nutritions.bg Nutritions.bg
 • calendar

Витамин К2 – “Забравеният витамин”

Александър Мермерски

Александър Мермерски

 • Време за четене - 23 минути
 • Коментари -

В света на витамините има главни действащи лица като витамин С, рибеното масло, витамините от група В и стандартните мултивитамини, които могат да бъдат открити в повечето домакинства.

Съществуват и по-неизвестни витамини, например витамин К, който често е наричан “забравеният витамин”. След като обаче прочетете данните от проучванията за него, със сигурност ще остане в съзнанието ви.

Вярвам, че популярността на витамин К тепърва ще расте, а смятам, че и вие ще се убедите в това, след като се запознате с настоящата статия.

Опознайте Витамин К

vitamin-packets-pills

Витамин К е открит в Германия през 1929 година. Съкращението му идва от немската дума коагулация (съсирване), защото първоначално е бил идентифициран като основен фактор за съсирването на кръвта.

Витамин К е отговорен и за протеините, които съсирват кръвта.  При наличието му се образуват белтъците протромбин и проконвертин, които играят основна роля при спиране на кръвотечението. Ако сте претърпели инсулт, сърдечен удар или сте склонни към повишено кръвосъсирване, не трябва да вземате витамин К2 без консултация с доктор.

Витамин К се счита за съществен витамин и е поставен в една категория с други мастноразтворими витамини като А, D и Е. Това означава, че той трябва да се приема (чрез диета или под формата на добавка) с малко мазнини, за да се подпомогне усвояването му.

Въпреки че витамин К е мастноразтворим витамин, запасите му в тялото са много малко и се изчерпват бързо без регулярен прием отвън или при стрес. Може би ограничения запас на тялото е и причината витаминът да се рециклира чрез т.н. епоксиден цикъл. Този цикъл позволява малки количества от витамина да се използват многократно в карбоксилацията, като намаля нуждите за прием отвън (при здрави хора!).

Каква е разликата между Витамини K, K1 и K2?

fermented-foods

Това не са различни витамини, а части от едно цяло. Витамин К представлява сбор от молекули с близка структура, които се делят на 2 подкатегории:

– витамин К1, известен още като филоквинон (phylloquinone) – намиращ се храни от растителен произход

 – витамин К2, известен още като менаквинон (menaquinone) – намиращ се в храни от животински произход и ферментирали храни.

При витамин К2 нещата малко се усложняват. Той е изграден от група вещества наречени менаквинони, които се делят на късоверижни и дълговерижни. Техните наименования започват с буквите МК – MK-4, МК-7, MK-8 и МК-9. Числата показват броя на страничните вериги в молекулната структура на витамина, например, има четири странични вериги в MK-4.

Основната функция на витамин К е да аткивира свойствата на протеините така, че да им даде възможност да се свържат с калция. Витамин К1 се използва предимно в черния дроб за активиране на калций-свързващите протеини, участващи в съсирването на кръвта, а витамин К2 помага за регулирането на калция в тялото.

Доказано е, че витамин К2 е по-важен за подобряване здравето на костите, отколкото витамин К1.

Няма да забравите предимствата на витамин К2

Установено е, че витамин К2 може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и остеопороза, две от най-честите причини за смърт в световен мащаб. Изследванията показват, че и двете заболявания могат да бъдат свързани с недостиг на витамин К2.

Укрепва костите и намалява риска от остеопороза

strong-bones

Дами, четете внимателно! Представям ви няколко факта по данни на Националната фондация по остеопороза:

 • от 10 милиона американци, страдащи от остеопороза са около осем милиона, като 80% от тях са жени.
 • приблизително една на всеки две жени над 50-годишна възраст чупи кост поради остеопороза.
 • рискът от счупване на бедро при жените е равен на общия риск от развитието на рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците.

Защо остеопорозата засяга жените много повече от мъжете?

Първо, нежният пол разполага с по-малки и по-тънки кости, така че дори незначителната загуба на плътност се отразява твърде негативно върху издръжливостта им. На второ място, когато дамите достигнат до менопауза, тяхното производство на естроген намялва рязко. За съжаление, именно естрогенът е хормонът, който в най-голяма степен предпазва костите.

Тогава какво може да направите, за да надхитрите биологията и да поддържате костите си силни?

Витамин D е номер едно, когато става въпрос за здравето на костите. Той често се предписва като добавка за укрепване на костите и предпазване от остеопороза. Трябва да се има предвид обаче, че излишъкът на витамин D е опасен и може да причини образуването на кръвни съсиреци, обостряне на атеросклерозата, промени в сърдечно-съдовата система и други органи.

Звучи като ситуация “между чука и наковалнята”, но не се притеснявайте.

Когато витамин К и витамин D работят заедно, резултатите са чудесни. Витамин К премахва излишния калций от кръвта, като по този начин получавате всички предимства от витамин D, без споменатите по-горе неблагоприятни последици. Според изследванията, когато витамин К2 и витамин D се приемат заедно от жени в менопауза, костната минерална плътност се увеличава.

Доказано е, че витамин К2 може да поддържа здравословни нива на костната минерална плътност по себе си. Той активира калций-свързващите свойства на два протеина –  Matrix GLA протеин и остеокалцин, отговорни за изграждането и поддържането на здрави кости.

След всичко казано, е ясно, че недостигът на витамин К2 води до по-слаби и по-склонни към фрактури кости.

Мислите, че сте обречени да си счупите крака като баба си? Е, не прибързвайте толкова със заключенията.

Проведено е тригодишно проучване, обхващащо 325 жени в постменопауза. Те са били разделени на две групи, като на едната е давано плацебо, а на другата по 45 мг дневно витамин К2 (по-специално MK-4). След приключване на експеримента, учените са установили, че сравнително високите дози на витамин К2 са от съществено значение за подобряване минералното съдържание на костите и предотвратяване на загуба на костна маса в постменопауза.

Изводът е направен след измерване на костната минерална плътност и здравината на костите в групата на жените получавали К2. Резултатите показват, че при тях първоначалните показателите са останали същите, докато при жените приемали плацебо се наблюдава значително понижаване на здравината на бедрената кост и увеличение на риска от фрактури.

Вследствие изследването е доказано още, че витамин К2 е намалил гръбначните фрактури с 60%, фрактурите на бедрената кост с 77% и всички не-гръбначни фрактури с 81%. Тези констатации са доста показателни.

Известно е, че японските жени имат много висока костна плътност. Според учените това се дължи на честата консумация на традиционното ястие натто, което представлява ферментира соя. Както вече споменах, ферментиралите храни са отличен източник на витамин К2. При японките са констатирани малко случаи на остеопороза и фрактури на костите, което води до теорията, че увеличеният прием на витамин К2 (MK-7) “помага за предотвратяване на загуба на костна маса в постменопаузалния период”.

Според изследвания на остеопорозата, проведени върху животни, витамин К2:

 • подобрява структурата на костта
 • увеличава костната маса
 • подобрява здравината на костите
 • стимулира калциевите отлагания
 • увеличава потенциала на колагенната тъкан

Както можем да видим, доказателствата за ролята на витамин К2 в предотвратяване на остеопорозата са доста убедителни. Предполагам, е това се отнася и за доказателствата по отношение на ролята му в превенцията от сърдечно-съдови заболявания.

Вероятно не знаете, че сърдечно-съдовите заболявания и остеопорозата са свързани, но така или иначе това е факт.

Предотвратяване на сърдечни заболявания

prevent-heart-disease

Когато сравним остеопорозата с болестите на сърцето се забелязват някои прилики. И двете състояния се проявяват в по-късно в живота на индивида, обикновено в периода между 50 и 70 години.

Много от обуславящите ги рискови фактори са еднакви:

 • остаряване
 • заседнал начин на живот
 • тютюнопушене
 • високи нива на лош холестерол
 • диабет

Още през 19-ти век, учените са знаели, че това което облицова артериите наподобява костната структура, но едва в наши дни взаимозависимостта между сърдечните заболявания и остеопорозата се изясни напълно. Основна заслуга затова има д-р Линда Дерм и нейният екип от Университета на Калифорния, Лос Анджелис. Те  разгадават тази любопитна връзка с успешното идентифициране на протеин в човешката атеросклеротична тъкан, който по-рано се смяташе, че пребивава само в костната тъкан.

Тук е мястото да обясня и какво точно означава т. нар. “калциев парадокс”. В медицината този термин се свързва с факта, че вместо да участва в образуването на костна тъкан и минерализация на зъбите, калцият се отлага по стените на кръвоносните съдове, което намалява тяхната еластичност и причинява втвърдяването им. Процесът на калцифициране на съдовете е скрит и може да продължи месеци и години. Втвърдените артерии стават по-ригидни и се намалява техния лумен.Това натоварва допълнително сърдечния мускул, който трябва да изпомпва по-силно, за да може кръвта да циркулира нормално в тялото. Това допълнително усилие може да доведе до развитие на хронична сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, инфаркт. Всъщност рискът от сърдечен удар се удвоява, ако имаме „втвърдени артерии“. А лечение за „втвърдени артерии“ няма.

Следователно, макар че е полезен за здравето на костите, калцият може да има отрицателен ефект по отношение здравината и еластичността на кръвоносните съдове. На практика Витамин К2 е липсващото звено, което предоставя естествено решение на „калциевия парадокс“, тъй като съдейства за отвеждането на калция в костите, където е необходим и не позволява отлагането му в меките тъкани и артериите.

Нещо повече, проучване на проф.Вермер показва, че при групата с редовен дългосрочен прием на Витамин К2 с храната, значително намалява калцификацията на аортата, а рискът от сърдечно-съдова смъртност е 50% по-нисък!

Изводът е, че витамин К2 е необходим за „отвеждането“ на калция, където искаме да бъде – в костите и зъбите, и „извежда“ калция от меките тъкани и артериите, където отлагането му причинява втвърдяване на съдовете. Най-важният проблем, който витамин К2 решава е насочване и отлагане на калция на правилното място в организма. Това прави витамин К2 критично важен за здравината на костите и запазване еластичността на артериите. Редица клинични проучвания потвърждават заключението на Европейския орган за безопасност на храните, че редовния ежедневен прием на 45 мкг натурален Витамин К2 се отразява положително на костната и сърдечно-съдовите системи.

Помага в борбата срещу рак

wheatgrass-drink

Повечето хора смятат, че в борбата срещу рак е важен приемът на суперхрани, богати на антиоксиданти и ежедневната консумация на прясно изцедени сокове. Въпреки че всичко това е вярно, не трябва да се пренебрегва и ролята на витамин К, тъй като той е бил използван за успешното лечение на рак на:

 • черния дроб
 • дебелото черво
 • белия дроб
 • стомаха
 • устата
 • назофаринкса
 • гърдата
 • кръвта (левкимия)

Според едно клинично изследване, витамин  K2 намалява рецидивите на рак на черния дроб и увеличава преживяемостта. Установено е също, че витамин К2 забавя растежа на раковите клетки в белия дроб.

Едно обсервационно проучване при 11,000 мъже установява също, че приемът на високи дози витамин K2 е свързан с 63% по-малък риск от напреднал рак на простатата. Витамин K1 няма ефект.

Надявам се да имаме по-добри проучвания в тази насока в близко бъдеще.

Откъде да си набавим виттамин К2?

eggs-yolks

За съжаление, средният прием на този важен нутриент е невероятно нисък в съвременната диета. За да си набавите достатъчно количество от него консумирайте повече тъмнозелени листни зеленчуци, билки, кръстоцветни зеленчуци и соя.

Източниците на витамин К2 включват:

 • яйчен жалтък
 • говеждо от животно хранено с трева и сено
 • млечни продукти
 • натто (най-богатият източник)
 • кисело зеле
 • мисо (традиционна японска подправка)
 • ферментирало сирене (Ементал, норвежко сирене Ярлсберг)

Имайте предвид, че определени бактериите в дебелото черво произвеждат приблизително половината количество витамин К2, от което се нуждаем дневно. Ако приемате антибиотици те могат да убият тези бактерии и по този начин да се намалят нивата на витамина.

Дневната препоръчителна доза на витамин К е:

– мъже над 19 години – 120 мкг

– жени над 19 години – 90 мкг

Ако смятате, че сте застрашени от остеопороза или болест на сърцето, дори добавки с ниска доза витамин К ще ви осигурят някои от ползите, които обсъдихме. Не забравяйте, че тези болести се появяват с напредването на възрастта, но ако стъпките по превенция започнат от младостта, резултатите ще са много по-добри.

При хора, приемащи антикоагуланти на база кумарин (например медикамента Варфарин), витамин К може да бъде много опасен.

Независимо от формата си, витаминът взаимодейства с ефективността на антикоагулантите като я намалява значително. Това може да доведе до вътрешни кръвоизливи и други усложнения. От друга страна обаче приемът на антикоагуланти намалява нивата на витамин К и той се превръща с необходимост. Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар дали и в какви количества може да приемате от витамин К.

 

Коментари