nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Разделно хранене – що е то?

Николай Гетов

Николай Гетов

 • Време за четене - 5 минути
 • Коментари -

По същество:

колкото по-голямо и комплексно е менюто ви в едно хранене, толкова по-уврежда храносмилането ви.

Разделното хранене на предците ни

Замислите се за времето, когато сме били събирачи, номади и ловци. Тогава сме се хранили с дивеч и различни растения, според геогравските ширини, които сме обитавали и рядко сме яли повече от едно нещо на едно хранене. Когато е имало добър улов, то той е бил достатъчен за засищане, не  сме търсили други източници на калории, не сме добавяли гарнитура, салата или каквото и да е към дивеча. Храненето е било просто, и така в продължение на милиони години.

И обратното, ако сме заселили геогравски ширини с много растителна храна, то не е било нужно да ловим дивеч всеки ден. Това определя известен толеранс да храносмиламе различните растителни и животински продукти по-ефективно по отделно. Точно както дивите животни рядко се хранят с няколко вида храна, наведнъж.

разделно хранене при животните

В тази статия ще разгледаме по-задълбочено защо смесването на различни по вид храни, води до гниене и създава токсична среда в организма, също така как лошото храносмилане е незабележим симптом и храненето с прекалено комплексни храни ни се струва правилно и нормално, докато не дойдат хроничните проблеми и заболявания.

Разделното хранене и храносмилането:

Синдром на пропускливите черва е честосрещано явление, при коео в кръвообращението попадат не смлени хранителни вещества и токсични елементи от лошото храносмилане и гниене на храната в храносмилателната система. По същество проблема идва от манипулиране на киселинноста (или pH) на чревното съдържимо.

Различните хранителни вещества изискват различни видове ензими, за да бъдат разградени и абсорбирани. Един езним може да изисква алкална, а друг киселинна среда за да е активен, докато неутралната среда би ги излкючила всички. Точно тук идва проблема, различните видове храни придизвикват различно pH.

бактерии в стомаха при не-разделно храненеЗа разграждане на сложните въглехидрати са необходими ензими и почти неутрално  pH, което отнема около 2 часа. Приети самостоятелно, като например ориз или картофи, самото им разграждане започва още в устатам, където в слюнката се отделя ензим за разграждането им наречен птиалин. Самото разграждане на въглехидратите би протекло гладко, без процеси на гниене, ако са ядата самостоятелно, но в комбинация с високо протеинови храни, като червено месо, картинката става друга. Месото се разгражда при силно кисела среда и комбинация на различни ензими и процеса отнема над 4 часа. В комбинация с въглехидрати цялата гама от езними не се активират аддекватно нито за въглехидратите нито за месото, още по-тежко става положението ако има и мазнини. От тук не добре смляната и разградена храна започва да гние интезивно попадайки и в тънките черва. В чревната система, както знаете има безброй микроорганизми, които започват гниенето на не добре смлените хранителни вещества. От тук в чревната лигавица стават възпаления, различни токсични вещества попадат в кръвния ток, а от там могад и повреждат редица органи на случаен принцип. Много проучвания сочат, че именно този процес води до много автоимунни заболявания, както наприемр е и алергичната реакция на хора с целиакия, алергични към протеина глутен, към  който, чисто и просто те нямат ензим да разградят.

Кои храни да не смесваме?

Трудно е да се спазват режими с разделяне на различните храни, но ето все пак някои насоки кои храни е добре да не смесвате:

разделно хранене ползи

 1. Зърнени храни и сложни въглехидрати със меса и други протеинови храни.
 2. Зърнени храни и сложни въглехидрати и мазнини от животински или растителен характер.
 3. Млечни продукти и зърнени храни и сложни въглехидрати.
 4. Млечни продукти и месо.
 5. Млечни продукти и зеленчуци.
 6. Плодовете е най-добре да се ядат абсолютно самостоятелно.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Детайлно обяснение защо някои от тези храни не трябва да се смесват:

Плод за десерт след пържолата? По-добре изчакайте.

Друг аспект при комбинации на храни с лошо храносмилане, за който хората не подозират, са плодовете. Не ме разбирайте погрешно,плодовете са полезни, но е погрешно схващането, че след обилно хранене с преработени храни от месо, рафинирани зърнени култури и други индустриални храни, добавянето на плодове към менюто ви ще донесе някакви ползи. Приети самостоятелно, повечето плодове се разграждат сравнително бързо, за около 30-40 минути и нутриентите от тях се усвояват пълноценно. Но в комбинация с месо, например, последиците са катастрофални. Процесите на гниене на место в присъствие на плодове, са много интезнивни, от което храносмилателната система страда.

Газирани напитки?

Пиенето на безалкохолни, като газирани напитки, които са киселини с pH около 2.5, което манипулира отделянето на стомашни киселини и активирането на редица ензими. Пиенето на газирани напитки по време на хранене често води до формиране на язви и гастрити, поради изплискване на стомашни сокове от стомаха към хранопровода. Прочетете нашата статия за другите вреди от газираните напитки.

Все пак храносмилателната система и метаболизма са много адаптивни, начина ни на хранене макар и грешен, започва от ранна детска възраст и щетите, които си нанасяме с подобен тип хранене не се усещат веднага. С течение на времето тези щети се акомулират, заедно и с факта, че храната ни е бедна на хранителни вещества и на всичктото отгоре, лошото храносмилане, пречи да абсорбираме правилно и малкото полезни вещества в храната.

Ако се храните разделно, то може да се разделите и с някои от следните неприятни симптоми:

 • Чести и неприятни газове
 • Подуване на корем
 • Прекалено лоша миризма на изпражненията
 • Стомашен дискомфорт
 • Лош дъх
 • Киселини

Различните хора са различно чувствителни към смесенето хранене и неговите негативи. Може да ви се струват пресилени доводите споменати до тук, но в крайна сметка никой лекар не ви дава ясна причина за едно или друго хронично заболяване.

В заключение:

Не е нужно да правите големи промени с хранителните си навици и ежедневието си, за да подобрите храненето си, но това със сигурност ще ви спести дискомфорта на следствията от лошите комбинации от храна.

Но здравето на храносмилателната ви система и това което постъпва в нея, ще определи дали ще сте здрави до староста си или ще сте вечни пациенти по различно направление, по болничните заведения.

Коментари