Ако има някоя подправка, която може да използвате често когато печете вкусотии, слагате в сутрешната си закуска, плодова салата или смути, то това е канелата.
Но канелата е нещо повече от всекидневна подправка – тя е силна суперхрана. Намалява нивата на кръвната захар, защитава сърцето, прави кожата по-блестяща, намалява рискът от рак, подобрява функцията на мозъка и върши още много.
Звучи интересно, нали? Нека разгледаме по-детайлно канелата и нейните прекрасни ползи за вашето здраве.
КАКВО Е КАНЕЛА?
Канелата се извлича от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. Тя е истинска суперхрана и силна подправка, която се използва за медицински цели от хиляди години. Била е добре позната в Древен Египет и дори е споменавана в Библията. Днес е една от 26-те най-популярни билки и медицински подправки и се използва не само заради уникалния си вкус, но и заради лечебните си свойства.
ЕСТЕСВЕНИ ПОЛЗИ ОТ КАНЕЛАТА
Гледайки само от натуралната страна на нещата, можем да видим, че канелата е изключително богата на хранителни свойства. Само в една супена лъжица канелата съдържа:
- 4 грама фибри
- 68% манган
- 8% калций
- 4% желязо
- 3% витамин К
Съдържа само 19 калорий и 0 грама мазнини, въглахидрати или протеини, правейки я, подходяща за всяка диета.
За да изпитате пълните й ползи, дори не ви е нужна пълна лъжица. Само половин лъжичка на ден може да окаже положително влияние на нивата на кръвната захар, храносмилането, имунитета, добрата работа на сърцето и здравето ви като цяло. Нека да разгледаме най-добрите й позли една по една.
Най-важните ползи от канелата:
1. Канелата е богата на Антиоксиданти
Има 41 различни защитни съставки открити от учените до днес. Като концентрация на антиоксиданти канелата заема 7-мо място в света от всички храни, билки и подправки в целия свят. Имайки толкова голямо съдържание на антиоксиданти, канелата може да предотврати увреждане на свободните радикали в тялото и като резултат от това, намали риска от ракови и други заболявания.
2. Канелата може да намали нивото на Кръвна захар и предотврати Диабет
Има безброй проучвания показващи позитивния ефект на канелата върху нивата на кръвната захар. Те сочат, че канелата може да подобри инсулиновата чувствителност, да намали нивата на глюкоза и предотврати инсулиновата резистентност, което значи, че може да спомогне предотвратяването на диабет тип 2.
3. Канелата може да подобри Работата на Мозъка
Канелата е доказано да има силни ползи на когнитивните функции и паметта. Проучвания сочат, че тя помага в превенцията на Алцхаймер.
4. Канелата може да подобри Храносмилането
Канелата е силна подправка, която може да подобри функционирането на вашата храносмилателна система. Канелата може да помогне на лечението и предотвратяването на Ешерихия Коли и други подобни заболявания. Канелата също може да помогне когато имате гадене.
5. Канелата спомага Отслабването
С подобряване на храносмилането и намаляване нивата на кръвната захар, канелата може да помогне да регулирате своя апетит и намали пристрастяването към захарта. Това може да ви помогне в постигането на вашите цели относно отслабването.
6. Канелата може да ви защити от Настинки
Канелата подпомага и подобрява имунната система, защитава тялото от инфекции. Тя по естествен път помага на организма да се бори с вируси, бактерии и инфекции. Освен това спомага за по-бързото възстановяване ако се разболеете.
7. Канелата намалява Кръвното налягане и защитава Сърцето
Канелата е суперхрана, която редуцира факторите, които водят до кадриоваскуларни заболявания. Също така канелата подобрява нивата на холестерол, което намалява риска от сърдечни заболявания.
8. Канелата може да направи Кожата ви Прекрасна
Канелата е антибиотична и антимикробна подправка. Използвана като олио тя може да помогне на вашата кожа в борбата с акнето. Смесена с мед, тя се превръща във фантастична маска за вашата кожа.
9. Канелата облекчава Главоболието и други Болки
Канелата е много силно средство в борбата на вашето тяло с възпаления, облекчава главоболието, мускулната треска и хроничните болки.
10. Канелата може да ви предпази от Ракови заболявания
Благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти, канелата може да защити от увреждане на свободните радикали в тялото, увреждане на ДНК, растеж на туморни образования. Проучвания сочат, че канелата насърчава самоунищожението на раковите клетки.
Щипка канела?