nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Стероиди – Странични ефекти

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

 • Време за четене - 5 минути
 • Коментари -

Анаболните/андрогенните стероиди имат широк спектър от странични ефекти върху голям брой важни физически функции. Възможните медицински усложнения които са свързани с употребата на стероиди включват:

1. Промени в чернодробните функции.

ефект на стероидите върху черния дробКогато вкарате стероиди в тялото си, черният дроб претърпява значително натоварване. При продължителната употреба на високи дози, особено на пероралните стероиди, може да се предизвика прогресираща холестаза (задържане на жлъчка) и жълтеница, кръвоизливи и дори рак на черния дроб. Съществуват смъртни случаи при пациенти, които са се подлагали на такъв вид терапия.

 

2. Промени в сърдечносъдовата функция.

ефект на анаболните стероиди върху сърцетоИзползването на стероиди може да доведе до промени в съсирващия механизъм на кръвта, в метаболизма на глюкозата, както и да засегне нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта. Употребата на перорални стероиди може да доведе до хиперинсулинемия (повишени нива на кръвната захар), хипоинсулемия (намалени нива на глюкозата) и до намаляване както на пероралния, така и на интравенозния глюкозен толеранс, което е свързано с отчетлива инсулинова резистентност (устойчивост). Стероидите повишават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

3. Повишаване на нервното напрежение и/или  на кръвното налягане.

нервност при употреба на стероиди

Това може да доведе до хипертония, както и до радикални промени в телесния електролитен и течностен баланс. Както повечето от вас може би знаят, хората, които са на анаболни/стероидни често цикли са доста нервни.

 

 

4. Потискане на нормалното отделяне на тестостерон.

стероиди и тестостеронТялото притежава механизми, които контролират нивото на тестостерона в кръвта и алармират ендокринната система да повиши или да понижи отделянето на хормони. Когато се приемат стероиди, тялото регистрира повишението като прекомерно, и обикновено намалява или преустановява производството на тестостерон. Това може да доведе до промени в либидито и много други физиологични и психологични функции, които са свързани с нивата на хормоните, като повишаване на агресивността, депресия или увеличаване на телесните мазнини.

 

5. Андрогенни ефекти.

забавен растеж на кости от стероидиНякои от тях включват увеличено лицево и телесно окосмяване, повишаване на секрецията на мастните жлези (мазна кожа), което може да причини акне, приапизъм, теменно оплешивяване, простатна хипертрофия, преждевременно затваряне на епифизите на костите (задържан растеж).

 

 

6. Гастроинтестинални смущения

стомашни проблеми от стероидиПри използването на орални стероиди, включително загуба на апетит, парене на езика, гадене, повръщане, диария, запек, чревни раздразнения, и усещане за подуване при 1 до 2% от тези, които вземат перорални стероиди.

 

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

В допълнение към горните ефекти, следните краткосрочни ефекти се срещат особено често:

 1. Мускулни крампи и спазми
 2. Повишено или намалено чувство на агресия
 3. Главоболие
 4. Кървене от носа
 5. Замайване, прималяване, сънливост или летаргия
 6. Кожни раздразнения и локални реакции на мястото на инжектиране.
 7. Възпалени зърна на гърдите
 8. Гинекомастия (развитие на женски гърди при мъжете)
 9. Промени в тироидните функции

Абсолютни противопоказания за употребата на стероиди представляват бремеността или присъствието  на рак на простатната жлеза или рак на гърдата (включително при мъже).

Как влияят стероидите на тийнейджъри?

Ефект на стероидите върху тийнейджъри

Тийнейджърите не трябва никога да взимат стероиди, опитвайки се да изградят размерите и силата на мускулната си структура. По време на тийнейджърските години младите мъже вече са в анаболно състояние, като тестостеронът изпълва целия им организъм. Прибавянето на синтетични анаболни вещества в този момент е напълно излишно и опасно.

Освен това стероидите обикновено затварят краищата на растящите кости (епифизите). Един тийнейджър, който все още не е достигнал пълния си растеж, може да установи, че стероидите не му позволяват да достигне до пълната си височина, и този ефект е напълно необратим.

Влияние на стероиди върху жени

стероиди - странични ефекти за жени

Жените притежават само около 1/100 част от количеството тестостерон, което може да се открие в телата на мъжете, затова дори относително малки дози от анаболните стероиди могат да имат значителен  андрогенен (маскулинизиращ) ефект върху телата им. Това включва такива симптоми, като развитието на окосмяване на лицето, задълбочаване на гласа, промяна в чертите на лицето, намаляване на гръдната тъкан и увеличаване на клитора. Тези промени обикновено са постоянни и остават, дори след като се преустанови употребата на стероидите.

Поради чувствителността им към мъжките хормони страничните ефекти от тяхната употреба при жени обикновено са свързани с дозата, а не с продължителността на употребата им, както е при мъжете.

В заключение държим да кажем, че ние от екипа на Nutritions.bg сме твърдо против употребата на стероиди и други лекарствени средства с цел по-бързото постигане на резултати. Съветваме ви да се стремите към естествен прогрес със тренировки и здравословно хранене. Това е най-добрия и здравословен начин да постигнете желаната фигура.

Коментари