Когато за първи път отидох на фитнес, казах на инструктора си, че вече няма да консумирам сладко. Изсмя ми се и отговори: “Разбира се, всички така казват”. Какво да се прави, не познавам човек, на който да не му се приисква да похапне нещо сладичко от време на време. Дори и стриктно спазващите хранителен режим не бива да се обвиняват заради прокрадващите се сладки мисли, защото подходящите продукти, правилното им комбиниране и умерената консумация биха били изключително здравословни за организма.
Все по-приятно впечатление ми правят появилите се в по-големите градове заведения тип фреш-барове. Това са доста уютни местенца, с приятна атмосфера, където може да намерите богато разнообразие от храни по вкуса ви. Предлагат се различни видове соленки, мюсли, салати, супи, фрешове, основни ястия с екзотични съставки, като например любимата ми мусака с кокосов кашкавал. Такъв тип заведения са много подходящи за работещите хора, защото могат да хапват вкусно, разнообразно и здравословно, а не да посещават най-близките закусвални.
Трябва да се съгласим, обаче, че ако искаме да се храним по най-добрия начин, то това означава да приготвяме храната си вкъщи с подбрани продукти. Здравословното хранене изисква време и енергия, които, разбираемо, след работа клонят към нула. Също така трябва да сме склонни за по-голяма инвестиция, но с качеството на храната не бива да се допускат компромиси. Отделете време, превърнете готвенето в разпускащо занимание след края на работния ден и доставете на себе си и близките си удоволствие от вкусната, приготвена собственоръчно и поднесена с любов храна.
И понеже ние не обичаме да се ограничаваме, в тази статия сме ви приготвили десет от най-вкусните и здравословни рецепти за десерти.
Ето списък с любимите ни десерти, и техните здравословни рецепти:
- Ябълков Сладкиш
- Кекс от Овесени Ядки
- Шоколадова Торта с Малини
- Кокосов сладкиш с ягоди и череши
- Какаово кексче
- Кекс с череши и банани
- Здравословен десерт с киноа
- Бананов крем със смокини
- Здравословен десерт с череши
- Десертен крем с авокадо и извара
1. Ябълков сладкиш
Необходими продукти:
- ½ чаша овесени ядки
- ¼ чаша пшенично брашно
- ¼ ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. смляно ленено семе
- канела и ванилия на вкус
- 3 с.л. кленов сироп
- 2 ч.л. мазнина (зехтин, рапично олио, кокосово масло)
- ¼ чаша кисело мляко
- 1 голяма ябълка, като половината от нея се настъргва, а другата се нарязва на тънки резенчета
- 2 с.л нарязани ядки
- 1 ч.л. кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете сухите съставки в малка купа. Добавете към тях нектара и киселото мляко. Объркайте настърганата ябълка с ядките. Получената топка тесто притиснете в покрита с хартия за печене форма, докато се получи тънък блат. Отгоре добавете резените ябълка и поръсете с ядки, кафява захар и канела. Пече се на 180° за около 20 минути.
2. Кекс от овесени ядки
Продукти:
- 3бр. яйца
- 100 мл. белтък
- 1бр. банан
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода
- 1 ч.л. канела
Добавка към сместа:
- 2/3 чаени чаши смлян бадем
- 1 ч.ч. мюсли с плодове без добавена захар
- 1 ч.л. брашно от овесени ядки
Начин на приготвяне:
Разбъркайте всички съставки с миксер. Към получената смес добавете смлените бадеми, мюслито и брашното. Поставете във форма за кекс. Пече се 40 минути в предварително загрята на 180° фурна.
Искате да живеете здравословно?
Запишете се за нашия бюлетин.
3. Шоколадова торта с малини
Продукти:
За блата:
- 3бр. яйца
- 3бр. банани
- 100гр. киноа
- 10бр. фурми
- 100гр. малини
- 1 с.л. какао
- 1 пакетче бакпулвер
- 200гр. тахан
- мазнина за формата – кокосово масло
За крема:
- 1л. мляко
- 50гр. брашно
- 2бр. яйца
- 1бр. банан
- 100гр. малини
- 1с.л. какао
- 1ч.ч захар от фурми
- 50гр. черен шоколад
- орехи
Начин на приготвяне:
От предната вечер накиснете киноата във вода в съотношение едно към едно.
На следващия ден всички съставки се блендират. Намажете формата с кокосовото масло и печете на долен реотан. Извадете от фурната и след като изстине разрежете напречно блата на две.
За крема: Загрейте млякото като през това време блендирайте всички останали съставки. На бавна струя сипете млякото към тях. Важно е яйцата да са добре разбити. Върнете на котлона и бъркайте непрекъснато докато се сгъсти добре сместа.
Залейте първия блат с крема и поръсете с орехи. Нанесете втория блат и повторете процедурата. Приберете тортата в хладилника. След няколко часа настържете шоколада върху нея. Украсата е по ваш избор.
4. Кокосов сладкиш с ягоди и череши:
- 70гр. кокосово брашно
- 30гр. кокосови стърготини
- 50гр. смлян бадем или лешници
- 100гр. ягоди
- 100гр. череши
- 30гр. сурово белено слънчогледово семе
- 20гр. сусам
- 4-5 с.л нектар от агаве
- 1с.л. кокосово масло
- 100мл. кокосово мляко
- 4с.л. семена от чиа
Начин на приготвяне:
Накиснете семената чиа в кокосовото мляко. Обезкостете черешите и нарежете ягодите. Добавете плодовете към кокосовото брашно, заедно с кокосовите стърготини, смлените ядки, семената, кокосовото масло, подсладителя и накиснатите семена чиа. Разбъркайте всичко до хомогенност и печете във форма, в предварително загрята на 180° фурна за около 40 минути, докато сладкишът придобие златист цвят. Нарежете след като сте оставили сладкиша да изстине.
5. Какаово кексче
- 1 и ½ чаша брашно
- 1 чаша захар
- 1 чаша хладка вода
- 1 ч.л. бял оцет
- ¼ чаша какао на прах
- 1ч.л. сода за хляб
- 1/3 ч.ч. олио
- 1 ч.л. ванилиа
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното със содата. След това добавете захарта и какаото. Постепенно прибавяйте олиото, оцета и водата. По желание може да прибавите и счукани орехи. След като се получи хомогенна смес, изсипете в намазнена и набрашнена тава.
Пече се в предварително загрята фурна на 180°. След като кексът изстине може да го поръсите с пудра захар или мармалад по избор.
6. Кекс с череши и банани
- 3бр. яйца
- 6с.л. сироп от фурми
- 1с.л. мед
- 1ч.ч. бяло брашно
- 1 банан, нарязан на парчета
- 100гр. череши без костилка
- 1ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Яйцата и подсладителите се разбиват на сняг с миксер. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенна смес. Изсипете в покрита с хартия за печене тава и добавете банана и черешите. Печете в предварително загрята фурна на 180°. По желание може да поднесете с топка сладолед.
7. Здравословен десерт с киноа
- ¾ ч.ч. киноа
- 4 ч.ч. прясно мляко
- ½ ч.ч. захар
- ¼ ч.ч. мед
- 2бр. яйца
- ½ ч.ч. стафиди
- ¼ ч.ч. сушени кайсии
Начин на приготвяне:
Киноата се слага в тенджера, залива се с три чаши мляко и щом кипне, котлонът се намаля и сместа се вари на бавен огън 15 минути. Захарта се смесва с меда, яйцата и останалото мляко. Тази смес се прибавя към млякото на котлона като непрекъснато разбърквате. Добавят се стафидите и кайсиите. Сместа се вари на бавен огън 5 минути, докато едновременно разбърквате. Изливате във форма за пудинг и оставяте в хладилника за 4 часа.
8. Бананов крем със смокини
- 2бр. банани
- 6-7бр. смокини
- 3-4с.л кокосови стърготини
- 2с.л. тахан
Начин на приготвяне:
Всички продукти се поставят в чопър и се блендират до желаната хомогенна смес. Декорацията е по желание.
9. Здравословен десерт с череши
- 1ч.ч. кисело мляко
- 3с.л. овесени ядки
- 3с.л. семена чиа
- 1ч.л. настърган джинджифил
- 1к.ч. сладко от череши
Начин на приготвяне:
Разбърквате киселото мляко с овесените ядки, семената чиа, половината плодове и малко от сладкото от череши. Добавяте настъргано коренче от джинджифил и разбърквате добре.
Оставяте в хладилника за една нощ, за да набъбнат семената и овесените ядките.
На сутринта сипвате десерта в чиния и гарнирате със сладкото от череши.
10. Десертен крем с авокадо и извара
- 2бр. меко авокадо
- 300гр. извара
- 2с.л. кленов сироп
- 2с.л. какао
Начин на приготвяне:
Обелвате и почиствате авокадото. Пасирате го заедно с какаото до получаване на хомогенна смес. Добавяте кленовия сироп и изварата и пасирате отново. Сипвате крема в купички и прибирате в хладилника за около три часа. След това десертът е готов за консумация.
11. Ето още няколко рецепти за здравословни десерти, които публикувахме по-рано:
Е, какво ще кажете? След разнообразните и здравословни рецепти, които ви предложихме, дори и най-сериозният противник на сладкото би размислил. Вече не е необходимо да се обвинявате неоснователно, заради това че не можете да откажете сладкото, защото както виждате не е необходимо. Тези десерти са доказателство за това, че правилно подбраните продукти могат да бъдат едновременно много вкусни и полезни, без това да нарушава хранителния ни режим.
Видно е, също така, че времето за приготвянето им няма да наруши натоварения ви график.
С приготвената вкъщи храна сте сигурни, че давате най-доброто на тялото си, което е първата крачка към по-добро здраве и физическа форма.
Други плюсове могат да бъдат времето прекарано с любимите ви хора, както и удовлетворението, което получавате от това, че сте създали, че сте сътворили нещо вкусно.
Здравословната, домашна храна не е въпрос на много усилия, а на тактика.
Да ви е сладко!