nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Водата и тренировките

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - < 1 минута
  • Коментари -

Водата представлява основна съставна част от тялото и често бива пренебрегвана като жизненоважна съставка. Макар че няма никаква хранителна стойност, тя действа като средство за транспорт на различните химикали в организма и е посредник, чрез който протичат различни биохимични реакции сред основните хранителни вещества.

Колко вода трябва да пия?
Изчислете с помоща на нашия калкулатор.
Изчисли

Тялото съдържа между 40 и 60 % вода. Можете да си спомните, че мускулната тъкан е съставена от 72 % вода, докато мастната тъкан съдържа само 20 и 25 % вода. Това означава, че диетите и дейностите, които водят до прекалена загуба на течности, имат значителен ефект върху размерите на мускулите. Нещо повече, без достатъчен прием на вода ще се обезводните. Тялото ви ще започне да задържа вода, за да се предпази, и голяма част от тази вода ще бъде съхранена подкожно, което до голяма степен ще заглади мускулния ви релеф.

Задържане на вода в тялото

Задържаната вода се замърсява, тъй като бъбреците ви не могат да филтрират добре замърсителите, когато сте обезводнени. Тогава организмът призовава черния дроб, който се стреми да помогне за разграждането на отпадните продукти, което започва да пречи на основната му функция – разграждането на мазнини. Така че, без достатъчно вода в тялото ви, вие  вероятно ще получите задръжка на вода, ще подпухнете и ще затлъстеете, което е катасрофално за един спортист, който се стреми към максимален релеф. Прочетете нашите съвети за справяне със задържането на вода в тялото.

Освен това по този начин ще получите проблеми с натрия. Когато се обезводните, натрият не може да бъде адекватно отделен от тялото, което допълнително ще доведе до задържане на течности и всяко допълнително количество на приет в организма натрий само ще влоши проблема.

Всеки, който се занимава с интензивни упражнения, се нуждае от поне 10 чаши вода с вместимост 250 милилитра на ден. Някои спортисти пият дори повече от това. Нуждаете се от чиста вода, а не от сокове, газирани напитки, кафе, чай или някакви други заместители.

Пийте вода със стайна температура

Перефектната температура на вода е стайната. Студената вода натоварва организма ви и изразходва прекалено много енергия от тялото ви, докато се обработи.

Колко вода трябва да пия всеки ден?

Има няколко основни фактора, които определят минималното количество вода, които трябва да пиете всеки ден. Изпробвайте нашия калкулатор, за да разберете, колко вода е здравословно да пиете дневно.

Към калкулатора за прием на вода

Искате да живеете здравословно?

Запишете се за нашия бюлетин.
Коментари