nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Задържане на вода? Има решение.

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 5 минути
  • Коментари -

Сериозен проблем, за който хората винаги са загрижени, е задържането на вода – т.е. подкожна течност, която прави така, че външният ви вид да изглежда загладен и подпухнал.

Най-популярното решение сред спортистите за справяне с водата, е употребата на диуретици. Това обаче създава редица проблеми. Например самите мускули са изградени от повече от 75% вода, затова загубата на прекалено много вода просто кара мускулите да се свият. Друг проблем е, че диуретиците отмиват електролитите от тялото – минералните вещества, които са от есенциално значение за оптималното съкращение на мускулите. След използване на диуретици, много хора се чувстват слаби, като освен това и изглеждат по-дребни, и получават крампи – понякога много тежки.

Пийте повече вода, за да не задържате вода.

Имаше случай, в който добре известен професионален атлет беше предозирал употребата на диуретици. Когато започна да изпитва проблеми от това, не му беше поставена правилната диагноза, не беше лекуван правилно, и в резултат на това почина.

Как да задържаме по-малко вода и то здравословно?

Как да решите проблема със задържането на вода? На първо място – вижте какво прави тялото с водата. Колкото повече вода пиете, толкова повече тялото ви изхвърля излишъка с урината. По време на този процес излишните минерални вещества, като натрият например, се отстраняват от тялото. Ако, от друга страна, ограничите приема си на вода, тялото ви незабавно започва да  задържа възможно най-много течности, за да се предпази от обезводняване. Най-просто казано:

колкото повече вода пиете, толкова по-малко вода задържате – колкото по-малко пиете, толкова повече вода задържате !

Изчислете колко вода трябва да пиете дневно с помоща на нашия калкулатор.

В тялото има повече вода, отколкото какъвто и да е друг елемент. Мускулите са изградени предимно от вода. Мазнините, от друга страна, съдържат много малко вода. Когато тялото превръща въглехидратите в складиран гликоген, гликогенът се свърза с вода в почти тройно по-голямо количество спрямо масата му, което представлява един доста голям обем. Следователно неправилното елеминиране на водата кара мускулите да се свият, което не е добър начин да се подготвите за спечелването на един шампионат.

Какво да правим при задържане на вода (обощено)?

  1. Избягвайте храни, които съдържат високо колчиество натрий.
  2. Поддържайте нивото на кръвната си захар стабилно. Не се оставяйте прекалено гладни и не се тъпчете. Прекалено многото храна ще повиши нивото на кръвната ви захар и ще накара тялото ви да задържи вода.
  3. Оставете тялото си да се поти нормално по време на упражнения. При тренировките се губи много вода. Същото става и при аеробни упражнения, като например бягане или каране на колело.
  4. Не разчитайте прекалено много на парната баня или сауна, за да загубите водата. По този начин можете да намалите количеството на водата в тялото си, но освен това и ще изчерпите тялото си, ако прекалите. Помнете, че потта не е просто вода – с нея се отстраняват и много минерални вещества. Приемането на мултиминерална хранителна добавка след една тежка тренировка би трябвало да бъде част от общата ви програма за прием на добавки.
  5. Включете в програмата си за трениране възможно най-много занимания на открито, за да дадете на слънцето възможност да „изпари“ излишната вода от тялото ви. Не забравяйте обаче да пиете много течности, за да замените това, което сте загубили с потта си.

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.

Натрий, сол и задържане на вода

Преди няколко години професионалните атлети започнаха да развиват дълбок страх от приемането на натрий преди състезание. Вярно е, че излишъкът от натрий може да доведе до повишено задържане на течности (поради което хората с високо кръвно налягане трябва да следят приема си на сол). Това обаче не може да се случи ако сте напълно хидратирани, при което тялото ви изхвърля излишния натрий заедно с излишната вода. Следователно спортистите, които са имали проблеми с натрия, очевидно на първо място са били силно обезводнени, поради което тялото им е задържало прекалено много вода и натрий.

Натрий и задържане на вода

Чувал съм някои много странни истории за натрия. Някои спортости са известни с това, че ограничават приема си на натрий със седмици преди изява. Те се опитват да избягват храни, съдържащи дори нормални и здравословни количества натрий. Пият дестилирана вода, което всъщност не е полезно за вас. В резултат на това те се оказват слаби, по-изчерпани от необходимото, с химичен дисбаланс в тялото, и с болезнени, обезсилващи ги крампи.

Вместо това трябва просто да се избягват храни с прекалено високо колчиество натрий ( като чипс, пилешко месо, приготвено в заведенията за бързо хранене и др.) и да пият достатъчно течности, за да предотвратят обезводняване. Нищо друго не е необходимо, когато става въпрос за „контролирането“ на приема на натрий.

Диуретици за справяне със задържането на вода

Постигането на максимален мускулен релеф включва наличието на минимално количество вода, складирано под кожата. Подкожната вода заглажда физиката.

Правилната подготовка, диета и захранване с въглехидрати са ефективни за насочването на течностите от тялото към мускулите, вместо към подкожното им натрупване. От известно време обаче, все повече спортисти прибягват до употребата на диуретици – субстанции, които са предназначени да прочистят организма от излишната вода.

За съжаление диуретиците могат да имат негативен ефект върху външния вид на тялото. Загубата на прекалено много течности свива мускулите и намалява мускулестия външен вид. Когато тялото се обезводни прекалено много, в отговор  на това то обикновено задържа вода под кожата, което е обратното на желания ефект. Освен това прекалената загуба на течности разстройва електролитния баланс на тялото, което води до мускулна слабост и крампи.

Употребата на диуретици може не само да ви накара да изнемощеете, но тя е и опасна – дори смъртоносна.

И пак – Какво да пием за задържане на вода? Отговора е прост: “Вода”.

Колко вода трябва да пия?
Изчислете с помоща на нашия калкулатор.
Изчисли

 

Коментари