар, отколото кетчупа. По-късно разбрах, че причината е в самата технология за приготвяне на салца. С цел спестяване на разходи, производителите ползват за направата ѝ дехидратирани зеленчуци и растителни мазнини с ниско качество. Не звучи никак апетитно, нали? Именно заради желанието да се подобри вкуса на продукта, търговците прибягват до добавянето на захар.

8. Азиатски сос

asian-sauce

Кой не обича от време на време да хапва китайска кухня? Въпреки че винаги съм бил наясно с факта, че азиатският сос не е най-здравословното нещо, което можеш да сложиш в устата си, бях шокиран да разбера, че съдържа толкова  много захар. Според статия в списание Men’s Health, сосът в азиатската кухня може да добави към всяко ястие около 88 гр захар.

9. Дресинг за салата

salad-and-dressing

За мен салатените дресинги попадат в една и съща категория с плодовите кисели млека. И двете се считат за здравословни, но на практика не са. Обърнете особено внимание, когато се рекламира дресинг без или с малко мазнини. За да се компенсира загубата на вкус при отстраняването на мазнините се добавят подсладители, като количеството захар може да достигне до 50 грама на половин чаена чаша. Най-добрият вариант е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и пресен лимонов сок.

10. Продукти с етикет “без мазнини”

no-fat-nutirtion-label

Всеки път когато видите надписа “без мазнини” върху храна е най-добре да я оставите там, откъдето сте я взели. Най-общо казано, в опит продуктът без мазнини да се направи по-вкусен, се добавят захар и други ненужни химикали. Тази замяна всъщност прави храните без мазнини ужасно нездравословни. Избягвайте подобни продукти и се насочвайте към техните стандартни версии.

11. Овесена каша

bowl-of-oats

Вълнуващо е да видиш вериги от род на KFC и Макдоналдс да предлагат в менюто си здравословни храни като овесена каша. Наистина ли обаче са полезни за вас? За съжаление, не. Причината е, че овесените ядки в Макдоналдс са обогатени с плодов вкус и кленов сироп. Така количеството захар, което се съдържа в една малка порция достига 32 гр.

Някои от феновете на тези заведения могат да спорят, че захарта идва от добавените стафиди, ябълки и боровинки, но те може би не знаят, че освен тях се добавят обикновена и кафява захар. Овсената каша е една от най-здравословните храни, но с наличието на толкова много захар Макдоналдс обезсмисля ползите ѝ.

Според Buzzfeed, здрав индивид трябва да консумира не повече от 25 грама захар дневно, или около две трети от кутия с безалкохолна напитка. Но ако си поръчате една овесена каша в Макдоналдс вече сте изразходвали лимита си.

Имайте предвид, че допълнително овкусените овесени ядки, също не са здравословни. Според някои изследвания те натоварват организма почти колкото кутия шоколадови бисквити.

Най-удачното и разумно решение е лично да си приготвите питателната каша, използвайки напълно натурален овес. По този начин можете да контролирате калориите и захарта, както и да включите точно тези плодове, които смятате, че са най-подходящи за вашите нужди.

12. Смутита

smoothie

Смутита са друг капан, в който много хора попадат несъзнателно. Понякога те искат да изпият един шоколадов милкшейк, но вместо него си купуват плодово смути, защото го смятат за по-полезно. Е, не е точно така, тъй като някои смутита разполагат с около 60 гр захар, или два пъти над препоръчителната дневна стойност.

Лично аз бих се изненадал ако в напитките, които се продават в специализираните смути барове има дори един истински плод. Реално клиентите плащат за сладки сокове, замразено кисело мляко и шербет. Твърде много захар за тялото!

13. Сушени плодове

dried-fruit-mixed

Да, сушените плодове са вкусна и полезна храна, но само ако са изсушени правилно, ако не са обработени с химикали и нямат добавена захар. Лошото е, че по време на сушенето концентрацията на захари в плодовете се повишава. Например, в свежите кайсии на 100 грама се падат 50 ккал, а в сушените те са вече 200-250. В 100 грама грозде има 70 ккал, а в същото количество стафиди те са 280.

Когато става въпрос за консумация на сушени плодове обаче се борите с нещо повече от високото количество естествена захар, която се намира в тях. При неправилния процеса на сушене се губят  жизненоважни хранителни вещества, както и част от вкуса. За да решат този проблем производителите добавят захар, декстроза, фруктозо-глюкозен сироп, аскорбинова киселина, сулфати и други не особено здравословни съставки.

Твърде яркият на сушените плодове говори за това, че те, най-вероятно, са химически обработени. Затова избирайте внимателно, когато пазарувате.

14. Хляб

sliced-bread

Не е изненада, че пълнозърнестите опции са по-здравословни пред белия хляб, но дори и там трябва да се подхожда с внимание, тъй като често горчивият вкус се прикрива с добавена захар, която може да достигне до 3 грама на филия.

Друг подсладител, който често се използва е сукралозата, която е широко приложима в хранителните добавки. Някои проучвания я посочват като изключително вредна, защото не може да се абсорбира от тялото, а други като безвредна в определени количества.

15. Печен зрял фасул

baked-beans

На пръв поглед бобът би трябвало да е здравословна храна, защото съдържа фибри и протеини. Но ако се зачетете внимателно в етикета ще видите, че не е точно така. Печеният зрял фасул обикновено е задушен в пълен със захар сос, който може да съдържа по 15 грама захар на половин чаена чаша. Затова не си купувайте печен боб в кутия, а си пригответе свой собствен вкъщи.

Не мислете, че една храна е здравословна само, защото се рекламира като такава. Четете етикетите и състава на продуктите, които купувате и консумирате.

 

Коментари