nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Защо повечето хранителни режими и диети не работят?

Николай Гетов

Николай Гетов

  • Време за четене - 10 минути
  • Коментари -

Защо не виждаме ефект от диетата, която спазваме? Защо хранителният ни режим (или план) не работи? Има ли изобщо начин да постигнем желаните цели? 

Сигурно, като отговор на тези въпроси, веднага ви изниква отговор като: липса на воля, прия мен няма да се получи или прекалено големия дискомфорт който налагат диетите и хранителните режими. Сами по себеси причините са доста под повърхноста. Повечето хора се провалят не поради липса на воля, а най-вече заради много грешно разбиране и неправилен подход към хранителния режим. Често се мисли, че диетата означава ограничение, което съвсем не е така. Възприема се модела на колорийно броене за което има все повече проучвания, че не работи. Да се намалиш калориите е първата грешка която води до провал. Организма се оправлява от вещества в храната който диктуват определен хормонален отговор, храната е информация , храната е сбор от биологично активни вещества които трябва да ви подържат живи, здрави и енергечни.

Нека започнем с първото и най-често пропукващо се звено, когато започнете диета.

1. Калорийната рестрикция (намаляне количеството на калории):

Всички калории които постъпват в организма, се  разходват няй-често в няколко направления, като подържане на основен енергиен разход, за въстановяване на енергия след физическо натоварване, за подържане на телесната температура, зе клетъчни регенерации, за колориен резерв под формата на мазнини, за тъканно въстановяване и други. По кое направление от изброените ще отидат всички калории, които постъпват с храната, зависи от състава на храната, хормоналната  и нервната система и специфични условия на метаболизма, не толкова от самото им количество. Хора които не са предраазположени към пълнеене не, само , че нямат особено големи мастни депа за трупане като резерв, но метаболизма им работи така, че голямо количество от излишните калории се отдделят като топлина, въглероден диоксид и вода, чрез дишането. Също така с намаляне на калориите, организма се стреми да е в хомеостаза и намаля енергоразхода си. Това е малък аспект който покзава, че с броене на калории и намаляне на калориите , не може да се постигне траен ефект от един хранителен план.

диети без калории

Друг важен момент, при намаляне на калориите в една диета е, че се засилва липсата на полезни нутриенти, които трябва да подържат централната нервна система и по-специално нервотрансмитерите, като допамин, серотонин, GABA  и ацетилхолин в норма. В противен случай настроението ви се губи, желанието и апетита за вредни храни се повишава неимоверно. Повечето хора имат лошо хранене, бедно на каквито и да е полезни хранителни вещества, от което следва , че с намаляне на калориите в една диета кояти също, много често е бедна на полезни вещества вие трябва да полагате неимоверни усилия за да я спазвате. Лесен пример за това, че количеството на калориите не фактор за понижаване на теглото, са хората който, независимо от количеството на коларии, които приемат, те не успяват да покачат килограми. С намаляне на калориите само ще се чуствате изморени, изнервени и демотивирани и дори да намалите теглото си, няма да успеете да го задържите.

2. Силни пристрастия към някои храни:

Нека обърнем внимание на нещо което се пропуска да се спомене, като причина защо е толкова трудно на много хора да си променят хранителните навици. А именно, че съвременните рафинирани и преработени храни имат доста силно опиоидно действие над центровете за възнаграждение и удоволствие в мозъка.

пристрастяване към храни

Да вземем бялата рафинирана захар, която присъства в ежедневието ни още от деца, с различни сладкиши, тестени изделия и тн. Още повече в днешно време индустрията използва глюкозо-фруктозни сиропи, които буквално имат пристрастяващо действие върху центровете за възнагражддение и апетит в мозъка. Всекидневната консумация на такива, богати на захари храни, формират силни синаптични (нервни)  връзки към центровете за вкус и заместват допамина и серотонина. Как тогава ще ви бъде лесно да ограничите сладките изделия, след като те заместват нервотрансмитерите ви и други ендорфини  („хормони на щастието“). За да съумеете да преодолеете пристъпите си за сладко, ще ви трябва наистина наситен с полезни вещества хранителен режим, който да може да подържа нормални нива на нервотрансмитери в мозъка. Освен захарите, в храните има и други вещества с опиоидно действие като казоморфина в млечните продукти или мононатриевия глутамат, който се ползва от индустрията в много продукти от месо и сосове. Всеки човек има различна степен към пристрастително поведение към всеки опиоид. Така , че повечето стандартни диети налагат да имате силна воля  върху себе си, без да се съобразяват със сериозноста на проблема  и влиянието на някои вредни храни над вас.

Прочетете още: Как да преодолеем хранителните зависимости?

Веднъж започнали наистина балансиран хранителн план, ще е много по-лесно да се придържате към него.

3. Хранителен план лишен от мазнини

Друга основна грешка при започване на хранителен план е отсъствието на мазнини в него, особено тези от животински произход.

храни с полезни мазнини

Всички мастноразтворими витамини и комплексни вещества, които имат благоприятно действие върху вас, се намират в мазнините, било то от растителен или животински характер. Да вземем едно пасящи животно, то събира чрез паша неимоверно много полезни вщества в органи и тъкани както и  мазнините. За съжаление повечето хораспазват диети в които се включва само скелетна мускулатура, без мазнини, в която отсъстват тези полезни мастноразтворими компоненти. Причината за пълненене никога не била мазнините от естествени источници, а по-скро тези като рафинирани олия и транс-мазнини, които често се ползват в почти всички шоколадови и сладки изделия.

4. Липсата на достатъчно информация

информация за диети

Зада сте наясно с всички важни елементи при следване на една диета, не може просто да ви бъде написана и да няма повече никаква кореспонденция и консултация, с вашия така наречен,  диетолог. Нужни са повече старание от ваша и негова страна. При което готови, популярни диети от интернет нямат кой знае какъв дълготраен ефект. Така малкото информация,  също е една причина да се провалите в вашето начинание да спазвате диета.

5. Хормонален дисбаланс

Много често след като сте съумели да спазвате хранителен план, така или иначе, очакваните резултати не идват. Това е доста демотивиращо за много хора и нормално да е така, започва да се мисли , че са генетично обременени да са пълни или имат сериозен проблем като, хормонален дисбаласн.  В крайна сметка каквато и да е причината, много често виновен е начина на живот и хранене. В социалната си еволюция ние хората сме въвели различни нововъдения в живоата и храната си. Много стрес, в работа и семейна среда , много електроника, много замърсители и тн. Все пак много от тези неща не могат да бъдат изолирани, но може да се адаптирате по-добре към тях.

хормонален дис баланс

Баланса на хормоналната система можеда е нарошен от изброените причини по-горе и да имате нужда от лекарска намеса, поради развито заболяване. За това все почесто, много от диетолозите налагат да се направят някакви изледвания, за да се разбере защо не се повлиява адекватно от хранителния план. Но това не бива да ви обезкоражава, все пак да се откажете и да се пуснете отново по течението със старите хранителни навици, не би трбвало да е решение за един рационално мислещ човек.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

6. Задържане на вода

Задържането на вода, е често срещано явление, особено на диета. Водносолевия баланс е динамичен процес. Причините за задържане на вода могат да са хормонални (има хормони, коити контролират бланса на соли) , лиспа на сън, лош прием на микроелементи чрез хранта ( прекалено много натрий, много малко калий) и други. 

задържане на вода

Приема на балансирано количество на минерали е важен аспект за подържане на водно-солевия баланс. За това приема на обикновенна трапезна сол е не приемлив, по-добре е естествени соли съдържащи повече минарали в солните си кристали, като освен натрий и хлор, да съдържат йод, цинк, магнезий, калий и други. При не малко хора почти повече от половината наднормено тегло се дължи на водна задръжка от нарушена обмяна на веществата, било то от неадекватно действие на отговорните надбъбречни хормони,  липса на сън, неправилно подбрани храни в менюто, постоянен стрес от психичен или физичен характер. Един добър хранителен режим, би трябвало да ви отърве от водната задръжк, но това е  процес, който все пак отнема време.

Изпробвайте нашия калкулатор за вода и разберете, колко вода трябва да пиете на ден.

Колко вода трябва да пия?
Изчислете с помоща на нашия калкулатор.
Изчисли

7. Липса на промяна и не достатъчно време

Много хора не разбират, че няма универсална диета, която винаги да действа, има универсални принципи в храненето, но не и диета. Един хранителен режим трябва да се променя динамично, спазвайки някаква основа, като например да подържа ниски нива на инсулин и да е богат на полезни нутриенти. Също така хранителния план трябва да има известна пластичност, за да е съобразен с вашето ежедневие. Една диета трябва да се променя с времето, както се променята и самите вие, през различните етапи от живота си. За да успеете да следвате дълго време нов начин на хранене, то той трябва да се променя, така че да не усещате никакъв дискомфорт.

време за ефект на хранителен режим

Един нов начин на хранене не би трябвало да има само за цел отслабване, а по-скоро да подобри здравето ви и дори да забави стареенето. Не е тайана, че полезната храна има много силно влияние над организма ви и дори хронични заболявания като, диабет тип 2, атеросклероза, високо кръвно налягане и други могат да бъдат преодолени с правилната храна и начин на живот.

За окло 8 месеца всички ваши клетки и тъкани се подменят с нови. Тази подмяна би се повлияла много добре от хранителен режим, който е богат на полезни вещества, които ще са нови блокове за клетъчното ви въстановяване. Голяма роля в този процес има черния дроб, чиято работа се подпомага, например, от редица витамини (E, C, D, B2, B3, B6 и B12) полезни мазнини, като (омега-3 от риба, манзнини от авокадо, кокосово масло, краве масло и зехтин) и аминокиселини, като разклоненоверижни (левцин, изолевцин и валин).

Сами разбирате, че реално един добър хранителен план ще има истинско  полезно влиание над органите и тъканите ви, след по-дълго време от един или два месеца.

Повечето хора се надяват диетата да промени теглото им, а не се замислят, че тя може да има доста по-положително действие върху здравето ви. Така, че дори и да успеете да свалите килограми и постигнете целта си, не спирайте да се храните по-добре.

Коментари