nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

15 невероятни ползи за здравето от консумацията на зелен чай

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 16 минути
  • Коментари -

Бихте ли искали да има начин да защитите сърцето, мозъка, костите и очите си, като едновременно с това подобрите настроението, издръжливостта, кожата и размера на талията си? Е, зеленият чай може да сбъдне желанието ви!

В западния свят тази напитка набира популярност през последните две десетилетия, но в Китай, както и други части на Азия, лечебните свойства на зеления чай са известни от хиляди години.  Класическият зелен чай е продукт, приготвен от чаени листа, които не са ферментирали – от ферментиралите се прави черен чай.

След прибирането на реколтата тя е подложена на минимално окисляване, а целта е да се запазят най-важните вещества. Зеленият чай е богат на катехини (едни от най-мощните и полезните антиоксиданти) и епигалокатехин галат (EGCG), който е непобедим унищожител на свободните радикали в организма. Тези свободни радикали допринасят за различни заболявания, както и за ускоряване процеса на стареене, така че борбата с тях определено ще донесе невероятни ползи за здравето.

Реших да отправя по-задълбочен поглед към зеления чай и това, което открих бяха убедителни проучвания и впечатляващи резултати за неговите преимущества. Четете нататък, за да разберете само част  от причините, поради които трябва да включите зеления чай в ежедневната си диета:

1. Превенция срещу рак

Зелен чай - ползи

Много изследвания са разглеждали зеления чай като средство за намаляване на риска от различни видове рак, в това число тези на дебелото черво, черния дроб, гърдата, пикочния мехур, стомаха, простатата и панкреаса. Получените данни са доста обнадеждаващи, а ето и някои от тях:

  • проучване на почти 70 000 жени показва, че редовната консумация на зелен чай може да намали рак на дебелото черво с 57%.
  • зеленият чай редуцира с 48% риска от развитието на рак на простатата, като заключенията се базират на изследване на почти 50 000 мъже за период от 11 до 14 години
  • учените от Penn State University в САЩ са установили, че съединение в зеления чай може да помогне за унищожение на рака на устната кухина
  • представители на уважаваната Mayo Clinic заявиха, че екстракт от зелен чай е показал обещаващи резултати при лечение на хронична лимфоцитна левкемия
  • за период от девет години, над 8500 японци са изследвани по отношение на връзката между риска от рак и консумация на зелен чай. Изводите са, че пиенето на зелен чай намалява значително шансовете за поява на рак, особено сред жените, които са приемали над 10 чаши на дневно

Ако добавите малко цитрус сок към зеления си чай ще извлечета максимума от антиоксидантния му ефект, тъй като цитрусът спомага за по-лесното абсорбиране на катехини.

На фона на тази информация не мога да се сетя за по-добър начин да започна деня си, отколкото с чаша от тази здравословна напитка, сервира с резен лимон.

2. Подобрява здравето на мозъка

зеленият чай е полезен за мозъка

Зеленият чай съдържа L-теанин. Това е аминокиселина, която има психоактивни свойства и служи като средство за успокояване, борба срещу стреса и подобряване на съня. В съчетание с кофеина, от който зеленият чай съдържа умерени количества, ефектите на L-теанина се подсилват допълнително.

Според проучване, проведено в Япония, пиенето на най-малко две чаши зелен чай дневно намалява риска от когнитивни нарушения.

Нещо повече, доказано е, че зеленият чай намалява риска от деменция и ограничава вредните въздействия при болестта на  Алцхаймер и Паркинсон.

L-теанинът също така спомага за подобряване на умствените способности, като внимание, памет и концентрация.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

3. Предотвратяване или контрол на диабета

предотвратете диабета със зелен чай

Хората с диабет не могат да метаболизират глюкозата и нивото на кръвната захар се завишава. Тъй като зеленият чай естествено ускорява метаболизма той помога на страдащите от диабет тип 2 да метаболизират захарта по-лесно.

Полифенолите в зеления чай инхибират амилазата и допринасят за достигане на по-ниски нива на кръвната захар. Те също така подобряват инсулиновата чувствителност.

Проучване, обхващащо над 17 000 души, показва, че консумацията на 6 или повече чаши зелен чай дневно се свързва с намален риск от развитие на диабет тип 2.

Очевидно е, че разумните хора веднага биха се отправили към най-близкия магазин за да се сдобият с тази невероятна напитка!

4. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

чай против сърдечни заболявания

Твърдо вярвам, че редовната физическа активност и здравословното хранене са най-важните способи, поддържащи сърцето в добра кондиция. Предвид ключовата роля на този орган обаче, всички други методи за защитата му също заслужават внимание.

Зеленият чай определено е един от допълнителните инструменти, които спомагат за съхранение здравето на сърцето. Според статистика на Американска кардиологична асоциация хората, които пият всекидневно зелен чай са с 20% до 30% по-малко застрашени от инсулт, отколкото тези, които рядко го консумират.

Не знам за вас, но на мен това ми звучи като достатъчно основателна причина веднага да си налея чаша зелен чай.

5. Повлиява благоприятно симптомите на стрес, тревожност и депресия

зелен чай против стрес

Животът на съвременният човек безспорно е доста стресиращ. Както споменах по-рано, зеленият чай съдържа L-теанин. Освен защита срещу определени неврологични състояния, тази аминокиселина има и анти-безпокойствени ефекти. Тя повишава нивата на допамин и киселина, наречена GABA – вещества, които влияят положително върху настроението ни.

Полифенолите в зеления чай оказват благоприятно действие и при борбата с депресия и психологически стрес. Причината е, че аминокиселините в него стимулират алфа вълни в мозъка, за да се отпуснете, но без чувство на сънливост.

6. Помага в борбата с наднорменото тегло

отслабване със зелен чай

Ако ви кажа, че може да отслбнете без да правите промени в начина си на живот сигурно ще ме помислите за луд. Е, резултатите от едно изледване подкрепят твърдението ми, колкото и нелепо да ви звучи то.

В проучването са взели участие мъже и жени, а основната им задача е била да консумират зелен чай ежедневно. В следствие на продължителното поглъщане на катехини и при двата пола се наблюдава редуциране на телесните мазнини, понижаване на холестерола и кръвното налягане. Най-интересното обаче е, че всички тези последици са се случили без да са превени каквито и да било промени в рутинните диети и тренировки на учстниците.

Важно е да се отбележи, че в експеримента е използван екстракт от зелен чай, който е със значително по-голямо съдържание на катехини, отколкото стандартната чаша чай.

Данните от две други изследвания проведни в Япония и Тайланд показват, че потреблението на зелен чай в комбинация с упражнения, води до много добри постижения при борбата с упоритите мазнини в областта на корема.

Предвид положителните резултати, горещо ви препоръчвам да добавите зеления чай към обичайния си хранителен режим. Всъщност аз самият вече го направих!

7. Повишава енергията и издръжливостта

чай вместо кафе

Спортните напитки съдържат голямо количество захар, така че трябва да ги избягвате. Ако се нуждаете от освежаваща напитка преди тренировка, заложете на зеления чай и естествената му способност да повишава енергийните нива на организма.

Кофеинът в него незабавно ще ви тонизира, а катехините ще се погрижат за издръжливостта и предотвратяване на умората в дългосрочен план.

Резултатите сочат, че хората, консумиращи зелен чай подобряват с 24% изпълнението на ежедневните си упражнения. Преди да започнете да усещате промяната обаче, ще трябва да проявите постоянство и да пиете около 4 чаши дневно в продължение на най-малко 10 седмици.

8. Намалява нивата на холестерола

зеления чай намалява холестерола

Тези, които страдат от висок холестерол знаят, че нормализирането на нивата му е труден и дълъг процес. Добрата новина е, че зеленият чай е безценен помощник в борбата, тъй като намалява LDL холестерол (лошият вид) и увеличава добрия HDL.

Едно изследване, което се базира на опити с животни, показва, че чаят може да блокира абсорбирането на холестерола от червата и да ускори отделянето му от тялото.

За най-добри резултати се препоръчват 10 чаши дневно. Количеството е голямо затова може да се използва и екстракт от зелен чай, който според проучванията има същия ефект.

9. Понижава кръвното налягане

намалете си кръвното с ежедневна употреба на зелен чай

Знаете ли, че е възможно да страдате от хипертония в продължение на години, преди да видите симптомите? Дотогава високото кръвно налягане би могло да причини много щети на тялото ви.

Здравословният начин на живот, както и богатият на антиоксиданти зелен чай, са ключови фактори за решаването на този проблем. Според учените 4 чаши дневно са достатъчни, за да понижим нивото на кръвното си налягане.

Моето мнение? Всичко, което е полезно за сърцето, мозъка и бъбреците заслужава да бъде изпробвано. Поради тази причина намирам за удачно да включите зеления чай в диетата си и да проследите как ви се отразява приема му.

10. Помага за поддържане на добра устна хигиена

профилактика на зъбите с чай

Както вече споменах, зеленият чай може да предотврати развитието на рак в устната кухина. Това обаче не е единствената полза, която напитката може да осигури за устата ви.

Зеленият чай е естествен антибактериален агент, който унищожава бактериите, причиняващи кариес и лош дъх. Освен това заедно с природния флуорид, намерените в чая полифенолите и катехините помагат за предотвратяване на заболявания на венците. Според изследване, публикувано тази година, употребата на една или повече чаши зелен чай на ден се свързва в значителна степен с намаляване на риска от загуба на зъби.

11. Укрепва имунната система

зеления чай укрепва имунната система

Установено е, че антиоксидантът EGCG в зеления чай играе важна роля в укрепването на имунната система, както и при потискане  на автоимунни заболявания, които могат да варират от прости алергии до множествена склероза (МС).

При наличие на здрава имунна система не трябва да се тревожите, когато настъпи сезонът на настинките и грипа. Вашето тяло ще бъде в състояние да се пребори с различните вируси, бактерии и паразити.

Изследванията в Харвардския университет сочат, че зелените химикали в чая стимулира гамаделта Т-клетки, които укрепват имунитета. Достатъчни са от 1 до 5 чаши дневно, за да се справи организмът ви с инфекциозните заболявания.

12. Подобрява зрението

подобрете зрението си със зелен чай

Майка ми винаги ми е казвала да ям моркови, за да виждам в тъмното. За щастие този вид зеленчук не е единственото средство за подобряване на зрението. Благодарение на катехините в зеления чай, тази напитка също може да окаже положително влияние върху очите ни.

Според китайски учени от Очната болница в Хонконг: “Катехините включват в себе си комбинация от витамин С, витамин Е, лутеин и зеаксатин. Установихме, че тези антиоксиданти са способни да предотвратят заболявания на очите, като глаукома и катаракта например.”

13. Предотвратява артрит

предотвратете артрита

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което предизвиква болезнени възпаления на ставите. Както казах по-рано, редица проучвания са доказали, че зеленият чай може да помогне за потискане на автоимунните заболявания, включително и на ревматоиден артрит.

Учени от Шефилд неотдавна са установили, че 2 съединения в зеления чай: EGCG (епигалокатехин галат) и ECG (епикатехин галат) предотвратяват остеоартрит, блокирайки ензима, унищожаващ хрущялната тъкан.

Противовъзпалителните свойства на зеления чай могат да облекчат болките на вече засегнати хора от това коварно заболяване.

14. Съхранява здравето на костите

зеления чай укрепва костите

Остеопорозата е заболяване, което уврежда качеството и плътността на костите. То засяга предимно възрастни хора, но превенцията срещу него трябва да започне в по-ранни години.

Изследванията показват, че има връзка между редовната консумация на зелен чай и намаляването на фрактурите. Освен това, флуоридът, който се съдържа в напитката възпрепятства загубата на костна маса.

Ако се нуждаете от ободряаща напитка сутрин, но в същото време искате да поддържате доброто здраве на костите си, замените традиционната чаша кафе с чаша зелен чай.

15. Осигурява сияеща кожа и здрава коса

чай за по-млада кожа

Освен, че здравословното ви състояние ще се подобри осезаемо след като добавите зеления чай към ежедневието си, външният ви вид също ще бъде отличен.

Благодарение на своите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, зеленият чай може да допринесе за чиста и млада кожа. Добре известно е, че именно антиоксидантите се справят най-добре с признаците на стареене. Доказано е също, че полифенолът в чая предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Може да се възползвате и козметичните продукти, съдържащи естракт от зелен чай. Те са ефективни средства в борбата със стареенето на кожата и в борбата с акне.

Наред със сияещата и подмладена кожа, консумацията на зелен чай ще се отрази благоприятно и върху косата ви. Антиоксидантът EGCG ще ви осигури лъскавата и гъста грива, за която винаги сте мечтали.

Какво друго трябва да знам за зеления чай?

matcha-green-tea

Изглежда, че не всички зелени чайове са еднакви. Най-много привърженици има зеленият чай мача. Той може да се похвали с огромно съдържание на антиоксиданти, като те са 7 пъти повече от тези на черния шоколад и 17 пъти повече от тези на дивите боровинки. Все пак, какъвто и вид зелен чай да предпочетете, моя съвет е той да бъде органичен.

Не купувайте зелен чай, който е бутилиран, тъй като най-вероятно съдържа захар. Освен това, с времето ползите на кетахините намаляват. Отнема само няколко минути да си приготвите здравословната напитка вкъщи.

Тъй като зеленият чай съдържа кофеин, макар и в умерено количество, не прекалявайте с дозата. Моят съвет е да започнете с една чаша дневно и постепенно да увеличите броя. В случай, че започнете да усещате негативни ефекти като тревожност и безпокойство, ограничете консумацията отново до 1 чаша. Наблюдавайте тялото си, то знае кое е най-добро за него!

Коментари