nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Как да възстановим килограмите, тялото и организма си след бременност

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

 • Време за четене - 8 минути
 • Коментари -

Майчинството. Това е едно от най-хубавите събития в живота на жената. Прекрасен момент, желан, чакан, който освен новия живот, носи след себе си и промени, за които дамите не са съвсем подготвени. Един цял процес, който освен с щастливи мигове, е свързан и с безсънни такива.

Въпросните промени, които настъпват в настоящата майка могат да бъдат както физически, така и емоционални. Бебчето вече е в ръцете ви, ентусиазирани сте, но също така и изтощени, изпитвате неразположение, чувствата ви се менят често и не на последно място суетата във вас се обажда с въпроси като “Ще изглеждам ли отново по същия начин?”, “Колко време ще ми отнеме да си върна предишните килограми?” и подобни.

В тази статия ще се опитаме подробно да разгледаме най-често срещаните изменения в тялото и организма на жените след бременност, както и да дадем съвети за по-скорошното им възстановяване.

1. Какви физически промени да очакваме след бременноста?

Болки след бременност

 • Болки в гърдите – Гърдите могат да ви болят в продължение на няколко дни, докато започне да тече млякото и е възможно зърната ви да се възпалят.
 • Запек – Първото ви посещение в тоалетнана може да бъде няколко дни след раждането. Имайте предвид, че може да бъде болезнено, заради появилите си хемороиди, както и заради възпалените места.
 • Епизиотомия – Епизиотомията е хирургическа интервенция, при която в пика на контракцията се прави малък разрез на влагалищната стена и мускулите на тазовото дъно. В следствие на това може да изпитвате болка при сядане или докато вървите, докато трае възстановяването ви. Възможно е да изпитвате болезнено усещане докато кашляте и кихате.
 • Горещи и студени вълни – Адаптирането на тялото ви към новите хормони може да промени вътрешния ви термостат.
 • Случайно уриниране – Разтягането на мускулите по време на раждането може да доведе до случайно уриниране при кашлица, смях или напъване.
 • Последващи болки – След раждането матката ви ще продължи да има контракции няколко дни. Най-забележими са когато бебето се храни или когато ви се дават лекарства за намаляване на кървенето.

2. Какви емоционални промени да очакваме?

Емоционални проблеми след бременност

След раждането всяка жена е изпълнена с еуфория, която обаче често преминава в състояния на тревожност, раздразнителност, нетърпеливост, безсъние и необяснима тъга. Това са симптоми на следродилна депресия.

Според учени причините за следродилната депресия са промяната в хормоните и химическите процеси, които протичат в мозъка на жената. Периодът ѝ е различен при всяка дама, но за да се излезе по-бързо от нея може да опитате следното:

 • Разговори с близки хора ;
 • Разговори със специалист психолог ;
 • Прием на здравословна храна за по-бързо възстановяване ;
 • Спорт и личната ви мотивация да влезете по-бързо във форма ;

3. Възстановителният процес

Както на тялото са му нужни месеци, за да се подготви за раждането, така му е необходимо и време за възстановяване. Ако раждането е било с цезарово сечение, то предвид, че е извършена операция, ще е необходимо по-дълго време. Болката е най-силна няколко дни след операцията, но постепенно намалява.

Ето и няколко съвета:

 • Пийте 8-10 чаши вода дневно ;
 • Избягвайте стълбища и вдигане на предмети докато вашият доктор не каже, че тези действия са приемливи ;
 • Не плувайте докато вашият доктор не ви потвърди, че вече можете ;
 • Не шофирайте. Изчакайте докато вече може да си слагате колан без да изпитвате дискомфорт. Нека лекарят отново да се произнесе.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

4. Кърмене или стегнат бюст?

Препоръчително е майките да кърмят своите бебчета, защото така им дават най-добрата храна и подобряват имунитета им.

Хранене за здравословно кърмене

Коластрата е най-първото мляко, с което майките захранват рожбите си до появата на същинската кърма. В коластрата се съдържат жизненоважни фактори за развитието и съзряването на имунната система.

Кърменето помага на майката за възстановяването ѝ след раждането, както и спомага за намаляване на килограми без спазване на диети.

5. Каква храна да приемаме след бременност?

Абсолютно задължително за бързото възстановяване на настоящите майки, както и за здравето, тонуса, активността им и способността им да се грижат за своето дете, е приема на питателна, здравословна храна.

В менюто на кърмещите майки задължително трябва да присъстват много плодове, зеленчуци и млечни продукти, т.е. нужни са от 700-750 ккал – меню, богато на белтъчини, витамини, които могат да се набавят само чрез пълноценното хранене.

 • Необходимо е да се увеличи приемът на калций. Препоръчителната доза калций на ден е 700-800 мг, но по време на кърмене тази доза нараства до 1.250 мг, т.е. една кофичка пълномаслено кисело мляко на ден би била достатъчна.
 • Майките трябва да бъдат сигурни, че храната, която приемат е богата и на желязо, цинк, магнезий, витамин D и витамин Е. Цинкът се съдържа в месото, яйцата и зърнените храни. Магнезият – в ядките, фасула, зърнените храни, а витамин Е – в пшеничените зародиши, слънчогледовите семки.

Но освен от здравословна и балансирана храна, майките се нуждаят и от достатъчно количество течности (вода, прясно изцедени сокове, плодови чайове), а приемът на алкохол и кафе трябва да бъде ограничен до минимум.

Разчитайте на балансираната и здравословна храна, а не на диетите. Чрез тях само ще се ограничите от вещества, чиято липса ще се отрази на общото здравословно състояние на майката, а от там и на нейната кърма. Освен това рязкото сваляне на килограми има и други негативни ефекти – поява на стрии, бръчки, намален тонус и други.

6. Бързо ли ще възстановя килограмите си след раждане?

Независимо дали ще кърмите или не вашето бебе след раждането, абсолютно нежелателно е да се подлагате на ограничителен хранителен режим! Това е така, защото самото раждане като физиологичен процес изисква период на възстановяване, особено пък ако е протекло с усложнения или е правено цезарово сечение.

Дали ще успеете да възстановите килограмите си в естествен срок, зависи изцяло от индивидуалните особености на жената, както и от стила на живот и начина на хранене.  Периодът след раждането е “опасен” за натрупването на килограми. Ритъмът на живот на майката изцяло се подчинява на храненето на детето, двигателната активност е понижена, редки са и излизанията навън. Напрежението, недоспиването и умората, както и чувството за глад подтикват майката към безразборно хранене. А това поведение несъмнено би довело до натрупване на нови килограми, редуцирането на които става изключително бавно. Решението е прекалено лесно – спазването на балансиран хранителен режим и контролирането на количествата храна, които жената поема, както и ограничаване на обездвижването, може да доведе до определено добри резултати.

7. Мога ли да спортувам, ако съм родила скоро?

Да, можете след като е минало достатъчно време след раждането, а именно – поне два месеца при нормално раждане, а ако раждането е била секцио този период се увеличава, заради възможноста операцията да се отвори при тежка тренировка.

Препоръчително е да се консултирате със специалист преди да започнете да спортувате.

Като за начало не се впускайте в тежки физически упражнения, а наблегнете на ходене пеша, каране на велосипед, плуване, йога. Освен положително влияние върху мускулите, упражненията ще повдигнат и тонуса ви.

Майки, дайте си време. Насладете се на новия живот, който сте създали. Приемете промените не като бреме и нещо, което ще насочи живота ви в нежелана посока, а просто като допълнение към вече прекрасния ви живот.

Важно е да не се занемарявате, а просто да се заредите с търпение. След като се почувствате физически и емоционално готови, разбира се, като предварително сте се посъветвали със специалисти, преминете към действие. Така няма да изпитвате чувство за вина, че от нетърпеливост сте повлияли негативно на себе си и детето си, а напротив ще сте горда, че правите всичко в най-подходящия момент. Така и двете страни ще са доволни.

Коментари