nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Тренировки според възрастта. Кога е твъре рано или късно?

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 8 минути
  • Коментари -

РАНО ИЛИ КЪСНО НИ Е ЗА ФИТНЕС ?

Отговора на този въпрос е лесен. Никога не е тръвде късно, важното е да подбирате упражненията и интензивноста им, ако сте в горната граница. Дали е прекалено рано да започнем с фитнеса? Бих ви посъветвал да изчакате да наъвшите 16, без да целите тяло на културист в близките години.

Фитнес и тренировки за тийнейджъри

Не обичам да гледам как много малки деца вдигат тежести. Техните тела са твърде неоформени, костите им са все още твърде меки, за да издържат на натоварванията от тренирането с тежести. Виждал съм момчета на деветгодишна възраст да бъдат насилвани да тренират с тежести от техните родители и показвани по телевизията като предполагаеми културисти. Виждал съм и много малко момче, тежащо около 30 килограма, което „повдига“ (т.е. едва помръдва) около 180 килограма на Хакен-клек машина. Надявам се, че при тези дейности нито едно дете не е било наранено, защото не вярвам че този вид упражнения или физически стрес са подходящи за което и да е дете, и неговото незряло, уязвимо тяло.

Фитнес Тренировки за млади и тийнеджъри

Тренировките във възрастта преди тийнейджърските години трябва да се основават на атлетични активности, с цел развитието на всички телесни физически потенциали, с наблягане по-скоро на калистенични или гимнастически упражнения, отколкото на тренировка с тежести – упражнения които използват съпротивлението на собственото тяло, като например лицеви опори, вместо изтласквания на щанга от лег, обикновени клякания (коленни сгъвания ), вместо клякания с щанга и т.н.

Щом тялото започне да съзрява, то тренировките с тежести могат да започнат. Аз започнах на 15-16 годишна възраст, но това не означава, че всяко дете на 15 или 16 – годишна възраст трябва да реши дали да започне да се подготвя за състезател още от самото начало. Започнах в едно мазе в блока в който живеех. Вътре беше 3 на 4 метра и имаше една импровизирана лежанка, скрипец, 2-3 дъмпела и една щанга с тежести до 100кг. Имаше по-големи батковци от мен, визирам Йордан Мечока, на който тежестите не му стигаха и товареше гуми от автомобил. Моят пръв учител в спорта е Владимир Костов, който беше в страхотна спортна форма. Днес вече той е успешен лекар в Германия, но не спира да спортува и това го държи в кондиция. Малко се отклоних, говорехме за младите спортуващи в залата… Необходими са няколко месеца,а може би и година, докато просто заучат упражненията и започне да се разбира какво е усещането от тренировката. Освен това по време на тази фаза е важно да се използват леки тежести, като броят на повторенията трябва да е относително голям. Колкото по-скоро решите да се занимавате със сериозни тренировки, толкова по-добри са шансовете ви да изминете целия път.

Начало на тренировките в зряла възраст

Често ме питат: „Твърде стар ли съм, за да започна да се занимавам с бодибилдинг?“, „Твърде стар сте, че да не започнете“, обикновено им отговарям аз. С напредването на възрастта мускулната структура обикновено започва да атрофира все по-бързо. Идеалното лечебно средство за това е спортът.

Започване на фитнес Тренировки в зряла възраст

Но когато става въпрос за състезания, очевидно е, че сте поставени в неизгодно положение, поради това, че започвате твърде късно. Разбира се, има атлети, които са започнали много късно, и са продължили, докато станат страхотни състезатели – например Ед Корни – майсторът позьор на всички времена.

Не само, че можете да започнете относително късно в бодибилдинга, но и можете да продължите да постигате успехи дълго след точката, в която повечето атлети (голф играчите са най-очевидното изключение) са се пенсионирали. Разбира се, един културист, който е на 40 години, няма да е способен да постигне формата, която би могъл да постигне няколко години по-рано. При мускулите има елемент на износване и изхабяване, съществуват постепенни хормонални промени, скъсяване на мускулите, както и фактът, че по-възрастните състезатели обикновено имат повече задължения в живота си (семейство, деца, бизнес интереси), и повече отвличащи вниманието дейности, отколкото един млад човек, който току що започва, така че ще му е много по-трудно да се посвети 100% на тренировката и диетичните програми.

Тренировки и фитнес за напреднала / късна възраст

Фитнес и тренировки за възрастни хора

Както казах по-рано, един от основните признаци на остаряването, това е постепенното влошаване на състоянието на мускулната маса. Наскоро проведено проучване доказва,че мускулите не е задължително да атрофират до степента, до която винаги сме вярвали. Всъщност мускулната маса може да бъде увеличена до изненадваща степен при подходящо трениране, дори и при хора в напреднала възраст. Накратко казано, съвременните научни изследвания показват, че спортът може да бъде извор на младост.

Разбира се, колкото по-възрастни сте, толкова по-внимателни трябва да бъдете, когато започвате да се занимавате със спорт. „Консултирайте се с лекар“ не е просто едно предупреждение, направено проформа, когато става дума за някой, който се намира в 60-те или 70-те години от живота си. Консултирайте се с лекар, намерете си добър треньор, вземете всички възможни предохранителни мерки. Научете подходящи техники. Навлизайте бавно в тренировките. Когато човек е по-възрастен, за заздравяването на увреждания е необходимо по-дълго време, така че направете всичко възможно, за да избегнете каквито и да е проблеми.

Резултатите обаче могат да бъдат впечатляващи. Можете да изпитате завръщането на по-младежки нива на сила. Тялото ви може да се подмлади; да почувствате енергия, подвижност и повишено качество на живот; самоувереност и независимост. Помнете, че голяма част от това, което смятаме за необратими аспекти на остаряването, всъщност са просто симптоми на намалено използване и занемаряване. Не е необходимо да губите от мускулната или костната си маса с остаряването – можете да поддържате това, което имате, както и да изградите още от него.

Коментари