nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Могат ли плодовете да ни помогнат да изградим мускули?

Николай Гетов

Николай Гетов

  • Време за четене - 3 минути
  • Коментари -

Един от най-честите въпроси, които получаваме е дали плодовете имат място, когато става въпрос за покачване на мускулна маса. Объркването най-често идва от факта, че повечето плодове съдържат много захар и факта, че повечето хора са чували, че захарта като цяло е лошо нещо, щом става въпрос за покачването на чисти мускули. Нека ви помогнем да изясним този въпрос, като ви дадем обяснение как плодовете не само се вписват, но в определен момент са и най-добрата опция за да захраните своя мускулен растеж.

Могат ли плодвоете да ни помогнат, да изградим мускули

Първата разлика, която трябва да се направи е химически да се разграничи захарта, която се съдържа в плодове от обикновената бяла захар. Плодовете не са съставени от чиста глюкоза, но по-скоро от микс от бавно разграждащи се въглехидрати, наречена фруктоза и по-горе посочената глюкоза. Чистата глюкоза много бързо се разгражда в организма и точно за това такива храни са много често избора на диабетици, които получават хипогликемични пристъпи.

Прочетете още:

15 Храни, за които не подозирате, че съдържат толкова много захар.

9 признака, че ядете твърде много захар

Соковете от изтискани плодове много често имат обратния ефект и карат човек да се чувства много по-добре само за минути. Всъщност фруктозата (заради своята мулекулярна форма и същност) се разгражда и усвоява почти изцяло в тънките черва. Това от своя страна лимитира ефекта от фруктозата на вашите инсулинови нива и в този случай тя се явява „не захарова“ захар.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Плодовете – силна храна за възстановяване

Въпреки това запомнете, че плодовете не съдържат само чиста фруктоза! Почти половината от въглехидратите са обикновената бързо дейставща глюкоза. Какво значи всичко това? Много просто! Плодовете използващи се във вашата диета ви носят едновременно, както бързо действащия въглехидрат, който веднага вдига нивата на кръвна захар, така и бавно действащия въглехидрат – енергията която се разгражда бавно в продължение на деня. Това само по себе си е уникално по рода си и определено е много важна и силна храна за мускулно възстановяване, която не може да бъде игнорирана, когато подбирате вашия калориен прием.

Като взимате всичко това под внимание, трябва внимателно да помислите кога е идеалното време да включите плодовете във вашия хранителен режим. Кога вашето тяло и мускули ще извлечат най-много ползи от бързото увеличаване на нивата на кръвна захар/инсулин и кога от бавно разграждащия се източник на енергия? Точно… веднага след тренировка.

След високо интензивна тренировка, нивата на гликоген в мускулите обикновено са изчерпани и вие ще искате веднага да ги замените с бързо усвояващ се въглехидрат – източник на глюкоза. Но в същото време запомнете, че вие трябва да вкарате в мускулите си и не малка доза протеин. Перфектното решение?

Шейк, който да замести вашето хранене ( въглехидрат плюс протеин) с пресни плодове за вкус. Сложете всичко в блендъра (една доза протеин с мляко и плод по избор – банан, ягоди, ябълка и т.н.) и вие имате перфектното решение за този ключов 45-60 минутен прозорец след тренировка за вашето възстановяване.

След всичко, което казахме, ако вие се чудите  дали плодовете имат място във вашия хранителен план, то недейте! Определено има такова! То просто трябва да бъде в точното време и комбинирано с точните нутриенти за да даде оптималните резултати, които търсите. Добавете факта, че те съдържат много антиоксиданти, витамини и минерали, и вече имате много причини да не ги избягвате.

Коментари