nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

10 храни, от които не подозирате, че се пълнее

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 3 минути
  • Коментари -

Искате да отслабнете, не само защото е лято и трябва да отидете на плаж. Затова започвате да прилагате най-различни диети и режими, само и само да свалите някой и друг килограм. Но знаете ли всъщност кои храни е добре да консумирате, за да не качвате килограми? Защото ако отговорът е не, то е напълно възможно да ядете неща, които само си мислите, че са полезни и здравословни. А реално не е така и ядейки тези храни, качвате, а не отслабвате.

Причината, разбира се, може да е логична. А именно – храни, в които има високо съдържание на захар, без да знаете за това. Като например, чаша кафе след обед в офиса, в която слагате 3-4 лъжички захар, мляко или сметана. Това няма да се отрази добре на талията ви, бъдете сигурни.

Затова ето 10 храни, от които не подозирате, че се пълнее.

1. Зърнени храни – мюсли, корнфлейкс

пълнее ли се от зърнени закуски

Всички знаем, че е полезно да се закуска сутрин с овесени ядки, мюсли или различни зърнени закуски като корнфлейкс. Почти всички реклами по телевизията показват деца, които ядат на закуска корнфлейкс или пият сок директно от хладилника. Това обаче не е съвсем здравословна и полезна закуска. Даже напротив! Тъй като в корнфлейкса има много добавена захар. В съчетание с мляко или друга напитка, комбинация води само до натрупване на килограми.

А ако мюслито беше направено от натурални съставки, със сигурност щеше да е здравословно. При него обаче съществуват същите проблеми като при повечето храни, които се представят като полезни за здравето на потребителя – преминали са през висока степен на обработка и са им добавени допълнително захар и мазнини.

2. Шоколадови барчета

шоколадови барчета

Шоколадовите десерти, тип малък вариант на шоколад, или вафла са лесен начин да си набавите енергия през деня. Те са приятни и много вкусно, но изключително вредни. Те съдържат много въглехидрати, захар и консерванти. Това от своя страна пък води до непрекъснато желание да ги ядете. Така лека по-лека се пристрастявате към тях и ви се иска всеки ден да изяждате по едно шоколадово барче. И така, ако ядете всеки ден по една вафла, нещата няма да доведат до отслабване, а напротив – ще натрупате много бързо килограми и ще напълнеете, без да се усетите.

3. Кисело мляко

кисело мляко - пълнеене

Когато производителите обезмаслят даден продукт, на вкус той не е в състояние да задоволи претенциозния потребител. Ето затова те добавят достатъчно количество други изкуствени съставки, за да подобрят това, което ще почувстват вкусовите ни рецептори. Тук влиза и любимото на всички кисело мляко. Опитайте се да намалите захарта. Не се уповавайте само на написаното на етикетите. Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите, при които захарта е първата или втората съставка в списъка по присъствие.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

4. Газирано

пълнее ли се от газирани напитки

Имали сте усещането, че колкото повече отпивате от газираната напитка, толкова повече ви се пие, нали? Изпиването на само две кутийки захарни газирани напитки дневно кара хората да искат захар още повече. Това твърдят учените и тяхното мнение е за подценяване. Дори и да си мислите, че ако пиете диетична кола, без захар, или пък диетична сода, реално ще продължавате да приемате захар, тъй като те съдържат захар. Всичко останало е просто рекламен трик. Всички газирани напитки имат добавена захар. А именно тази добавена захар ни кара да искаме и да ни се пие още и още. Така ще си купуваме всеки ден по една газирана напитка, докато в един момент не осъзнаем, че пълнеем от тях.

5. Захарни дражета

захарни дръжета

Дражета, които ви оправят дъха, след като сте препили след дълга вечер с приятели в бара – ако си мислите, че няма начин да качите килограми от нещо толкова малко, лъжете се! Всички дражета имат захар, макар и в малко количество, но имат. А приемайки всеки ден различни захарни дражета, във времето това може да доведе само до едно – напълняване. Затова – забравете за захарните дражета, ако искате да отслабнете.

6. Разтворимо кафе

разтворимо кафе

Напоследък са много модерни разтворимите кафе, тип 2в1, 3в1 и т.н. То съдържат не само кафе, кофеин, но и много захар. Наистина много! Така че, ако си мислите, че когато пиете разтворимо кафе, приемате само кафе – се лъжете. С времето натрупвате голямо количество вредни вещества, пиейки подобни напитки като разтворимото кафе.

7. Кетчуп

Вреден ли е кетчупа

Всеки обича кетчуп, нали? Само по себе си кетчупът не е вреден. Въпреки че и в него има добавена захар. Но ако е направен от истински доматен сок, то дори е полезно от време на време да ядете кетчуп. Проблемът идва, че никой не яде само кетчуп. Винаги го добавяме – или на пържени картофки, или на топлата пица, или в спагетите. А това вече определено е сред храните, които влизат в списъка на неподозиращите, че ни карат да пълнеем, нали?

8. Сокове

натурални сокове

Какво да се прави, ако ни се спи, а имаме още много работа за вършене? Много хора биха ни посъветвали да се ободрим с кутийка енергийна напитка. Тя може действително за известно време да повиши работоспособността ни. И пак опираме до захарта. В една кутийка енергийна напитка се съдържат цели 27 грама захар, а това означава, че честата употреба крие риск от бързо натрупване на излишно тегло.

9. Хляб от пълнозърнесто брашно

пълнозърнест хляб

Ако трябва да сравняваме качеството на хлябовете, хлябът от пълнозърнесто брашно е по-полезен от този с рафинирана пшеница. Проблемът тук е, че всъщност хлябовете, които се продават като пълнозърнести, не са направени от пълнозърнесто брашно. Откакто глутенът беше обявен за враг на здравето ни, производителите се опитват всячески да го премахнат от етикетите и храните. Проблемът е, че неговите заместители са също толкова вредни, колкото и той самият. В повечето случаи можем да се натъкнем на високорафинирани въглехидрати, захар и различни химикали.

10. Дъвки

Дъвки

На пръв поглед, полезни за зъбите, но дъвките съдържат захар. Затова и са вкусни. Особено тези, които се водят детски. Те са ароматизирани и с високо съдържание на захар. И въпреки че са в малки количества, ако всеки ден дъвчете по три-четири дъвки, това ще ви накара да се пристрастите към този навик. И с времето ще имате нужда да дъвчете дъвка всеки ден.

Ако тази статия вие харесала, то не изпускайте и нашия гид за това как да отслабнем и да заменим мазнините с мускули.

Коментари