nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

10 Невероятни ползи от пиенето на лимонена вода

Александър Мермерски

Александър Мермерски

  • Време за четене - 8 минути
  • Коментари -

Ах, скромен лимон. Ние от Nutritions.bg сме големи фенове на този малък жълт плод – на пръв поглед толкова обикновен, но с толкова много неочаквани употреби.

Ако се нуждаете от нещо още по-убедително, че да започнете деня си с чаша топла вода и лимон, това е най-добрият списък от ползи за здравето и красотата, които могат да се получат от пиенето на лимонена вода.

Лимонената вода е едно от онези малки неща, които трябва да добавим в ежедневието си, като малка крачка към един по-здравословен начин на живот.

1. Върши чудеса за храносмилането

Често се казва, че здравата храносмилателна система е крайъгълен камък за добро здраве. Лимоните са важен източник на пектинови влакна, които са необходими за добро здраве на дебелото черво, така че една чаша топла вода от лимон всяка сутрин действа като будилник на храносмилателната ви система, напомняйки й за отстраняване на натрупаните отпадъци от предишния ден.

2. Лимонена вода = първоначалният рехидратор

Лимонена вода ползи

Векове преди енергийните напитки, солите за рехидратация и разтворите на глюкозо-електролитите наводниха пазара, водата от лимон беше използвана като високоефективно лечение за дехидратация. Когато тренираме, ние губим електролити (минерали, включително натрий, калий и хлорид) чрез пот – и докато питейната вода само ще ви рехидратира, добавянето на няколко парчета лимон в сместа ще ускори процеса на ребалансиране на електролитите в тялото ви.

3. Очите я харесват

Лимонена вода за здрави очи

Като цитрусови плодове, лимоните са пълни с витамин Ц и антиоксиданти, които работят заедно, за да образуват защитен ефект срещу катаракта и дегенерация на макулата. Назрдаве! Прочетете нашите съвети за по-добро зрение и здрави очи.

4. За гладка и мека кожа, пийте … лимони!

гладка и мека кожа с лимонена вода

Тук като, пе ли не е нужно да ви обеждаваме, тъй като ние всички знаем, че пиенето на много вода е първото и най- лесно нещо , което можете да направите за кожата си. Превърнете тази вода в лимонена вода, и получавате бонус ползи. Тъй като лимоните съдържат мощни антиоксиданти, ще забележите намаляване на петна и бръчки, и по-гладка, по-здрава кожа в резултат на нейните детоксикиращи ползи.

5. Лимоните са най-добрият приятел на черния дроб

лимони за черен дроб

Поддържане на черния дроб щастлив е един от най-важните неща, които можете да направите за цялостното си здраве, и пиене на лимонена вода може да помогне на неговата функция да е в топ форма! Освен че отмива токсините чрез повишаване на ензимната функция, лимонената киселина, намираща се в лимоните, също помага да се разсеят вредните бактерии.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

6. Кой каза Калий?

Всички знаем за банани и калий, но знаете ли, че лимоните също са с високо съдържание на този основен минерал? Или че като третия най-изобилен минерал в човешкото тяло, значението му често е подценявано? Пиенето на лимонена вода ще помогне за осигуряване на оптимална функция на сърцето, мозъка, бъбреците и мускулите.

7. Един лимон на ден за по редки посещения при доктора.

Е, горе-долу. Докато няма моментален лек за обикновената простуда, със сигурност е вярно, че тези, които пият лимонена вода всеки ден, изпитват по-малко настинки и със значително по-кратки продължителности от тези, които все още не са открили ползите от лимонената вода. Това се дължи главно на концентрацията на витамин Ц, безспорен защитник срещу вирусни инфекции и слабости на имунната система.

8. Тя е най-големият враг на възпаленията

Хроничното възпаление в тялото е ключов компонент при много сериозни заболявания и е свързано с излишната киселинност в организма. Пиенето на лимонена вода намалява киселинните нива на организма, което от своя страна помага на тялото да отстранява вредната пикочна киселина, която може да причини възпаление.

9. …и спомага за поддържане нивата на pH

Като се има предвид, че лимоните са цитрусови плодове, кисели по природа, може да се изненадате да научите, че след като се абсорбира в кръвта, водата от лимон действително има алкализиращ ефект върху телесната тъкан. Защо това е нещо добро? Докато се нуждаем от киселина, за да помогнем храносмилането, важно е да балансираме нивата на рН на организма ни, тъй като прекалено много киселини ни правят податливи на заболявания от висок холестерол до диабет.

10… и всичко това докато подсилвате метаболизма си

лимони за по-добър метаболизъм

Ако търсите начин да отслабнете, като направите здрави, устойчиви промени във вашата диета и начин на живот, лимонната вода е перфектният съпровод. Помагайки за повишаване на метаболизма, лимоните също съдържат пектинови влакна, които имат ефект на намаляване на апетита.

Коментари