nutritions.bg Nutritions.bg
  • calendar

Витамините – Ресурсът който често пренебрегваме

Мартин Харизанов

Мартин Харизанов

  • Време за четене - 4 минути
  • Коментари -

Витамините са органични субстанции, от които тялото се нуждае в минимални количества, и които обикновенно приемаме с храната. Витамините не могат да ни осигурят енергия, нито пък допринасят за масата на тялото, по – скоро действат като катализатори – субстанции, които помагат за задействането на други реакции в тялото.

Двете основни групи витамини са мастноразтворими и водноразтворими. Водноразтворимите витамини не се съхраняват в тялото, и каквито и да е излишни количества се изхвърлят от тялото чрез урината. Мастноразтворимите витамини се разтварят и съхраняват в мастната тъкан в тялото. Водноразтворимите витамини трябва да се приемат всекидневно, а мастноразтворимите витамини могат да се приемат по – рядко.

Ето списък с най-важните витамини за нас, техните свойства и как да си ги добавим:

Витамини

Водноразтворими витамини

B1 (тиамин)

В2 (рибофлавин)

В3 (ниацин, никотинова киселина, никотинамид)

В5 (пантотенова киселина)

В6 (пиридоксин)

В12 (цианкобаламин)

Биотин

Фолат ( Фолиева киселина, фолацин)

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин А (ретинол)

Мастноразтворими витамини

Витамин А

Витамин D

Витамин Е

Витамин К

Витамин В1 (Тиамин)

Функция в тялото : Помага за освобождаването на енергията от въглехидратите по време на метаболизма. Важен е за здравето на нервите и мускулите, включително и на сърцето. Помага за предотвратяването на умората и раздразнителността.

Източници : Свинско месо, пълнозърнести зърнени храни, боб и грах, слънчогледови семена, ядки.

Симптоми на недостиг: Берибери ( промени в нервните, функции, понякога едема, сърдечна недостатъчност )

Симптоми на предозиране: Не са известни.

Препоръчителна дневна доза ( ПДД ) : 1,5 мг

Витамин В2 ( Рибофлавин )

Функция в тялото: Помага на тялото да метаболизира въглехидратите, мазнините и протеините с цел освобождаване на енергия. Като антиоксидант рибофлавинът предпазва клетките от окислителни увреждания. Подпомага доброто зрение и е необходим за здрава коса, кожа и нокти. Необходим е за нормалния клетъчен растеж.

Източници: Черен дроб и животински вътрешности, пилешко месо, бирена мая, риба, сушен грах, боб, ядки, слънчогледови семена, сирена , яйца, кисело и прясно мляко, пълнозърнести и зърнени храни, зелени листни зеленчуци, морска трева Нори.

Симптоми за недостиг: Кожни увреждания

Симптоми за предозиране: Не са известни

ППД: 1,7 мг

Витамин В3 ( Ниацин, никотинова киселина, никотинамид )

Функция в тялото : Участва в енергийния метаболизъм. Важен е за здравословното състояние на храносмилателния тракт и кожата. Стимулира кръвообращението. (ВНИМАНИЕ: Ако този витамин се приеме самостоятелно, това може да доведе до зачервяване на кожата.)

Източници: Черен дроб и животински вътрешности, телешко, свинско, птиче месо, риба, ядки, бирена мая, стар фасул, изсушени плодове, зелени листни зеленчуци, пълнозърнести зърнени храни, мляко, яйца.

Симптоми на недостиг: Пелагра ( чувствителност към светлина, изтощение и слабост, загуба на апетит, кожни обриви и възпален, зачервен език, дерматит, диария и деменция).

Симптоми на предозиране: Зачервено лице, врат и ръце, увреждане на черния дроб, ослепяване.

ПДД: 14 – 18 мг за възрастни.

Витамин В5 ( Пантотенова киселина )

Функция в тялото: Пантотеновата киселина представлява активна част от коензим А (СоА), който е важен за производството и използването на енергия. Той подпомага надбъбречните жлези, като увеличава производството на хормоните, които противодействат на стреса. Важен е за здравословното състояние на кожата и нервите.

Източници: Ядки, бобови храни, семена, тъмнозелени листни зеленчуци, пилешко месо, изсушени плодове, мялко. Най-висока концентрация на витамина може да се открие в пчелното млечице ( от медоносни пчели )

Симптоми на недостиг: Умора, нарушения в съня, гадене.

Симптоми за предозиране: Не са известни.

ПДД: 6 мг   

Витамин В6 ( Пиридоксин )

Функция в тялото: Помага на протеините да изградят телесните тъкани, както и за метаболизирането на мазнините. Улеснява освобождаването на гликоген от черния дроб и мускулите. Подпомага кръвотворните функции, както и регулацията на водно-солевия баланс.

Източници: Слънчогледови семена, бобови храни, птиче месо, яйца, ядки, зелени листни зеленчуци, банани, сушени плодове.

Симптоми за недостиг: Нервни и мускулни заболявания.

Симптоми за предозиране: Несигурна походка, изтръпване на стъпалата, влошена координация на ръцете, нарушени мозъчни функции.

ПДД: 2 мг

Витамин В12 (Цианокобаламин)

Функция в тялото: Важен за формирането на червените кръвни клетки и за изграждането на генетичния материал. Стимулира растежа при децата. Подпомага функционирането на нервната система, и метаболизирането на мазнините в тялото.

Източници: Животински протеинови продукти, включително месо, риба, черупчести мекотели, пилешко месо, прясно и кисело мляко, яйца.

Симптоми за недостиг: Пернициозна анемия ( загуба на тегло, слабост, бледа кожа ), обърканост, променливост на настроението, загуба на паметта, депресия.

Симптоми за предозиране: Не са известни.

ПДД: 2 микрограма (мкг)

Биотин

Функция в тялото: Участва в енергийния метаболизъм.

Източници: Яйчен жълтък, черен дроб, сардини, пълнозърнесто соево брашно.

Симптоми за недостиг: Дерматит, депресия, болки в мускулите.

Симптоми за предозиране: Не са известни.

ПДД: 30 до 100 микрограма (мкг)

Фолат ( Фолиева киселина, фолацин)

Функция в тялото: Помага за сформирането на червени кръвни клетки. От основно значение е по време на бременност, тъй като осигурява правилното делене на клетките. В активната си форма (така наречената метил-съдържаща форма) фолатът стабилизира протеините, нуклеиновите киселини, и клетъчните мембрани, като освен това и подпомага мозъчните функции.

Източници: Зелени листни зеленчуци, ядки, бобови храни, пълнозърнести продукти, плодове, плодови сокове, черен дроб, яйчен жълтък.

Симптоми на недостиг: Анемия, стомашно – чревни смущения.

Симптоми на предозиране: Сходни с недостига на В12

ПДД: 200 микрограма (мкг)

Витамин С ( Аскорбинова киселина )

Функция в тялото: Има основно значение за съединителната тъкан в кожата, хрущялите, костите и зъбите. Подпомага заздравяването на рани. Антиоксидант. Стимулира имунната система. Подпомага за усвояването на желязо.

Източници: Цитрусови плодове, ягодови и други дребни горски плодове, пъпеши, зеленолистни зеленчуци, карфиол, домати, зелени и червени пиперки, зеле, картофи.

Симптоми за недостиг: Скорбут (кървящи венци, слабост), забавено зарастване на рани, нарушен имунен отговор.

Симптоми за предозиране: Стомашно – чревни смущения, подвеждащи резултати при определени лабораторни изследвания.

ПДД: 60 мг

Витамин А (Ретинол)

Функция в тялото: Поддържа доброто състояние на тъканите. Необходим е за здрава кожа, коса и лигавици. Помага ни да виждаме при слаба светлина. От основна важност е за нормалния растеж и за репродуктивните функции.

Източници: Черен дроб, жълти, оранжеви и тъмнозелени зеленчуци и плодове ( включително моркови, броколи, спанак, пъпеши, сладки картофи); сирена, мляко, като добавка към някои видове маргарини.

Симптоми за недостиг: Нощна слепота, суха, лющеща се кожа, лош имунен отговор. Серумните (кръвни) нива на витамин А трябва да бъдат между 0,15 и 0,6 микрограма на милилитър кръв.

Симптоми за предозиране: Увреждане на черния дроб, бъбреците и костите, главоболие, раздразнителност, повръщане, загуба на коса, замъглено зрение, пожълтяване на кожата.

ПДД: 1000 микрограма (3,333 IU)

Витамин D3 (Холекалциферол)

Функция в тялото: Помага за регулирането на калциевия метаболизъм и заздравяването на костите. Наричан е още „витамин на слънчевите лъчи“, тъй като се произвежда в човешката кожа под действието на ултравиолетовата светлина. Зимното време, заоблачаването и смогът намаляват производството му в тялото.

Източници: Често се добавя към млечните продукти. Съдържа се в рибата тон, сьомгата и рибеното масло от черен дроб на треска.

Симптоми на недостиг: При децата се проявяват под формата на рахит, а при възрастните като омекване на костите.

Симптоми на предозиране: Стомашно – чревни смущения, мозъчни, сърдечносъдови и бъбречни увреждания, латергия.

ПДД: 10 микрограма (мкг)

Витамин Е

Функция в тялото: Антиоксидант, който предотвратява увреждането на клетъчните мембрани.

Източници: Растителни масла и техните продукти, ядки, семена, риба, пшеничен зародиш, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци.

Симптоми на недостиг: При хората, заболявания на панкреаса и черния дроб, както и различни форми на хронична диария.

Симптоми на предозиране: Може да бъде смъртоносен, ако се даде интравенозно на недоносени бебета. Не съществуват известни симптоми на предозиране при прием през устата.

ПДД: 10 мг (алфа-токоферолни еквиваленти)

Витамин К (Филохинон)

Функция в тялото: Необходим е за нормалното съсирване на кръвта.

Източници: Тъмнозелени листни зеленчуци, зеле, черен дроб от полярна мечка.

Симптоми на недостиг: Силно кървене при нараняване, вътрешни кръвоизливи.

ПДД: 80 микрограма.

Коментари