nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

10 супер храни за по-добър и здравословен  живот

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 9 минути
  • Коментари -

Може да ви се стори странно, но вместо да ограничавате  храната за да сте здрави и слаби, трябва да добавите. Колко по-богата на нутриенти е храната ви, толкова по-малко пристъпи за вредни индустриални храни ще имате.

Ако редовно зареждате тялото си с храна богата на витамини, минерали и фитохимикали, може да озъптите апетита си към всякакви преработени храни, като сладкиши, напитки, чипсове и снаксове.

Лимони

здравословни лимони

Да добавите ежедневно лимоните към менюто си, крие само позитиви. Освен високото съдържание на витамин C, антиоксиданти и антисептици, лимона има чудесен вкус. А вариантите му за консумация са много, било то към сутрешния чай, или просто във чаша вода с малко мед, като дресинг за салати и всякакви меса и храни.

Къдраво зеле (Клей)

къдраво зеле супер храна

То е цярат по полезност сред зеленолистните. Тъпкан е с витамин А, К, C и антиоксиданти, помага при борбата с рака и е много полезен за очите. В 1 калория лист от кейл има повече калций от 1 калория мляко.Богат е на желязо и има много фибри. Начините му на приготвяне също са много, било то на тиган с яйца и масло, в салати, супи, смутита или гарнитура към месото.

Прочети още: 12 Здравословни ползи от консумацията на Клей

Авокадо

здравословно авокадо

Супер храна от световен мащаб. Едно авокадо е добър източник на калий, който е високо израсходван минерал в днешно време, витамин C, K, фолиева киселина и витамин B6. С богатите си на полиненаситени мазнини, липидната ви обмяна и лошия холестерол ще се подобрят. Съдържанието му на фибри също е добро, от което с толкова много нутриенти лесно ще придобиете чувство за ситос.

Бадемово мляко

бадемово мляко

Една чудесна алтернатива на животинското мляко. Лесно може да го добавите към различни смутита, каши и напитки. Ако го добавите към сутрешното си кафе ще получите изненадващо приятен вкус. Освен това ядките, като бадеми са известни със съдържание на полезни вещества.

Банани

банани

Винаги са лесни за намиране, адаптивни са към всякакви менюта и вкусът им никога не омръзва. Богати на калий, магнезий, витамин B6 и фибри. Ако ви се яде сладко с банан не може да сгрешите.

Кокосово масло

кокосово масло

Ето една добра алтернатива на краве маслото. Богато е на наситени мазнини но с по-различна дължина на мастните си вериги, което ги прави много лесни усвоими. В косовото масло има полезни съставки като фибри, антиоксиданти и всякави електролити.С кокосовото масло е полезно да се готви, устойчиво е при нагряване ( не хидрогенизира, тоест по-малко канцерогенни елементи) и запазва повече от полезните си съставки. Има противовъзпалително действие и дори се използва за направата на много домашно приготвени козметики. Прочетете  – 5 здравословни ползи за тялото и мозъка от употребата на кокос

Семена от чия

семена от чия

Тази супер храна се е използвала от Инките, Майте и Ацтеките, като енергиен и нутриенен източник по време на дълги преходи. Семената от чиа са тъпкани с протеин и са чудесен източник на желязо, калций, фибри и имат много високо съдържание на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Антиоксидантния  състав на тези малки семена е отличен и лесно може да се прибавят във всякакви видове ястия, смутита че и дори десерти.

Спирулина

спирулина

Спирулина е едноклетъчно водорасло, чиято суха маса е тъпкана със нутриенти. Спирулина има много високо съдържание на аминокиселини и полезни мастни киселини. Има почти цялата гама микро елементи и витамини. Наситена е с хлорофил и много антиоксидантни вещества. Няма храни които могат да се сравнят по качество и съдържание на база маса за маса. Лесно може да приобщите спиролина към менюто си в смутита и напитки.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Комбуча

комбуча

Комбуча е натурална  ферментна напитка пълна с антиоксиданти и пробиотици, които са много важни за чревния микробиом. В същността си представлява ферментирал разтовр на гъбата Комбуча и като напитка датира от древни времена в Китай и Русия. Самата гъба Комбуча педставлява симбиозна колония от гъби и дрожди, известна е още като СКОБИ.Комбуча е изключително полезна и съдържа много киселини като млечна, оцетна, ябълкова, танинова, оксалова киселина, витамини C, B3, B6, B9 и дори витамин B12. Изисква се да развиете колонията на гъбата в съд с вода, след което аресанала от напитки и приложения са много, малко повече от времето ви ще отнеме, но си заслужава.

Орехите

орехи - супер храна

Те са пълни с микроелементи като фосфор, калий, магнезий, витамини C, E и B-комплекс. В състава си имат ненаситени мастни киселини като Омега-3, което е един голям плюс в сравнение с други ядки. Консумацията на орехи ще подобри работата на мозъка и сърцето ви, поезни са за бременни и кърмещи жени. От всички по-пополярни ядки на пазара с ореха бихте направили диетата си много балансирана.

Прочети още: Кои са най-здравословните ядки?

Колко вода трябва да пия?
Изчислете с помоща на нашия калкулатор.
Изчисли
Коментари