nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

По кое време на деня е най-добре да тренираме

Николай Гетов

Николай Гетов

  • Време за четене - 7 минути
  • Коментари -

По кое време на деня е най-добре да тренираме за качването на чист мускул?!?!

Един от най-често срещаните въпроси е: „Кога е най-добре да се тренира?“ Истината е, че всъщност верният отговор не е само един. Ние мисли, че най-добрият начин да го обобщим е, чрез тази проста мисъл – „Тогава, когато вие може да бъдете най-постоянен и най-често може да намерите време за вашите тренировки!“

по кое време трябва да тренираме

Ако ние ви кажем, че „най-доброто“ време за трениране е сутрин, веднага след като се събудите, но тогава поради една или друга причина (начин на живот, работа) вие сте като зомби и още спите, тогава със сигурност вашата продуктивност при упражненията ще бъде изключително ниска и това ще убие до голяма степен ползата от тренировките.

От друга страна ние ви кажем, че трябва да тренирате късно вечер, то това също може би няма да е идеалния вариант, защото след тренировка би ви било трудно да заспите, което от своя страна също до голяма степен може да убие ползата от тренировките, защото няма да се възстановите добре.

Няма нито един верен отговор

Нали разбирате, „няма един размер който да става на всеки“, особено когато става въпрос за покачване на мускулна маса и въпреки това ние мислим, че има едно генерално правило, което важи почти за всеки. Това, че тялото се намира в най-доброто си анаболно състояние между 6 и 12 часа след събуждане. Основната причина е, че за това време вие сте имали възможността обилно да захраните вашето тяло с поне 2-3 хранения (създавайки анаболно хормонална среда) и също така вие сте много по-фокусирани. Извън този прозорец е много вероятно вие да сте писхически или физически изморени, а понякога и двете.

Въпреки всичко това, все пак най-важното е да избирате времето, когато е най-удобно за вас и вие можете да бъдете постоянен във вашите тренировки.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

За ранобудните

За тези, които обичат да се събуждат рано и избират да тренират веднага след това, за вас също има едно голямо предимство – увеличеното горене на мазнини. С намалените нива на кръвна захар (от това, че през нощта сте спали и не сте се хранили) вашето тяло ще може много по-лесно да използва за енергия вече сортираната мазнина във вашето тяло и така ще можете по-бързо да я изгорите в сравнение със същата тренировка, но по-късно през деня и вече след няколко хранения. Всичко зависи от това каква е вашата цел. Заменяте едното за другото.

С по-ниските нива на кръвна захар и по-ниските нива на сортиран гликоген в мускула, опитвайки се да вдигате тежко и с голяма интензивност е доста компроментирано и с това изграждането на нов мускул е много по-трудно. В крайна сметка, независимо кога изберете да тренирате, важното е да го направите и да бъдете постоянни.

Неможем да подчертаем достатъчно това. Опитвайки се да следваме съвет на приятел, или фитнес експерт, или пък статия от някое списание, само защото за някой това работи е най-лошото нещо, което вие може да направите. Намерете това, което работи най-добре за вас. Трупайте опит и се учете от него!

Коментари