nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Фитнесът и алкохола – Мисията невъзможна или?

Николай Гетов

Николай Гетов

  • Време за четене - 4 минути
  • Коментари -

Защо алкохолът след тренировка може да ви съсипе резултатите?

Алкохолът и спорта изглежда, че вървят много добре – ръка за ръка, дали когато обичате да гледате някой мач в компанията  на някое питие в близкото заведение или пък да изпиете някоя бира след като играете футбол  с приятели, двете като че ли са създадени едно за друго при подобни поводи. Знаем, че за някой от вас каквото и да кажем, няма как да променим тази традиция, нито мислим, че няколко питиета по време на мач с приятели не е края на света, но ако вие сериозно спортувате във фитнеса, а след това ви се случва да употребявате алкохол, то може да премислите тази ваша стратегия, защото се лишавате от сериозни резултати.

Пречи ли алкохола на фитнеса

Алкохолът и възстановяването след тренировка

Скоро попаднахме на едно изследване, което тества ефекта на алкохола при ръгби играчи, за да се види как то влияе при възстановяването, също така на физическите и когнитивните резултати. За да тестват това, учените давали на играчите седем шота водка в портокалов сок след игра, а на втора група само портокалов сок. Както може да си представите резултатите не са били много добри, очевидно е, че след седем чаши вие се чувствате ужасно на следващия ден, но интересното в това изследване е да се види какво и как се случва при мускулното възстановяване.

Ние вече знаем, че след тренировка тялото е в анаболно състояние и иска да се възползва от нутриентите, които му давате за да порасте по-силно и по-голямо от преди. Също така знаем, че анаболното състояние е един много крехък и балансиран процес, който може да бъде лесно повлиян и това може да окаже сериозен ефект на вашите резултати.

По време на този анаболен прозорец, се случват две неща на хормонално ниво, които са изключително важни: съотношението тестостерон – кортизол и съотношението тестостерон – естроген. Точно тук алкохолът се намества  и съсипва всичко. Дори само няколко чашки са достатъчни да съсипят този баланс, като увеличават нивата както на кортизол, така и на естроген, което убива възможността ви за резултати, защото съсипва анаболния ви потенциал.

„Женски гърди“ и намаляване в силата?

Други изследвания сочат, че дори 2-3 чашки алкохол могат да увеличат нивата ви на кортизол и да ви извадят от този така добър за вас хормонален прозорец, това е далеч от идеално, ако искате да се възстановите добре от тренировка и порастнете. И ако правите това отново и отново, хормоналната промяна ще бъде много по-забележима, и вместо във фитнес залата, то по-добре да отидете във “Victoria’s Secret” и да си вземете едно страхотно бельо за вашите чисто нови женски гърди. За да сте сигурни, че това няма да се случи, трябва да държите баланса в полза на тестостерона – ограничавайки приема на алкохол е добър начин да започнете това.

Не само, че алкохолът ви пречи да се възстановявате след тренировка, но също така компрометитра и вашите последващи тренировки.

Алкохолът може да доведе до намаляване на силата и когнитивните резултати, което може да трае няколко дни, заради своя диоретичен ефект. За това е много лесно да прецакате цяла седмица тренировки само с едно напиване. Интересен факт, е че някои проучвания показват, че намаляване от 1% до 3% във водата, може да доведе до 10-20% намаляване в силата.

Това значи, че ако сте по-лек с 2кг в понеделник сутринта, отколкото си бил в петък от дехидратиране в следствие на алкохола, то и силата ви на лежанката от 100кг ще падне на 90кг.Това е нещо, което много често се вижда от студенти, които тренират, а в същото време купонясват здраво. Тогава тренировката ви се превръща в мъчение и тогава вместо да се опитате да извлечете полза от нея, вие искате тя просто да свърши.

Това важи както за вас, така и за всеки професионален атлет. Ако искате вие да имате максимални резултати, не може да допускате ефекта на алкохола да ви се отразява в залата.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Нашия съвет за алкохола и тренировките

След всичко, което казахме до сега, все пак вие трябва да можете да си живеете живота и да се забавлявате, така че няколко чашки вино и дори излизане някой път вечер не е проблем, но винаги мислете в перспектива и следете, и правете приоритет вашите тренировки и хранене. Ако решите да пиете няколко чашки, опитайте се това да е премерено и да се хидратирате добре цялата вечер.

В крайна сметка това е личен избор на всеки, но ние знаем, че повечето от вас вземате вашето здраве и начина по който изглеждате на сериозно и не искате да си губите времето и усилията, които полагате в залата. За това трябва да разбирате и да следите как алкохолът ви оказва влияние за вас.Ние не казваме, че трябва да откажете алкохола напълно, ако искате все пак да изпиете някоя бира го направете съобразено с вашите тренировки и в дни, в които това може да си го позволите.

Прочетете още: 9 признака, че пиете твърде много алкохол

Коментари