nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Кръвна захар – Ниска, висока и как да я контролираме

Николай Гетов

Николай Гетов

 • Време за четене - 7 минути
 • Коментари -

Кръвната захар е разпространено название и медицински термин, отразяващ концентрацията на глюкоза в кръвта. Глюкозата, от своя страна, е проста захар, която се транспортира посредством кръвообращението от храносмилателния тракт до отделните телесни клетки. Получава се при разграждането на повечето въглехидратни храни и е основен източник на енергия за организма.

В тази статия ще говорим за нивата на кръвна захар, как влияят на организма ни, симпотми на ниска и висока кръвна захар и как да я контролираме.

I. Ниско ниво на кръвна захар

Ако организмът не е в състояние да урегулира нивото на кръвната захар се говори за хипогликемия. При нея нивата на глюкозата в кръвта са занижени, а глюкозата е от жизнено важно значение за нервните клетки и главния мозък.

1. Причини за ниска кръвна захар

Най-честата причина за хипогликемия при здрави хора, това е продължителното гладуване. При ниска кръвна захар, организмът започва да действа с компенсаторни механизми, опитвайки се да повиши или поне съхрани кръвната захар на настоящите нива, но въпреки това може да се стигне до хипогликемия.

Засегнати още могат да бъдат хора със захарен диабет тип I и II. При болни от диабет тип II, чиято терапия е чрез таблетки, може да се получи хипогликемия в следствие лечението. Има лекарства, които стимулират производството на инсулин от панкреаса. При хора, които приемат такива лекарства инсулин се отделя непрекъснато и ако пропуснат хранене, може да се стигне до хипогликемия, т.к. се отделя голямо количество инсулин. Инсулинът е хормон, който отвежда глюкозата до клетките, за да могат те да я усвоят и използват за енергия на организма.

При млади хора с диабет тип I причината за хипогликемия би била прием на алкохол и приложението на инсулин.

2. Симптоми на ниска кръвна захар

Симптомите на хипогликемията са различни при всеки човек, имайки предвид индивидуалността на организма, но има някои характерни за всички признаци, но които трябва да се обърне внимание.

Тези симптоми може да включват – тревожност, слабост, объркване, треперене, потене, умора, глад, нервност, учестена сърдечна дейност, замъглено зрение, липса на концентрация, обърканост.

Разбира се, те са твърде общи и биха могли да се дължат на други причини, затова е желателно посещението при личния лекар за установяване на причините.

3. До какви заболявания води ниското ниво на глюкоза в кръвта?

 • Панкреатични заболявания (хиперлазия, карцином или аденом на бета клетките);
 • Ендокринна патология (болест на Адисон, хипопитуитаризъм, хипотиреоидизъм);
 • Тежки чернодробни заболявания (цироза, хепатит, рак, хемохроматоза);
 • Злокачествени тумори – рак на надбъбречната жлеза, рак на стомаха, фибросарком;

4. Диагностика и как да се справим?

Важно е да знаем, че трябва да се направи преглед при специалист, да се назначат кръвни изследвания и да се избере подходяща терапия спрямо конкретния случай на пациента.

Превенцията и лечението зависят от причината за това състояние. Инсулинозависимите пациенти следва да обърнат по-специално внимание на медикаментозната терапия, на диетата си и да избягват прием на алкохол. Също трябва да се избягват излишни физически пренатоварвания. Това трябва да бъде съпроводено и от по-често измерване на кръвната захар (в домашни условия).

При поява на симптоми или при измерени ниски нива на кръвната захар с глюкомер, трябва бързо да се реагира като се повиши нивото ѝ. Това става с 1-2 супени лъжици захар или мед. Може да се използват и течности с високо съдържание на захар – кола, студен чай и други. Нe  трябва да се използват бонбони, шоколад или други сладкиши, защото съдържат мазнини, които забавят резорбцията на глюкоза и ефект ще има най-рано след 30 минути.

Ако болният не може да реагира в домашни условия трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Съвети – редовно измерване на кръвната захар, редовно хранене, избягване приема на алкохол, съгласуване на състоянето със специалист.

II. Високо ниво на кръвна захар

1. Причини за високи нива на кръвна захар

Диабетът е често срещано заболяване в следствие повишеното ниво на глюкоза в кръвта (хипергликемия). Нивото на кръвната захар се контролира от сложни взаимодействия на множество химикали и хормони в тялото, включително и хормона инсулин, в задстомашната жлеза (панкреаса).

Диабетът бива три вида:

 • Диабет Тип 1 – Характерното за този тип диабет е частична или абсолютна липса на инсулин. Най-често се появява в детска и младежка възраст, но е възможно и на по-късен етап.
 • Диабет Тип 2 – Този тип диабет доскоро се считаше за най-често срещан сред възрастните хора, но със затлъстяването и повишената консумация на захари, се проявява при все по-ранна възраст.
 • Диабет на бременността – проявява се след третия триместър и обикновено отшумява след раждането. Изисква се по-строг контрол по време на бременността.

2. Симптоми на диабет

Ако нивото на кръвната ви захар скочи прекалено много, то може да имате симптоми на хипергликемия, а именно:

 • Често уриниране – Тук се взима предвид освен честотата и количеството на отделяната урина. Това е своеобразен опит на тялото да се отърве от голямото количество глюкоза в кръвта, което така или иначе не успява да се оползотвори от клетките.
 • Жажда – В следствие на високата концентрация на глюкоза в кръвта.
 • Увеличен пулс
 • Умора – усещаме я когато клетките на тялото са неспособни да усвоят своя основен енергиен източник от кръвта – глюкозата. В този случай клетките започват да преработват други вещества като белтъчините, които не отделят достатъчно “гориво”, а това от своя страна води до по-бързото изтощаване на човешкото тяло.

3. До какви заболявания води високото ниво на глюкоза в кръвта?

 • Диабет при възрастни и деца;
 • Заболявания на панкреаса (остър и хроничен панкреатит, кистозна фиброза, хемохроматоза, панкреатичен тумор);
 • Хронични чернодробни и бъбречни заболявания;
 • Мозъчен кръвоизлив, инфаркт на миокарда;

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

4. Диагностика и как да се справим

Контрол на кръвна захар

За какво да следим, за да се справим с диабета:

Здравословното хранене е от изключителна важност за поддържане на телесно тегло.

За подходящ хранителен режим се препоръчва консултация с лекар или диетолог.

Храната трябва да е разнообразна, богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Захар и мазнини трябва да се приемат в ограничени количества. Храненията трябва са редовни и да не се пропускат. Приемът на алкохол трябва да бъде съществено ограничен, а тютюнопушенето да се преустанови.

 • Редовна физическа активност
 • Използването на подходящи медикаменти
 • Редовно следене на нивата на глюкоза в кръвта
 • Редовни лекарски посещения

За контрол на състоянието важни остават добрата информираност и честите разговори с лекуващия лекар. Пациентите трябва да си обръщат внимание и да спазват строга лична хигиена, ако искат успешна да се справят със заболяването.

Коментари