nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Калций – Ползи, функции и как да си го добавим.

Николай Гетов

Николай Гетов

 • Време за четене - 6 минути
 • Коментари -

Калцият е химичен елемент, който е от съществено значение за живите организми, включително и за хората. Той е един от най-изобилстващите минерали в човешкото тяло и жизненоважен за поддържане на добро здраве.

Препоръчително е да консумираме определено количество калций, за да изградим и поддържаме здрави кости и добра комуникация между мозъка и останалите части на тялото.

Калцият се съдържа в много храни, може да се добавя към продукти или да се приема под формата на хранителни добавки.

В тази статия ще обясним защо калцият е необходим за човешкия организъм, какви са основните му функции и чрез какви подходящи храни да си го набавяме.

1. Защо се нуждаем от калций?

 •   Здравина на костите – Около 99% от калция в човешкото тяло се намира в костите и зъбите. Калцият продължава да укрепва костите на хората до достигане на 20-25 годишна възраст, когато костната плътност е най-висока. След тази възраст тя намалява, но калцият продължава да спомага за поддържането на костите, което е естествена част от процеса на стареене. Хора, които на се консумирали достатъчно калции преди възрастта 20-25г. са изложени на по-голям риск от развитието на костни болести и остеопороза по-късно в живота си.
 • Мускулни съкращения – Калцият регулира мускулните съкращения, включително туптенето на сърдечния мускул. Когато нерв стимулира мускула, калцият се освобождава. След изпомпването му, мускулът се отпуска отново.
 • Съсирване на кръвта – Калцият играе важна роля в нормалното кръвосъсирване. Съсирването на кръвта е процес, по време на който тя произвежда средство за предотвратяване на опасно и прекомерно кървене. Когато някой кръвоносен съд е увреден тромбоцитите се събират на това място, за да спрат кървенето. Слепването на тромбоците се осъществява от фактори на кръвосъсирването, които им помагат да се държат слепени заедно. Както стана ясно, калцият е именно от тези важни фактори.

2.  Храна, богата на калций

Храни богати на калций

Калций се среща в някои храни и напитки. Препоръчва се да си го набавяме от различни източници.

 • Мляко
 • Кашкавал
 • Кисело мляко
 • Ядки и семена, включително шам фъстък, сусам, бадеми и лешници
 • Боб
 • Смокини
 • Броколи
 • Спанак

3. Колко калций трябва да консумираме на ден?

Според Американският институт по медицина дневната ни консумация на калций трябва да бъде:

От 1 до 3 години700 милиграма/ден
От 4 до 8 години1000 милиграма/ден
От 9 до 18 години1300 милиграма/ден
От 19 до 50 години1000 милиграма/ден
Кърмещи или бременни тийнейджъри1000 милиграма/ден
Кърмещи или бременни възрастни1000 милиграма/ден
От 51 до 70 години (мъже)1000 милиграма/ден
От 51 до 70 години (жени)1200 милиграма/ден
Над 71 години1200 милиграма/ден

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

4. Недостиг на калций и добавки

Дефицит на калций може да се получи по няколко начина – недостатъчен прием, лошо усвояване или загуба чрез урина, пот и изпражнения.
   
Важно е да се отбележи, че неправилната костна минерализация, причинена от калциев дефицит, при децата води до рахит – състояние на костни деформации и забавяне на растежа.

При възрастните дефицитът на калций води до омекване на костите.

За поддържане на нормални кръвни концентрации, тялото разчита на складирания в костите калций, в случай, че приема му с храната е твърде нисък.

Ниското съдържание на калций в кръвта, особено на така наречения йонизиран калций, може да доведе до състояние, наречено тетани. При него симптомите включват мускулни болки и спазми, както и изтръпване на ръцете и краката.

Калциев дефицит може да бъде причинен и от липса на стомашна киселина, която нарушава абсорбацията на калций. Приемът на витамин Д е необходим за усвояването и използването на калция. Ако той е недостатъчен или е нарушено преобразуването му, което се извършва в черния дроб и бъбреците, това също би довело да калциев дефицит.

Хората с недостиг на калции (хипокалцемия) обикновено биват съветвани да приемат калциеви добавки. Добавките трябва да се приемат с храна за най-добра абсорбация и за да се сведат до минимум възможните нежелани реакции.

Калциевите добавки трябва да се консумират на интервали, разпределени през целия ден, обикновено два или три пъти на ден. Витамин Д се добавя към много калциеви добавки, защото насърчава синтеза на протеини в организма, които правят абсорбцията на калция възможно.

Избирането на подходящата добавка в наши дни може да бъде объркващо. Има различни видове в широк диапазон от комбинации и препарати. Коя е подходяща за използване зависи изцяло от нуждите и предпочитанията на пациента и от неговото здравословно състояние.

5. Абсорбиране на калций

Следните лекарства и вещества въздействат на абсорбцията, оползотворяването и физиологичното отделяне на калций: кортикостероиди, алуминиево-съдържащи антиациди, тироидни хормони, антиконвулсантни лекарства, някои антибиотици, хормонална заместителна терапия, витамин Д, високо потребление на калий, висок прием на натрий, кофеин или белтък, някои видове хранителни фибри, фитикова киселина, съдържаща се в зърнени култури, ядки и бобови растения, оксалова киселина, съдържаща се в спанак, цвекло, целина, фъстъци, чай и какао.

6. Ползи от калций

Ползи от Калция

Калцият може да играе роля при предотвратяването и/или лечението на следните заболявания: рак на дебелото черво, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, камъни в бъбреците, остеопороза, синдром на поликистоза на яйчниците, индуцирана хипертония при бременност и др.

Нормалният сърдечен ритъм се осигурява от серия мускулни контракции, които трябва да се появяват в правилна последователност. Тези мускулни контракции са контролирани от електрически импулси, задействани от своя страна от електролити с положителен или отрицателен заряд. Калцият носи положителен заряд. Той е един от основните и най-важни електролити в тялото. Положителният заряд на калция помага за сигнализация на мускулите за свиване и отпускане, така че сърцето да бие нормално.

Като малки, вероятно, на всички са ни казвали да пием млякото си и това не е било просто родителска приумица. Вече като по-големи трябва да осъзнаем жизненоважните за организма ни ползи от добрата храна, да се интересуваме повече какви процеси протичат в тялото ни, какво от ежедневните ни навици да премахнем и какво да добавим за по-добър резултат,  кое може да ни поддържа по-здрави и млади.

Ако се интересувате и от други минерали и витамини, то прегледайте нашите статии за: Витамин K2B12, Витамин D,

Колкото повече познаваме организма си, толкова по-добре ще се грижим за него. Ще му набавяме това, от което има нужда и ще държим болестите далеч от нас.

Коментари