nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Как да измерваме промените в тялото си

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 3 минути
  • Коментари -

Ако тренирате какъвто и да е спорт или спазвате хранителен режим, то със сигурност ще искате да измервате постигнатите резултати, тъй като всичко, което се измерва може да се подобри по-лесно. Съществуват много начини, чрез които можете да следите внимателно промените в телесния си състав:

1. Кантарът

измерване с кантар

След като загубите значителни количества мазнини, дори и да сте натрупали малко количество мускулна маса заедно с този процес (което е все по-малко вероятно с напредването на диетата ви), вие ще намалите теглото си.

2. Сантиметровата лента

измерване на талия

Намалява ли обиколката на талията ви? Ако е така, значи диетата ви има ефект.

3. Измерване на телесните мазнини

измерване на телесни мазнини

Съществуват много начини да се направи това: измерване на телесното тегло под вода, калипери, измерване на електричния импеданс. Ако сте направили това, помнете, че специфичният процент, който получавате като резултат, не е непременно точен. При множество измервания (използвайки същия метод, същото оборудване) посоката на промяна е това, което има значение.

4. Огледалото

Това е бодибилдинг, думата означава изграждане на тялото, и най-важното в крайна сметка е как изглеждате.

фитнес огледало

Определено редовното измерване на телесното ви тегло представлява един фундаментален начин, по който можете да проверите дали диетата ви дава резултат. Колкото и да ви е трудно обаче, най – добре е да се мерите не повече от веднъж или два пъти седмично. Както казах, тялото не губи тегло равномерно и продължително, така че трябва да проверявате теглото си на интервали които са достатъчно големи, така че да виждате реалния напредък, когато това се случи.

Освен използването на кантар, аз винаги съм предпочитал да гледам резултатите. Вие показвате тялото си, а не това колко тежите. Така че огледалото е основният  ви съдник за това колко далече сте стигнали при получаването на състезателна форма. При използването на огледало най-добре е да използвате винаги едно и също огледало, и едно и също осветление – определено огледало в дадена част от залата например. Това намалява свързаните с това променливи фактори, затова всички промени, които наблюдавате, вероятно се дължат на диетата, а не на фактори от околната среда или осветлението.

Съществуват и други начини, по които можете да се определи колко се е променило тялото ви. Например накарайте някой да ви снима веднъж седмично, така че да можете да виждате какъв е ефекта от тренировките и диетата която спазвате. Тези снимки ни казват всичко, което искаме да знаем.Ако смятате,че резултатите се случват прекалено бавно, правете промени в програмата си.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Спазването на диета, както и тренировките, трябва да се правят интелигентно. Проверявайте резултатите заедно с напредването ви, и правете промените, които смятате, че са необходими за по – нататъшния ви напредък. Тъй като скоростта на метаболизма ви може да се променя при различните сезони, и в различните години, и тъй като хората се различават толкова много един от друг, и безброй наставления няма да ви бъдат достатъчни, когато става въпрос за съставяне на диета.

Коментари