nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Кофеин – Кога и по колко е полезен. Най-добри източници.

Николай Гетов

Николай Гетов

 • Време за четене - 6 минути
 • Коментари -

Кафето е втората най-употребявана напитка в света, след водата. Ако сте чули предимно за лошата или полезната страна на кафето, то може би не сте обърнали внимание на някои подусловия, защо кафето може да ви вреди и кога може да е полезно за здравето ви. Много от отрицателните черти на кафето идват от някои фактори, като например, вашето общо здраве, като цяло и натуралността на самото кафе. Сами разбирате че всички инстантни и разтоврими кафета, с хиляди изкуствени добавки и захарр няма как да дават положително отражение върху вашето здраве. Така, че ще разгледаме кафето като органична субстанция,  кофеина и някой други негови съставки.

Най-важното за кафето и кофеина:

 1. Избирайте само натурално кафе (по възможност на зъдрна).
  Така ще намалите вредните вещества, с които е обработвано и примесвано.
 2. Примайте кофеин в разумни количества.
  Не повече от 400мг кофеин на ден. Като най-добрия източник за да си го добавите е натуралното кафе или зеления чай. Избягвйте консумацията на газирани енергийни напитки и инстантно кафе.
 3. Не забравяйте здравето си.
  Намалете дневната доза кафе, ако имате високо кръвно, проблеми със сърцето или стомаха.
 4. Кафето е най-добрия естествен стимулант преди тренировка.
 5. По възможност пийте кафето си без захар.
  Захарта намаля стимулиращия ефект на кафето.

Колко кафе трябва да приемаме на ден?

Ако нямате здравословни проблени, от максималната здравословна дневна доза на кофеин е 400мг.

В графиката, която изготвихме може да видите, колко кофеин се съдържа в най-популярните напитки, с които си го доставяме.

съдържание на кофеин

Ето и нагледно, по колко от тях е допустимо да приемаме всеки ден:

дневен прием на кофеин

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Най-полезните източници на кофеин:

Както вече знаете, кофеинът се съдържа не само в кафето, но кой е най-полезния начин да си го добавим? Ето кратък списък с най-полезните източници на кофеин:

 1. Зелен чай
 2. Черен чай
 3. Натурално кафе от кафеварка
 4. Черен шоколад

Прочетете и нашата статия за 6те алтернативи на кофеина, които ще ви осигурят достатъчно енергия.

Избягвайте да набавяте кофеина си от: газирани енергийни напитки, разтворимо кафе

Кафето и кръвното налягане:

Като отрицателно влияние номер едно, повечвето хора го спрягат с повишаване на кръвното налягане, което е така, но може би самия факт, че много хора подържат високо кръвно налягане си е техен здравословен проблем, с който те трябва да се справят. Но самото кафе не би довело до патологично повишено кръвно налягане.

Пристрастяване към кафето:

Друга негативна черта на кафето е неговото пристрастително действие, което също е факт. Кофеина е силен стимулант, действащ на редица епинефрини и невротрансмитери, като допамин, заради което има и силния си събуждащ и тонизиращ ефект. Като проблем се явява въздействието му върхо надбъбречните жлези и адреналните хормони, като довежда до изтощаване на тази система. Веднъж свикнали да пиете кафе, кофеина ще замести вашите естествени регулатори за събуждане, като и ще наруши съня ви ако го пиете прекалено късно през деня. Кофеинът предизвиква отделяне на адреналин, който стеснява кръвоносните съдове и увеличава сърдечния ритъм. От тук следва че ако сърдечносъдовата ви система не е в добро здраве, то пиенето на кафе при вас е проблем, но не истинския проблем. Това рябва да ви подскаже, че трябва да обърнете внимяние на здравето си, не просто да избягвате кафето, което причинява просто симптомите.

Ако често сте превъзбудени, тревожни и напрегнати, то кофеина ще засили този ефект.
Друга причина, заради която кафето се избягва, е неговия диоритичен ефект и евентуално обезводняване. Като цяло, самия проблем идва от факта, че много хора не пият достатъчно вода, което им пречи да са хидратирани особено след прием на кафе. Просто трябва да пиете достатъчно вода. Изчислете по колко вода трябва да пиете всеки ден.

Но всички тези ефекти зависят от количеството и умерената употреба на кафе е тази от която бихте извлекли най-голяма полза. Като растение и натурален продукт, кафето е със силни антиоксидантни свойства, заради редица полифеноли които се съдържат в зърната му. Това само по себе си е голям позитив в борбата със стареенето и редица дегенеративни процеси. Но забележете комбинацията на кафе със захар значително намаля неговите антиоксидантни свойства. Освен това захарта повишава инсулина, кйто има успокояващ ефект, така събуждащияефект от кофеина е намален. Ако пък и прекалявате с кофеиновата напитка и я пиете винаги със захар, за вас кафето ще има само пристрастително действие, но не иположителен ефект.

Също така, ако имате гастрални проблеми, кафето също няма да ви помогне да сте здрави, по този начин ще задълбочите проблеми като гастрален рефлукс, храносмилателни проблеми и лоша абсорбция на редица минерали. Но тук отново се има предвит вашето здраве като цяло.

Натуралното кафето има положително въздействие върху работата на черния дроб, има антиракови свойства и предпазва от дегенеративни нервомозъчни заболявания.

Кафето и тренировките

Употребата му преди спортна дейност има незаменим ефект, тонизра и повишава инервацията на мускулатурата, много хора го определят като най-добрия предтренировъчен продукт. За разлика от други предренировтчни продукти, които имат много други стимуланти и разчитат на много големи дози кофеин в тях, кафето като напитка е най-добрия ви естествен приятел преди тренировка.

Нещо друго, което не се споменава и много хора не се замислят за кафето е, че е една от най-отглежданите растителни култури, при което и едно от най-генномодифицираните и пръскани с хербециди и пестициди растения в света. И тук идват някои вредни примеси в него, които имат негативно въздействие върху здравето ви. За това е важно да търсите био-органични, натурално отглеждани кафени зърна, до колкото това е възможно. Други примеси, за който много хора не се замислят, че внасят с кафето си, идва от самия процес на приготвянето му. Всички знаем че водата за разтвярането му идва от кафе машина, чиито съд за затоплянето на водата е месингов, медни или от други метали, които неминуемо постъпват под формата на оксиди във вашето кафе.

Но, като цяло кафето е натурален продукт, резултат от майката природа и използването му има място във вашето ежедневие, стига да го употребявате умно. Ако подхождате към него като лекарство, за добър тонус бодрост и ведрост, за посрещане на редица задачи през ежедневието и за спортни цели, заедно със неговите аниоксиданти свойства, кафето може да бъде един добър ваш приятел.

Коментари