nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Защо сънят е толкова важен?

Николай Гетов

Николай Гетов

 • Време за четене - 13 минути
 • Коментари -

“Сънят е най-добрата медитация”
Далай Лама

Спането е основна човешка нужда също като потребността от храна, вода и кислород.

Подобно на тях спането заема жизненоважна част в живота ни, като достатъчното му количество и качество ни гарантира добро здраве, настроение и енергия за справяне с ежедневните ни дейности.

Често ни се случва след като не сме се наспали добре да сме кисели на следващия ден, задачите ни да не се осъществяват със скоростта, с която ни се иска или пък да допускаме неволни грешки, защото не сме концентрирани. Всичко си има обяснение и то се крие в отговора на въпроса от днешната ни статия. Колко е важен сънят? Сънят е изключително важен и не бива да се подценява, въпреки нравоучителни мисли от рода “Сън спомен не прави”.

В статията ще засегнем въпроси, които е добре да осмислим и осъзнаем същественото значение на съня в цялостното ни съществуване. Нека не го подценяваме, защото наваксването през уикенда няма никакви ползи за организма ни, а дори напротив.

За да бъдем здрави и щастливи нека не си създаваме сами болести, причинени от лошите ни навици.

1. Защо е важно да спим достатъчно дълго и качествено?

Начинът, по който се чувстваме докато сме будни, зависи отчасти от това, което се случва докато спим. По време на сън тялото ни работи, за да поддържа мозъчната ни функция и физическото ни здраве. При децата и тийнейджърите сънят спомага за растежа и развитието.

 • Здрава мозъчна функция – Сънят помага на мозъка да работи правилно. Докато ние спим, мозъкът ни се подготвя за следващия ден. Той формира нови пътеки, които да ни помагат да учим и помним повече информация.
  Изследвания показват, че добрият нощен сън подобрява и способността ни за вземане на решения, съсредоточеността ни, както и креативността.
 • Физическо здраве – Сънят има основополагаща роля в поддържането на физическото ни здраве. Недостигът на сън е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, инсулт и други. Имунната ни система е устроена така, че да разчита на съня, за да останем здрави. Тази система защитава тялото ни от вредни вещества, а липсата на сън за продължително време може да окаже влияние върху начина, по който тя реагира.
 • Ефективност – Качественият сън ни помага да работим по-добре през целия ден. Хората, които не са се наспали добре са по-малко продуктивни в работата и училището. За съжаление голяма част от тях не са наясно с рисковете от недоспиването. То може да вреди не само на лично ниво, но може да причини големи щети, причинени от човешки грешки.

2. Фази на съня

Сънят се характеризира с повтарящи се фази и се разделя на две категории – REM (Rapid Eyes Movement – бързи очни движения) и NONREM – без бързи очни движения.

2.1. NONREM фаза
характеризира се с това, че продължава около 75-80% от цялото време на съня. Разделя се на три подфази:

– Лек сън – през този период сме полубудни, полузаспали. Мускулната ни активност се забавя. Това е период, в който може лесно да се събудим.

– Истински сън – този етап идва непосредствено след лекия сън и продължава около 20 минути. Сърдечният ритъм и темпото на дишане се забавят.

– Дълбок сън – При този етап дишането и пулса са в най-ниското си темпо. Характеризира се с равномерно дишане и забавена мускулна активност. Ако се събудим през този момент, може да се почувстваме дезориентирани за кратко.

2.2. REM фаза
Продължава около 70-90 минути след заспиването. През този етап не сме будни, но мозъкът ни е много активен. Очите се движат бързо, дишането се учестява, повишава се кръвното налягане, а тялото ни е неподвижно. През тази фаза се появяват и сънищата.

3. Недостиг на сън

Недостиг на сън

Ако не се наспиваме достатъчно, спим в неподходящо време или имаме слаб сън, има много голяма вероятност да се почувстваме много уморени през деня. Според Националният Институт по сърдечни, белодробни и кръвни болести в САЩ, недостигът на сън може да повлияе на работата, училището, шофирането и социалното ни функциониране като цяло. Също така липсата на сън може да ни попречи да преценим емоциите и реакциите на другите хора, може да ни накара да се почувстваме разочаровани, объркани или притеснени в дадени ситуации.

Недостигът на сън може да доведе до физически и психически проблеми, загуба на продуктивност, наранявания и увеличава риска от смъртност.

4. Колко сън е достатъчен?

Колко сън е ние достатъчен според възраста

Количеството сън, от което се нуждаем се променя през целия ни живот.

Таблицата по-долу е изготвена от Американската академия за медицина на съня и одобрена от Американската академия по педиатрия.

ВъзрастПрепоръчителни часове сън
Новородени, на възраст 4-12 месеца12-16 часа на ден (включително дрямките)
Деца, на възраст 1-2 години11-14 часа на ден (включително дрямките)
Деца, на възраст 3-5 години10-13 часа на ден (включително дрямките)
Деца, на възраст 6-12 години9-12 часа на ден
Тийнейджъри, на възраст 13-18 години8-10 часа на ден
Възрастни, 18 годишни+7-8 часа на ден

 

Стремете се да си доставяте достатъчно часове сън, но не и повече. Ако периодично прекалявате със съня, то това не ви помага.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

5. Сънят и боди билдинга

Ако искате да постигнете добри резултати във фитнеса и завидно тяло, то имайте предвид, че съня не е по-малко важен от здравословното хранене и правилните тренировки.

6. Препоръки за качествен сън

 • Намалете светлината в спалнята до минимум, препоръчителни са плътни завеси. За да имаме пълноценен сън е необходимо отделянето на хормона на съня – мелатонин. Стойността му се увеличава когато човек е на тъмно.
 • Проветрявайте често жилището си. Сутрин, като станете от леглото, отворете широко прозореца, за да влезе чист и свеж въздух. Това ще помогне и на разсънването ви.
 • Намалете стреса. Ежедневният стрес отказва неблагоприятно влияние не само на съня, но и на съществото ни като цял. Опитайте се да бъдете по-спокойни, не придавайте толкова важност на причинителите на стрес в живота ви. Стресът води до недоспиване и обратното. Може да избегнете този цикъл като медитирате. Отделете 5-10 минути преди лягане, за да се отпуснете и изчистите от негативните емоции.
 • Създайте си рутинни действия преди лягане, като например душ, чаша мляко или чай, четете книга. Повтарящите действия успокояват ума и придават чувство за сигурност.
 • Спортувайте редовно, но не непосредствено преди сън.
 • Опитайте се да изолирате шума, който ви пречи да заспите. Ако е необходимо използвайте тапи за уши.
 • Не дръжте излишни вещи в спалнята. Без телевизори и други електрически уреди. Телефоните дръжте далеч от глава си. Приспете се с книга, а не с филм.
 • Не консумирайте кофеин следобед или вечер.
 • Алкохолът помага да заспиваме, но нарушава REM съня ни. Сънят след употреба на алкохол не е пълноценен и качествен. Избягвайте приема му непосредствено преди да си легнете.
 • За цигарите може да кажем същото както и за алкохола. Не е желателно да пушите преди лягане, защото тютюнът пречи на пълноценния ви сън. Освен това е доказано, че пушачите се будят по-често. А и сутрешните кашлици изобщо не са приятни.
 • Намалете облъчването. За най-добър сън експертите съветват да не използваме смартфони, таблети, компютри и да не гледаме телевизия поне в часа преди лягане.

Сънят ни е даден за презареждане на тялото и ума. Знаейки как да се възползваме качествено от него, увеличаваме шансовете си за здраве и спокойствие.  Ако не боравим правилно със съня, каква е ползата от това, че ни се предоставя. Надявам се, че ако до сега сте подценявали влиянието на съня, то след тази статия ще промените мнението си.

Изпълнявайте простичките препоръки и не си усложнявайте живота с нервност, раздразнителност и тревожност. Ако за вас е по-трудно заспиването и въпреки положителните навици, които сте добавили към ежедневието си ситуацията не се променя, тогава препоръчвам консултация с личния ви лекар и самонаблюдение докато изчистите реалната причина за безсънието ви.

Коментари