В тази рецепта ще ви покажа един мой много любим десерт, а именно – протеиновата панкота със сезонни плодове. Сравнително лесна е за приготвяне, изключително полезна и хранителна.
Необходими продукти:
- 250-300 мл. кокосово мляко /прясно мляко/
- 250-300 мл. кокосова сметана /сладкарска сметана/
- 5 пакетчета желатин /по 10-15 гр./
- 1-2 супени лъжици мед /сироп от агаве, кленов сироп/
- 2 дози протеин на вкус
- 2-3 пак. ванилия
- 500 гр. пресни ягоди + 10-ина за украса.
Начин на приготвяне:
- Пасираме почистените и измити ягоди, към тях по желание добавяме ванилия и мед на вкус.
- Смесваме и леко затопляме млякото, сметаната и меда, след което разделяме готовата смес в два отделни съда.
- В единия съд към така получената смес добавяме пасираните ягоди.
- Разтваряме половината от необходимия за рецептата желатин на водна баня и го добавяме към ягодовомлечната смес.
- Междувременно приготвяме втората половина от млечната смес, която овкусяваме с протеин /шоколад, капучино или бисквитка/ по желание, като добавяме и останалия разтворен на водна баня желатин.
- На дъното на подходяща форма поставяме предварително отделените ягодки за украса, които заливаме бавно с малка част от ягодовомлечната смес.
- Оставяме в хладилника да стегне.
- Действието се повтаря до окончателното изчерпване на двете млечни смеси.
- Панакотата се оставя да престои една нощ в хладилника и на следващия ден се обръща в подходящ поднос за консумация.
Рецептата е изпълнима с всякакъв вид сезонни плодове и суроватъчен протеин, а декорацията е въпрос на усещане и вкус.
Надявам се панакотата да ви допадне и да споделите мнение.