nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Протеинът – ползи, ефект, калкулатор

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 4 минути
  • Коментари -

Протеинов калкулатор

Изчислете колко протеин трябва да приемате дневно.

1 стъпка

Моля, въведете вашата възраст!
Моля, изберете вашият пол!
Моля, въведете вашата височина!
Моля, въведете вашето тегло!
Моля, изберете вашата цел!
Моля, изберете вашето ежедневие!

2 стъпка

Моля, въведете вашите имена!
Моля, въведете вашият имейл адрес!

3 стъпка

Препоръчителен дневен прием на протеин: 0 грама

Пилешки/Свински/ Телешки пържоли

Около пържоли.

25-27гр. средно количество протеин на 100гр.

Яйца

Около яйца.

13гр. средно количество протеин на 100гр.

Бадеми

Около бадема.

около 20 бадема осигуряват около 7гр. протеин

Бира

Около бири.

Едва ли ще успеете 🙂

0,5гр. средно количество протеин на 100мл.


Тренировката за мускулна маса изисква не просто упорито трениране – тя изисква протеини – по 1 грам за 453 грама телесно тегло, за някои хора, но както може да установте, приемането на достатъчно протеин без консумирането на прекалено много мазнини често е проблемно. Решението на този проблем идва под формата на хранителни добавки от протеини. Протеиновите добавки не само, че са икономически по-изгодни средства за повишаване на протеиновия прием, като същевременно не се увеличава значително приемът на мазнини, те също така са удобни, тъй като честотата на хранене е много важен аспект от храненето.

Разнообразието от протеинови хранителни добавки, което можете да откриете в местния ви магазин за здравословни храни, е изумително, а за разлика от миналите години, съвременните хранителни добавки на вкус приличат повече на десерти, отколкото на високопротеинови храни с ниско съдържание на мазнини. Много от съвременните протеинови добавки са нещо повече, отколкото протеини в кутия или плик. Те съдържат висока концентрация на хранителни вещества (нутриенти), като в състава им влизат витамини и минерали, както и на макронутриенти, като протеини и въглехидрати. Откриването на хранителна добавка, която да подхожда на вашите нужди от нутриенти, както и на вкуса ви, може да представлява ценен капитал в хранителния ви план.

Храни богати на протеин:

Изготвихме инфографика, която визуализира най-богатите на протеин храни, категоризирани в няколко групи. Както знаете най-добрия начин да си добавим протеин е чрез естествените му източници, т.е. чрез храната.

Храни богати на протеин

Кой е правилния протеин за нас?

Като вземем предвид огромния избор от хранителни добавки, които се предлагат днес, има няколко фактора, които могат да ви помогнат при избора им.

1. Не забравяйте да прочетете етикета.

Някой протеинови добавки съдържат различни количества въглехидрати и въпреки че въглехидратите подобряват превръщането на хранителните протеини в мускулни протеини, прекаленото количество на въглехидрати е източник на допълнителни калории, затова затруднява изгарянето на мазнини. Следователно пресмятането на въглехидратите, включени във вашата протеинова добавка, е важно, ако искате да направите правилно изчисление на приема си на макронутриенти.

2. На второ място чистите протеинови добавки, които не се консумират по всяко време на хранене или се приемат без добавка на въглехидрати, не се усвояват (метаболизират) ефективно.

Изследванията показват, че за да може да се усвоят повече протеини с цел синтез на нови протеини, а не за производство на енергия, те трябва да се приемат с допълнителни калории, особено с такива, идващи от въглехидратни източници. Това може да не е много трудно, ако се намирате на нисковъглехидратна диета и очаквате по-голяма част от протеините, които приемате, да се използват за енергия, но ако целта ви е да похарчите възможно най-разумно парите си за протеини, не забравяйте да включите въглехидрати в протеиновите си добавки (ако те вече не съдържат ) или да ги консумирате като част от даденото хранене.

Прочетете още: Фат Бърнър Ползи и прием.

3. Трето, съществуват три различни вида протеини, които обикновенно се използват в протеиновите добавки. Млечни протеини (суроватъчен, млечен протеинов концентрат, и казеин), яйчни и соеви протеини. Всички те се смятат за висококачествени протеини и въпреки че има малко научни доказателства, че един протеинов източник е по-добър за мускулния растеж от друг, протеиновите добавки, които се добиват от мялко и яйца, са с най-популярно сред спортистите.

Соевите протеини обаче имат преимущества, които млечните и яйчните протеини не притежават. Соевите протеини наскоро привлякоха вниманието на медицинската общественост, тъй като изследванията показват, че тези протеини могат да понижат серумния холестерол при някои хора. Следователно при хора, които имат проблеми с нивото на холестерола си, соевите протеини могат да бъдат най-добрият избор.

4. И накрая запомнете, че протеиновите добавки не са предназначени за това да бъдат основен източник на хранителни протеини. Балансираното пълноценно хранене представлява един важен аспект от здравословното хранене !

Извадка от: „Пълна еницклопедия на съвременния бодибилдинг“ от Арнолд Шварценегер

5. Митове и реалност за протеина

Протеин - Митове и реалност

Надяваме се, че с тази статия сме ви дали яснота относно протеина. Не забравяйте да се абонирате за нашия бюлетин, за да сте в час с актуалните теми около здравословното хранене, хранителните добавки и тренировките.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.
Коментари